4 mei: In vrijheid kiezen

Zaterdagavond 4 mei kwamen veel Woudenbergers naar het oorlogsmonument aan de Voorstraat. Alle slachtoffers sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties werden herdacht.

Het thema van de bijeenkomst  in de Dorpskerk was “in vrijheid kiezen”.  Ieder jaar verzorgt een andere voorganger de 4-mei lezing. Dit jaar was dit Ds. Marten Jan Kooistra, predikant van de protestantse gemeente ‘De Voorhof’.

Burgemeester Cnossen vertelde het verhaal van Wil Henken. “Het huis van familie Henken werd op 19 maart 1945 verwoest door een bombardement op de spoorbrug. Door het bombardement kwam moeder Evertje, zusje Janna, huishoudster Jenneke en evacué Kees Hootsen om. Vader Aart bleef  achter met drie dochters. Wil vertelt dat hij overdag aan het werk was, ’s avonds er was voor de kinderen en ’s nachts alleen met zijn verdriet. Toch herinnert Wil hem als fijne vader, bindend, een sterke en stevige opa, die tot op hoge leeftijd op de fiets stapte.”

Groep 8 van de Jan Ligthartschool zong samen met Rineke de Wit een lied en twee leerlingen droegen hun gedicht voor over ‘hoop’ en ‘in vrijheid kiezen’. “Hoop is belangrijk. Je hebt hoop nodig, als er strijd is. Je hebt hoop nodig om te weten dat het goed komt.” Een gedeelte uit het gedicht van één van de leerlingen.

Na de bijeenkomst in de Dorpskerk ging de stille tocht richting het oorlogsmonument. Om 20.00 uur was het twee minuten stil en herdacht Woudenberg de oorlogsslachtoffers. De stilte werd doorbroken door de klanken van het Wilhelmus. Gevolgd door de kranslegging door burgemeester Cnossen en de voorzitter van het Oranjecomité en de nabestaanden. Daarna was de kranslegging door leerlingen uit groep 8 van de Jan Lighartschool. Zij adopteerden dit jaar het oorlogsmonument in het kader van het project ‘Adopteer een monument’ en legden namens groep 8 een krans bij het monument.

Naar overzicht