Draag bij aan een veilige buurt

Toezicht en Handhaving

In Woudenberg hebben we voor de openbare leefbaarheid twee handhavers, een boa en een toezichthouder. Een boa staat voor buitengewoon opsporingsambtenaar. Het buitengewone daaraan is de specifieke opsporingsbevoegdheid. Hij of zij is niet alleen toezichthouder, maar heeft bepaalde opsporingsbevoegdheden. Zo mag een boa onder andere identiteiten controleren, een proces-verbaal opmaken, boetes uitschrijven en personen aanhouden als deze worden verdacht van een strafbaar feit. De boa is beëdigd en draagt een boa-insigne.

Handhaving op afval, fietsoverlast, fout parkeren, het plaatsen van aanhangwagens of caravans in strijd met de regelgeving, hangjongeren, vandalisme, drank- en drugsgebruik in de openbare ruimte, hondenoverlast, controles van vergunningen en nog veel meer van dit soort zaken die in de APV staan.

Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000

Heeft u informatie over bijvoorbeeld mishandeling, overvallen, drugs, brandstichting, wapen- of mensenhandel of moord? Wilt u dit melden, maar wilt u niet dat uw naam, telefoonnummer en adres bekend zijn bij de politie? Bel dan Meld Misdaad Anoniem via 0800 - 7000.

Meld Misdaad Anoniem is zeven dagen per week bereikbaar via 0800 - 7000. Op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur en in weekenden en op feestdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

Anoniem blijven
Meld Misdaad Anoniem is geen politie. Uw naam, telefoonnummer en adres worden niet gevraagd en ook niet opgeslagen bij Meld Misdaad Anoniem. Zo blijft u anoniem en weet de dader niet dat u gebeld heeft. Dit is belangrijk bijvoorbeeld als de dader u kent. Of als u de enige getuige bent van een misdrijf. 

Wat doet M. met uw informatie?
Als Meld Misdaad Anoniem vindt dat uw informatie duidelijk is, wordt de informatie op een veilige manier aan andere organisaties gestuurd zoals de politie, de Koninklijke Marechaussee, de gemeente, het fraudeloket van het Verbond van Verzekeraars, de AIVD en de Rijksrecherche.

Geen politielijn en geen 112
Meld Misdaad Anoniem is een meldpunt voor misdaad en criminaliteit. Moet er met spoed een ambulance, brandweer of politie komen? Bel dan 112. Voor hulp van de politie belt u 0900 – 88 44. Bijvoorbeeld bij overlast van baldadige buurtkinderen of een aanrijding zonder gewonden. 

Met WhatsApp Buurt Preventie maakt u samen met uw buurtgenoten uw wijk veiliger. Via een WhatsApp-groep informeert u elkaar over opvallende zaken in de buurt en belt u de politie bij verdachte situaties.

WhatsApp Buurt Preventie maakt u zelf aan met uw buurtgenoten. Handige informatie over het starten en beheren van een WhatsApp-groep in uw buurt vindt u op www.wabp.nl.

Denk bij het starten van een WhatsApp-groep aan de volgende zaken:

  1. Ziet u iets verdachts in uw buurt, volg dan de volgende stappen (SAAR):
    S: Signaleer;
    A: Alarmeer de politie via 112;
    A: App om de verdachte situatie bekend te maken bij uw WhatsApp-groep en laat het weten als u de politie heeft gealarmeerd;
    R: Reageer door naar buiten te gaan en de plannen van de verdachte persoon  te verstoren, maar let daarbij op uw eigen veiligheid. Vraag bijvoorbeeld of hij/zij naar iemand opzoek is of laat merken dat hij/zij gezien is. U kunt ook met meerdere personen uit de WhatsApp-groep naar buiten gaan.
  2. Speel geen eigen rechter en overtreed geen regels of wetten.
  3. Het maken van foto’s van de verdachte persoon is alleen toegestaan als dat een meerwaarde heeft voor het verstrekken van een signalement. Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en opvallende kenmerken kunt u ook goed beschrijven. Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type en het kenteken.
  4. Gebruik de WhatsApp-groep alleen waarvoor het bedoeld is en niet voor onderling contact of privéberichten.
  5. Spreek onderling gezamenlijke spelregels af voor de WhatsAppgroep. Bijvoorbeeld over de minimumleeftijd van de deelnemers en over welke straten bij ‘uw wijk of buurt’ horen.

U kunt bij de gemeente een WhatsApp Buurtpreventie bord aanvragen om te laten zien dat er in uw wijk een WhatsApp-groep actief is. Dit kan door een mail te sturen naar veiligheid@woudenberg.nl. Zo'n bord helpt namelijk om inbrekers en andere vreemde personen af te schrikken.

Als u deelneemt aan Burgernet, werkt u samen met de gemeente en de politie aan een veilige buurt. Als de politie op zoek is naar een vermist persoon of een verdachte van een misdrijf, krijgt u een bericht op uw telefoon. Hoe meer mensen meedoen aan Burgernet, hoe groter de kans dat de politie snel een verdachte of vermiste persoon kan opsporen. Meld u aan via www.burgernet.nl.

Kijk voor meer informatie over de inloopspreekuren bij https://www.woudenberg.nl/service-en-contact.

Iedere dinsdag tussen 09.00 uur en 12.00 uur  is het politiesteunpunt in het gemeentehuis geopend. U kunt dan een aangifte doen. Maak hiervoor een afspraak via het telefoonnummer 0900-8844 of door op www.politie.nl een terugbelverzoek aan te maken. U kunt ook langskomen voor het doen van meldingen of voor het stellen van vragen. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. Het kan wel zijn dat u dan soms even moet wachten.

Contact buiten de openingstijden
Voor het doen van aangifte of voor contact met de politie buiten openingstijden van het steunpunt kunt u een  afspraak maken op een andere locatie. Het is ook mogelijk om voor verschillende zaken digitaal aangifte te doen via www.politie.nl.

Werkplek politie
De wijkagenten gebruiken het Politiesteunpunt ook als werkplek voor bijvoorbeeld het doen van administratie. Inwoners zullen hen dus vaker tegenkomen als zij een bezoek brengen aan het gemeentehuis.

Spoed
U kunt bij het Politiesteunpunt terecht met al uw niet-spoedeisende vragen en problemen, zoals het melden van een inbraak, waarbij de daders al weg zijn. Ziet u een verdachte situatie, waarbij de politie snel nodig is om de daders op heterdaad te betrappen? Bel dan altijd 112.

Heb jij je online basisveiligheid op orde?

Door deze vijf acties uit te voeren, zorg jij ervoor dat je online basisveiligheid op orde is. Zo maak je het cybercriminelen een stuk moeilijker.

Zorg voor veilige wachtwoorden

  • Hoe langer je een wachtwoord maakt, hoe kleiner de kans dat je wachtwoord wordt gekraakt. Gebruik bijvoorbeeld een wachtzin!
  • Gebruik voor elk account een ander wachtwoord. Om je wachtwoorden te onthouden kun je een wachtwoordmanager gebruiken.
  • Gebruik zoveel mogelijk tweestapsverificatie. Soms is dat al verplicht, bijvoorbeeld als je bij je bank wilt inloggen, maar doe dat bijvoorbeeld ook voor je LinkedIn- en Facebookaccount.

Doe je updates

  • Doe je updates altijd direct.
  • Stel waar het kan automatisch updaten in of zorg voor een herinnering in je agenda.

Gebruik een virusscan

  • Een virusscanner controleert je apparaat op allerlei narigheid, zoals virussen, malware, en kwaadaardige apps.
  • Je hebt gratis en betaalde virusscanners, zoek er één die bij jou past.
  • Kijk in de appstore of een virusscanner vaak gedownload is en zoek recensies op.
  • Installeer een virusscanner op je computer, tablet en smartphone.
  • Klik hier voor meer informatie over virusscanners.

Maak regelmatig een back-up

  • Criminelen kunnen binnendringen en al je bestanden blokkeren. Ransomware blokkeert alle bestanden op je computer. Zorg dat je je back-up bewaart lós van je computer. Als een virus ook in de back-up komt heb je er nog niks aan. 
  • Een back-up maken werkt verschillend voor verschillende apparaten.
  • Kijk hier hoe je een back up maakt voor jouw telefoon of computer.

Eerst checken en dan klikken

  • Een valse link kan je leiden naar een website die veilig lijkt, maar dat eigenlijk niet is. Als je een gevaarlijke bijlage downloadt kan dit schadelijk zijn.
  • Klik niet meteen op de link of bijlage.
  • Controleer of de link klopt, dit kan met behulp van www.checkjelinkje.nl

Voor meer informatie vergroot je online veiligheid.

Gemiddeld is een inbreker binnen 30 seconden binnen. Duurt het langer om binnen te komen, dan zoekt hij liever een ander huis. Het is daarom belangrijk om voor goede sloten te zorgen die voldoen aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (www.PKVW.nl). 

Hierbij een aantal tips om de kans op een inbraak kleiner te maken. 

  1. Doe deuren op slot en sluit ramen als u weg of op een andere verdieping bent! En zorg dat de sleutel uit het slot is.
  2. Leg waardevolle spullen uit het zicht.
  3. Gebruik een tijdklok voor uw lampen als u weg bent.
  4. Berg klimmateriaal rond uw huis op of zet het vast (bijvoorbeeld containers en ladders).
  5. Meld het aan uw buren als u een paar dagen weg bent.
  6. Zorg dat u uw kostbaarheden registreert: maak foto’s van sieraden, noteer serienummers van elektronica, maak gebruik van de ‘track en trace’ apps voor mobiele apparaten.
  7. Verlicht buitendeuren door een lamp met bewegingssensor of schermerschakelaar.

Kijk voor meer maatregelen op www.geefinbrekersgeenkans.nl en let goed op in uw wijk. Bel bij verdachte situaties direct 1-1-2. Geef inbrekers geen kans!

Heeft u vragen of ideeën over een veilig Woudenberg? Stuur dan een e-mail naar veiligheid@woudenberg.nl.