Heeft uw huis loden waterleidingen?

In Nederland is het kraanwater over het algemeen van hoge kwaliteit en veilig om te drinken. In woningen die voor 1960 zijn gebouwd, kunnen loden waterleidingen aanwezig zijn. Door lodenleidingen kunnen er giftige deeltjes in het drinkwater komen en dit is niet gezond. Controleer daarom of u in uw huis loden leidingen heeft.

Gezondheidsrisico’s
Vroeger werden waterleidingen vaak van lood gemaakt. Sinds 1960 mag dat niet meer. In oudere panden zijn helaas nog niet alle loden leidingen vervangen. Uit recent onderzoek blijkt dat lood in het drinkwater al bij een lage hoeveelheid voor gezondheidsrisico’s kan zorgen. Vooral bij jonge kinderen en zwangere vrouwen. Via milieucentraal leest u meer over de gezondheidsrisico’s.

Als u eigenaar bent van de woning
Als u eigenaar bent, bent u zelf verantwoordelijk voor uw leidingen. U kunt zelf checken of uw woning nog waterleidingen van lood heeft: deze leidingen zijn grijs van kleur en hebben een onregelmatige vorm. Bij het tikken op een loden leiding hoor je een doffer geluid dan bij een koperen of ijzeren leiding. Eventueel kan een meting definitief vaststellen of er in uw woning nog loden leidingen aanwezig zijn. Heeft u nog loden leidingen? Laat ze dan vervangen, dat is beter voor de gezondheid. Vraag hiervoor een erkende installateur, bijvoorbeeld een loodgieter.

Bekijk ook de video ‘Hoe herken ik lood? Doe de test’.

Als u uw woning verhuurd
De rijksoverheid heeft verhuurders gevraagd hun panden te controleren en loden waterleidingen te vervangen. U dient als verhuurder te zorgen voor schoon drinkwater. Indien er loden leidingen aanwezig zijn dient u deze leidingen te vervangen.

Vragen?
Kijk op de website van milieucentraal.

Naar overzicht