Liveblog coronavirus

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws over het coronavirus. Heeft u andere vragen over het virus? Op de website van het RIVM en de website van de Rijkoverheid vindt u alle informatie. De stand van zaken in de provincie Utrecht leest u op de liveblog van de GGD regio Utrecht. U kunt uw vragen over het coronavirus ook telefonisch stellen aan de GGD regio Utrecht via telefoonnummer 030-630 54 00 (op werkdagen bereikbaar van 8:30-17:00 uur). Het landelijke telefoonnummer voor informatie over het coronavirus is 0800-1351 (bereikbaar tussen 8.00 en 20.00 uur).

4 april: Oproep deelname panelonderzoek GGD regio Utrecht rondom coronavirus en risicogroepen.

De GGD regio Utrecht is benieuwd hoe de inwoners van de regio Utrecht omgaan met het coronavirus. Sinds februari wordt Nederland geraakt door het nieuwe coronavirus. In verband met het virus heeft de overheid sinds 12 maart meerdere maatregelen genomen die gevolgen hebben voor ons allemaal. Een deel van de mensen maakt zich zorgen over hun gezondheid of over hun baan. Zij zijn benieuwd naar uw ervaringen de afgelopen tijd. Zo komen ze er achter wat Utrechters momenteel het meest bezig houdt en waar ze tegen aan lopen. Vult u de vragenlijst van de GGD regio Utrecht in zodat zij een beeld krijgen van hoe het met u gaat. U helpt zo mee aan de aanpak van de effecten van de coronacrisis.

Naar de vragenlijst van de GGD regio Utrecht

3 april: Nieuwe noodverordening Veiligheidsregio Utrecht

Het kabinet heeft aanvullende maatregelen getroffen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Iedereen moet zich daar aan houden. De voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht, waar ook Woudenberg onder valt,  heeft op 3 april 2020 een nieuwe noodverordening vastgesteld.  Hierin leest u wat de regels zijn rondom evenementen, samenkomsten van mensen en markten. Daardoor kunnen de handhavers van de gemeenten en de politie controleren of iedereen zich aan de maatregelen houdt. 

Lees hier wat de nieuwe noodverordening inhoudt.

1 april: Burgemeester Cnossen live op RTV Utrecht

Vanmorgen werd burgemeester Cnossen geïnterviewd door RTV Utrecht: “De verlenging van de maatregelen is pittig. Scholen blijven langer gesloten. Ouders werken thuis, maar zijn tegelijkertijd juf of meester voor hun kinderen. Ik denk ook aan de ondernemers die hun deuren gesloten moeten houden. Zij worden hard getroffen door deze crisis. Maar we blijven als gemeente aandacht houden voor hen. Even een belletje kost niets. Het is een moeilijke tijd voor ons allemaal. Maar de maatregelen zijn nodig in de aanpak van het Coronavirus. En soms moet de gemeente dan een vervelende beslissing nemen. Maar ieders gezondheid en veiligheid staat nu voorop.” Luister het interview terug op de website van RTV Utrecht.

31 maart: Coronamaatregelen verlengd tot 28 april

De verlenging van de maatregelen is nodig om de verspreiding van het coronavirus te kunnen controleren, kwetsbare groepen te beschermen en ervoor te zorgen dat zorgverleners en ziekenhuizen de grote druk aankunnen. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid.

31 maart: Updates aantal besmettingen

De GGD regio Utrecht deelt het aantal besmettingen in de regio niet meer. Sinds het aangepaste testbeleid zijn deze getallen namelijk geen goede graadmeter voor het totale aantal besmettingen. Duidelijk is wel dat het aantal besmettingen nog oploopt. Het RIVM geeft nog wel dagelijks een update van het landelijke beeld.

31 maart: Wat wordt er precies bedoeld met zoveel mogelijk thuisblijven?

We merken dat er veel vragen zijn over de maatregelen tegen het coronavirus. Wat wordt er precies bedoeld met zoveel mogelijk thuisblijven? Wat mag dan nog wel? Inderdaad. De regel is: blijf zoveel mogelijk thuis en werk thuis als dat kan. Maar dat betekent niet dat u niet naar buiten mag gaan. U kunt gewoon boodschappen doen. En ook een frisse neus halen in de buurt kan. Het is alleen belangrijk dat u zich aan de maatregelen houdt. Ga daarom met maximaal 3 mensen de straat op en houd altijd 1,5 meter afstand van elkaar. Ook het bos blijft open. Alleen de parkeerplaatsen zijn dicht om drukte te voorkomen. Meer info over de maatregelen is te vinden op de website van de Rijksoverheid.

31 maart: What you need to know about the coronavirus

Do you have questions about the coronavirus? On this website  you will find information in other languages. On the RIVM-website  you will find (medical) information in English.

Download information in Tigrinya and Arabic

Information inTigrinya (pdf, 730 KB)

Information in Arabic (pdf, 758 KB)

30 maart: Noodverordening maatregelen coronavirus

Om de maatregelen tegen het coronavirus te kunnen controleren geldt er een noodverordening. Hierin leest u wat de regels zijn rondom bijvoorbeeld evenementen en samenkomsten van mensen. Hierin staat ook dat de politie en de Boa inwoners aan kunnen spreken als zij zich niet aan deze regels houden. Soms is het ook nodig om strenger op te treden. Daarom mogen zij iemand die zich niet aan de maatregelen houdt ook een boete geven. Ook kan de burgemeester besluiten om een pand – zoals een winkel - of zelfs een gebied te sluiten. Iedere Veiligheidsregio in Nederland heeft een eigen noodverordening. Dat betekent dat in iedere regio andere regels kunnen gelden. De gemeente Woudenberg hoort bij de Veiligheidsregio Utrecht. 

Lees hier de noodverordening die geldt in de Veiligheidsregio Utrecht.

Aan het werk voor een veilig en leefbaar Woudenberg
Naast het handhaven van de maatregelen tegen het coronavirus, blijven de Boa en de politie zich ook op andere vlakken inzetten voor Woudenberg. Want ook dit blijft nodig. Houd u ook in deze tijd aan de regels, zoals voor parkeren en het uitlaten van honden. Zo zorgen we ervoor dat Woudenberg leefbaar en veilig blijft. Kunnen we op u rekenen?