Preventieve bestrijding eikenprocessierups moet overlast zoveel mogelijk voorkomen

Op veel plekken in de gemeente laten we de eikenprocessierups preventief bestrijden. Dit gebeurt door bomen te bespuiten met een biologisch middel. Hierdoor voorkomen we dat de rupsen zich ontwikkelen. De werkzaamheden worden uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf en starten – als het weer het toelaat – in mei. De werkzaamheden vinden vooral in de avonduren plaats.

In het voorjaar kan op eikenbomen de eikenprocessierups voorkomen. In warme jaren leidt dit tot een explosie van het aantal rupsen. De brandharen van de rups kunnen klachten veroorzaken als huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk. “Om overlast zoveel mogelijk te voorkomen gaan we vanaf dit jaar de eikenprocessierups preventief bestrijden. Op plekken waar dit niet mogelijk is, worden de rupsen weggezogen”, aldus wethouder Pieter de Kruif. 

Op welke plekken worden bomen bespoten?
Binnen de bebouwde kom worden alle bomen die van de gemeente zijn bespoten. Vanwege de Wet natuurbescherming mogen wij niet op alle plekken de bomen bespuiten. Dit geldt bijvoorbeeld voor bomen op de Dashorsterweg, Kolfschoterdijk en de Moorsterweg. Als op deze plek nesten ontstaan in eikenbomen worden deze weggezogen.

Nest ontdekt?
Wanneer u (een nest van) de eikenprocessierups in uw omgeving constateert, kunt u dit melden bij de gemeente via het telefoonnummer 14033. Wij geven de melding door aan het gespecialiseerde bedrijf. Voor bomen die niet van de gemeente zijn, verzorgen wij geen bestrijding. U kunt in dit geval zelf contact opnemen met een bedrijf in ongediertebestrijding. De kosten zijn dan voor uw eigen rekening.

Naar overzicht