Oplevering 10 circulaire sociale huurwoningen

Deze week zijn de sleutels overhandigd aan de huurders van 10 gloednieuwe sociale huurwoningen nabij de Zegheweg. De innovatieve rug-aan-rug woningen, ontwikkeld in samenwerking met Tala, zetten een nieuwe standaard op het gebied van circulair bouwen.

De oplevering vond plaats in aanwezigheid van wethouder Rik Dekker, directeur-bestuurder van Omnia Wonen Peter Toonen en medeoprichter van Tala Ieke Selen. De nieuwe bewoners ontvingen naast hun sleutels ook een papieren sleutel met daarin zaadjes die ze kunnen planten. 

Duurzaam ontwerp
Bouwen met hout is al eeuwenoud en komt voor in oude boerderijen, Scandinavische huizen en Japanse tempels. Dankzij moderne technieken, zoals kruislaaghout (CLT), worden traditionele materialen gecombineerd met hedendaagse duurzaamheid. CLT, een extra groot  multiplex van planken fijnsparhout uit duurzaam beheerde Europese bossen, biedt samen met houtvezelisolatie een uitstekende isolatie. Deze techniek wordt ook toegepast in de nieuwe woningen die voor 90% bestaan uit natuurlijke en hernieuwbare materialen, grotendeels geproduceerd in de fabriek van Tala. Dit duurzame ontwerp benadrukt de ambitie om toekomstbestendig te bouwen en de ecologische voetafdruk van de woningbouwsector te verkleinen.

Peter Toonen, directeur bestuurder Omnia Wonen: “Dit is het duurzaam bouwen van de toekomst. Het gebruik van natuurlijke materialen is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor de gezondheid van de bewoners. Ze blijken namelijk te beschikken over een heel aangenaam klimaat, zowel in de zomer als in de winter. Ik ben echt heel trots dat wij als woningcorporatie hiermee voorop kunnen gaan lopen.’’


Wethouder Rik Dekker: “Als gemeente zijn we er trots op dat we in de provincie Utrecht de primeur hebben met deze duurzame en betaalbare woningen. Het laat zien dat we in Woudenberg niet stilzitten, maar vooruitkijken en werken aan een toekomst waarin duurzaamheid een belangrijke rol speelt.”

“Mooi dat we mensen een gezond en sfeervol houten huis hebben gegeven”, zegt Ieke Selen, medeoprichter van innovatieve biobased bouwer Tala.  “Met onze bouwwijze is de CO2-uitstoot minimaal en de CO2-opslag groot. Bovendien is fabrieksmatig bouwen schoner, sneller en herbruikbaar, wat bijdraagt aan een positieve impact op mens en milieu."