Sneller boetes bij negeren coronamaatregelen

In de gemeente Woudenberg wordt vanaf nu strenger opgetreden. Met ingang van vandaag delen de politie en de gemeentelijke handhavers sneller boetes uit aan iedereen die de maatregelen in het kader van het coronavirus (COVID- 19) negeert. Het gaat dan in het bijzonder over de 1,5 meter afstand bewaren. 

De gemeente doet dit omdat op een aantal locaties in het dorp mensen, bijvoorbeeld de jeugd, te dichtbij elkaar blijft samenkomen. De bevoegdheid om te handhaven op naleving van de maatregelen past de gemeente Woudenberg strikt toe. Gelukkig ziet de gemeente Woudenberg dat er vaak een gesprek met de overtreders mogelijk is. Het beleid is dat de overtreders eerst aangesproken worden. Wordt er niet geluisterd of is er meer dan één waarschuwing nodig dan wordt er een bon uitgeschreven. De handhaving geldt eveneens voor de afgesloten parkeerplaatsen bij natuurgebieden en het Henschotermeer. Ook  tegen recreanten, mountainbikers en eigenaren van honden, die in de bossen de maatregelen negeren, wordt strenger opgetreden. Huis- en tuinfeesten vallen ook onder dit verscherpte beleid.

Burgemeester Cnossen onderstreept de noodzaak

“De gemeente Woudenberg wil dat de maatregelen om het coronavirus in te dammen worden opgevolgd. Door iedereen. Dat is geen punt van discussie. Daarover mag geen enkel misverstand bestaan. De maatregelen zijn belangrijk om de publieke gezondheid te beschermen.”

De belangrijkste maatregelen, landelijk en dus ook in de gemeente Woudenberg, zijn:

-    Mensen wordt gevraagd zoveel mogelijk thuis te blijven. Ze mogen alleen naar buiten om boodschappen te doen, naar het werk in een vitale sector te gaan of om voor anderen te zorgen.
-    Houd altijd 1,5 meter afstand tot anderen.
-    Een frisse neus halen kan, bij voorkeur alleen.
-    Groepen van meer dan 3 mensen buiten mag niet, tenzij de mensen uit hetzelfde gezin komen.
-    Buiten, in winkels en in het openbaar vervoer moeten mensen minimaal op 1,5 meter afstand van elkaar blijven.
-    Alle evenementen met een vergunning- of meldplicht zijn verboden tot 1 juni 2020.
-    Tot en met 28 april is het verboden om samenkomsten te laten plaatsvinden, te (laten) organiseren of te laten ontstaan, dan wel aan deze samenkomsten deel te nemen.

Naar overzicht