Crisisbeheersing

De gemeente Woudenberg maakt deel uit van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). Alle gemeenten binnen deze Veiligheidsregio hebben samen het regionaal crisisbeheersingsplan vastgesteld. Dit plan regelt de hulpverlening en communicatie bij ongevallen en rampen.

Verspreiding jodiumtabletten

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) start op 10 oktober met het versturen van jodiumtabletten naar 1,2 miljoen huishoudens in Nederland. Dit duurt naar verwachting twee weken.

Waarom worden de jodiumtabletten verspreid?

Tot nu toe waren de tabletten op één plek in Nederland opgeslagen. Door de jodiumtabletten vooraf te verspreiden komen deze bij de mensen thuis te liggen. De jodiumtabletten zijn dan direct beschikbaar voor de mensen die baat hebben bij de beschermende werking ervan. Ten tijde van een kernongeval hoeven de jodiumtabletten dan niet meer door de hulpdiensten te worden verspreid. Dat scheelt kostbare tijd. Ook is het bij een kernongeval niet altijd nodig om jodiumtabletten te slikken, alleen als een wolk met teveel radioactief jodium bij u in de buurt komt. Dan zal de overheid adviseren jodiumtabletten te slikken.

Waarom krijg ik geen jodiumtabletten?

Over het algemeen geldt: hoe verder u bij een kerncentrale vandaan woont, hoe kleiner de kans dat u bij een kernongeval radioactief jodium binnen krijgt. Daarom hanteert de overheid een zone tot hemelsbreed 100 kilometer van een kerncentrale, Woudenberg valt hierbuiten.

Kunnen organisaties ook jodiumtabletten aanvragen?

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport overlegt met veiligheidsregio's, GGD'en en gemeenten over het verstrekken van jodiumtabletten aan groepslocaties (bijvoorbeeld scholen, wooninstellingen of campings). Meer informatie en een aanmeldformulier vind u hier.

Waar kan ik meer informatie vinden?

Meer informatie over de jodiumtabletten vind u op http://www.waaromkrijgikjodiumtabletten.nl/.

Bereikbaarheid

De gemeente Woudenberg is bij een crisis/calamiteit bereikbaar via het reguliere telefoonnummer van de gemeenten 14 033 (toets alleen deze vijf cijfers in). Ook kunt u een email sturen naar calamiteit@woudenberg.nl.

Alarm

Geluidswagens en sirenes van de brandweer waarschuwen u bij ernstig gevaar:

 • Geluidswagens waarschuwen u als een beperkt deel van de gemeente wordt bedreigd door gevaar.
 • Sirenes van de brandweer waarschuwen u als de hele gemeente wordt bedreigd door gevaar.
 • Volg de instructies meteen op. De geluidswagens komen voortdurend langsrijden, zodat u thuis kunt wachten als u de boodschap de eerste keer niet goed verstaan heeft.
 • Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur testen we het alarm luid. Dan is er dus géén ramp!
 • Wilt u ook berichten ontvangen over noodsituaties op uw smartphone? Zorg dan dat uw smartphone goed staat ingesteld om berichten van NL-alert te ontvangen. Op de website http://www.crisis.nl/nl-alert vindt u een Instelhulp en leest u hoe u dit kunt instellen.

Algemene gedragsregels bij ongevallen en rampen

 • Probeer kalm te blijven en ga niet af op geruchten.
 • Telefoneer tijdens deze periode zo min mogelijk en blijf bij uw radio, televisie of zoek naar informatie via internet en de Sociale media.
 • Luister voor de juiste berichtgeving naar de geluidswagens en/of radio of volg televisie/internet/Twitter.
 • Volg de aanwijzingen van burgemeester, brandweer, politie, geneeskundige diensten en gemeentelijke diensten op.

Informatie tijdens een crisis

Wanneer u buiten bent, ga dan direct naar binnen, sluit deuren en ramen en zet uw radio aan. Stem uw radio af op RTV Utrecht/Radio M, FM 93.1 of FM 103.5 (via kabelnet). Via de Twitterpagina @gemwoudenberg ontvangt u meer informatie.

Rampen van grote omvang

Bij rampen van grote omvang wordt ook via de televisie en via het Nationaal CrisisCentrum (NCC) op www.crisis.nl informatie verstrekt. Ten tijde van een grote calamiteit is het NCC voor publieksinformatie beschikbaar via t. 0800 13 51. Daarnaast doet de gemeente Woudenberg er alles aan om u steeds zo optimaal mogelijk te informeren.

Indien u tijdens een ramp of crisis opzoek bent naar informatie over verwanten, dan kunt u contact opnemen met Verwantencontact, via het telefoonnummer 088 269 00 00.

Bij een ramp communiceert de gemeente over de situatie en wat er van u wordt verwacht.
Bezoek hiervoor de website van de gemeente Woudenberg. Mocht de website van de gemeente Woudenberg door drukte niet meer werken kunt u terecht op www.crisis.nl.

Evacuatie

In bijzondere gevallen kan het nodig zijn personen naar een veiligere plaats te brengen (evacuatie). De radio, (kabel)televisie en geluidswagens maken dan bekend of dit voor een gedeelte van de gemeente is of voor de gehele gemeente.

Wat moet u doen bij een evacuatie?

 1. Sluit gas, water en elektra af door de hoofdkranen dicht te draaien en de hoofdschakelaar uit te zetten.
 2. Neem alleen het hoognodige mee zoals huisdieren, waardepapieren, geld, eventuele medicijnen, warme     kleren en toiletartikelen.
 3. Sluit uw woning goed af, tenzij er het tegenovergestelde wordt bevolen.


Of u tijdens een evacuatie met de auto weg kunt, hangt van de omstandigheden af. Als iedereen tegelijk weggaat kan dit leiden tot verkeersopstoppingen. De gemeente probeert voor aanvullend vervoer te zorgen voor mensen die niet over een auto beschikken. Dit geldt indien nodig ook voor huisdieren en vee (zelfredzaamheid is belangrijk).

Einde alarmtoestand

Geluidswagens (en mogelijk ook de radio, tv, internet en Twitter) maken bekend als het gevaar voorbij is.

Meer informatie

Ga voor meer informatie naar www.crisis.nl, of naar www.denkvooruit.nl.
Ga voor meer informatie over de risico’s in uw omgeving naar www.risicokaart.nl.