Vreemde geur Stationsweg-Oost

Liveblog: Hieronder delen we alle berichtgeving van de Veiligheidsregio Utrecht omtrent de waargenomen vreemde geur in het riool bij de Stationsweg-Oost.

Donderdag 22 november

22.46 De brandweer is aanwezig op de Parallelweg. De geur die gister werd geroken wordt nog steeds waargenomen. Waarschijnlijk komt dit doordat het riool nog niet volledig gereinigd is. Er worden door de brandweer afzuigventilatoren geplaatst. Deze blijven vannacht staan om de geur af te zuigen. Mensen die last hebben van de geur wordt geadviseerd om goed te ventileren en alle waterafvoeren goed door te spoelen. Morgenochtend wordt het reinigen van het riool voorgezet.

20.25 Het schoonmaken van het riool gaat morgen verder. In  de tussentijd kan het zijn dat de lucht nog te ruiken is. Het ventileren van uw woning en het doorspoelen van de leidingen blijft belangrijk.

10.40 Gisterochtend werd in de buurt van de Stationsweg Oost een vreemde lucht geroken. Op dit moment wordt het riool schoongemaakt, daarom kan het zijn dat u de lucht opnieuw ruikt. Er wordt momenteel onderzoek gedaan naar de oorzaak. De lucht is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Eventuele klachten zijn van tijdelijke aard.  Klachten nemen snel af als u de frisse lucht in gaat. Wij raden u aan uw woning of bedrijfspand goed te blijven ventileren en de kranen, de toiletten en de afvoer van de CV-ketel, de wasmachine en andere apparaten met een afvoer door te spoelen. 

Woensdag 21 november

16.21 De hulpdiensten schalen af. De brandweer is nog enige tijd bezig met het afzuigen van de lucht in het riool. Direct aanwonenden zijn geïnformeerd. Diverse organisaties doen onderzoek naar de oorzaak.

15.15 Vanochtend werd in de buurt van de Stationsweg Oost een vreemde lucht geroken. Uit voorzorg is de omgeving enige tijd ontruimd geweest. Het gaat om een lucht die lijkt op aceton. De lucht komt uit het riool. Het is nog niet bekend wat de oorzaak is. Hier wordt momenteel onderzoek naar gedaan. Wij raden u aan uw woning of bedrijfspand goed te ventileren (minimaal een uur) en de kranen, de toiletten en de afvoer van de CV-ketel en de wasmachine door te spoelen. De lucht wordt door de brandweer afgezogen en het riool wordt geventileerd. Dit kan enkele uren duren. In de tussentijd kan het zijn dat u de lucht nog ruikt.

13:11 De bewoners kunnen straks weer terug naar hun woningen. Zij hebben daarbij het advies meegekregen om te ventileren, de toiletten  en de afvoer van de CV-ketel en de wasmachine door te spoelen en kranen open te zetten.

12:54 De brandweer gaat de lucht uit het rioolstelsel afzuigen. Daarnaast wordt er doorgezocht naar de oorzaak van de lucht. 

12:03 De geur komt uit het riool. De brandweer doet onderzoek naar de oorzaak. Verschillende bedrijven en woningen aan de #Parallelweg zijn ontruimd. De mensen worden opgevangen bij Hotel Schimmel.

11:04 Hulpdiensten zijn aanwezig i.v.m. het ruiken van een vreemde geur. Op dit moment wordt onderzocht waar de geur vandaan komt. Meer info volgt.

Wat was er aan de hand?

Woensdagmorgen 21 november werd in woningen en bedrijven aan Stationsweg Oost een vreemde lucht geroken. De omgeving is uit voorzorg enige tijd ontruimd geweest. Het ging om een chemische lucht die uit het riool kwam. De adviseur gevaarlijke stoffen van de brandweer heeft aangegeven dat de lucht niet gevaarlijk was voor de gezondheid.

Welke acties zijn er gedaan?

De lucht in het riool is door de brandweer afgezogen. Daarmee is het riool geventileerd. De bewoners en bedrijven in het gebied hebben een brief met informatie op hun adres ontvangen. De gemeente heeft verder informatie verstrekt via een liveblog op haar website en via social media. (www.woudenberg.nl/crisis)

Bewoners en medewerkers van bedrijven zijn korte tijd opgevangen in Hotel Schimmel. Burgemeester Cnossen heeft de opvanglocatie bezocht en gesproken met de aanwezigen. Rond half 2 kon iedereen terugkeren naar zijn woning en/of bedrijf. Er is aangeraden om de woning of het bedrijfspand goed te ventileren en de kranen, toiletten en afvoer van de CV-ketel, de wasmachine en andere apparaten door te spoelen.

Donderdagmorgen is opnieuw een chemische lucht geroken. De reden hiervan is dat er nog restanten van de lucht in het riool aanwezig waren. Naar aanleiding van deze signalen is opnieuw het advies gegeven om de woning of het bedrijfspand goed te ventileren en de waterleidingen door te spoelen. Donderdagmorgen zijn de schoonmaakwerkzaamheden van het riool voortgezet. 

Wat is de oorzaak van het incident?

De omgevingsdienst NZKG voert namens provincie Utrecht het toezicht en de handhaving uit bij bedrijf Van Appeldoorn Chemical Logistics B.V. Deze omgevingsdienst heeft hierover het volgende laten weten op hun website:https://www.odnzkg.nl/mozard/!suite05.scherm1070?mNwb=39451&mNwc=21

Zijn er gevaarlijke stoffen vrijgekomen?

Verschillende instanties hebben onderzoek gedaan naar de bron van herkomst: het bleek te gaan om alfa-methylstyreen. Dit oplossingsmiddel is in het riool terechtgekomen waardoor een chemische lucht is vrijgekomen. De adviseur gevaarlijke stoffen van de brandweer heeft woensdagmiddag aangegeven dat de lucht die te ruiken was niet schadelijk is geweest voor de gezondheid, maar irritatie kon geven. De klachten waren van voorbijgaande aard indien men in de frisse lucht was.

Is er schade aan het milieu?

Nee, er is geen schade aan het milieu.

Zijn er gevolgen voor omliggende gemeenten?

Nee, het riool staat niet in verbinding met de omliggende gemeenten.

Is er gevaar geweest voor de omwonenden en omliggende bedrijven?

De lucht bleek niet gevaarlijk te zijn voor de gezondheid. Het ging om een chemische lucht die uit het riool kwam. Uit voorzorg is de omgeving enige tijd ontruimd geweest.

Heeft u last van lichamelijke klachten?

De lucht die te ruiken was, is niet schadelijk geweest voor de gezondheid, maar kon wel irritatie geven. De klachten waren van voorbijgaande aard indien men in de frisse lucht was.

Staat uw vraag er niet tussen?

Voor aanvullende vragen kunt u bellen met gemeente Woudenberg via telefoonnummer 14033 of mailen naar info@woudenberg.nl.

Hoe blijft u op de hoogte?

Telefoonnummer tijdens incident

U kunt uw vragen aan de gemeente stellen via het telefoonnummer 14033.