Ondanks preventieve maatregelen last van eikenprocessierups

Ondanks alle preventieve maatregelen hebben we ook in Woudenberg last van de eikenprocessierups. Onze bestrijdingsdienst is ingezet om de nesten in bomen van de gemeente te verwijderen. Door het grote aantal nesten en de toename van het aantal meldingen, weten we niet precies hoelang het duurt voordat het bestrijdingsbedrijf onze meldingen kan oppakken. Het is een hardnekkig probleem en erg lastig extra mankracht te krijgen. Het bedrijf dat in Woudenberg de bestrijding verzorgt kan gelukkig vanaf aankomende week opschalen. Wat dit betekent voor de snelheid van de afhandeling van meldingen kon het bedrijf nog niet zeggen. Gemeentelijke eikenbomen waarin de rups zit, zijn zoveel mogelijk gemarkeerd met een lint. Ook worden op sommige plekken waar bomen nog niet voorzien zijn van een lint waarschuwingsborden geplaatst.

Vermijdt contact met de rupsen. De brandharen van deze rups kunnen klachten veroorzaken zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Meer informatie hierover is te vinden op de website van het RIVM. Ook Het landelijke Kenniscentrum Eikenprocessierups geeft via hun website up-to-date informatie over alles wat met de eikenprocessierups te maken heeft. 

Wanneer u (een nest van) de eikenprocessierups in uw omgeving constateert, kunt u dit melden bij de gemeente via het telefoonnummer 14033. Wij geven de melding door aan het bestrijdingsbedrijf. Voor bomen die niet van de gemeente zijn, verzorgen wij geen bestrijding. U kunt in dit geval zelf contact opnemen met een bedrijf in ongediertebestrijding. De kosten zijn dan voor uw eigen rekening.

Naar overzicht