Thuis herdenken en stilstaan bij onze vrijheid!

Speech burgemeester Cnossen 4 mei 2020
Morgen vieren we 75 jaar vrijheid en vrijheid  is alleen goed op waarde te schatten door stil te staan bij het grote offer dat gebracht werd voor die vrijheid. Stil staan is je verdiepen in de levens van de Woudenbergers en nabestaanden die tot op de dag van vandaag getekend zijn door de dood van een geliefde.

Wij herdenken allen -burgers en militairen-  die vanaf de 2e Wereldoorlog door oorlogshandelingen of bij VN-vredesmissies zowel in als buiten Nederland zijn omgekomen.

Op ons oorlogsmonument staan de namen van:

 • Jan van Ginkel, echtgenoot en vader van 9 kinderen, gearresteerd door de Duitsers op 29 december 1944 en in Neuengamme overleden.
 • Cornelis ter Maaten, samen met zijn vrouw Klaasje, was zijn boerderij een opvang voor Joden en onderduikers, op 29 december 1944 door de Duitsers gearresteerd en nog geen maand later in Neuengamme overleden.
 • Cornelis, Aart en Joachem van Steenbergen, op 3 januari 1945 gearresteerd door de Duitsers en in Duitse kampen overleden; vader en moeder van Steenbergen waren de rest van hun leven getekend door dit verdriet.
 • Theodorus en Willem Hendrik Heine, 24 augustus 1944 gearresteerd, op 31 mei 1945 en 29 november 1944 overleden.
 • Nico Bergsteijn, op 10 februari 1945 gearresteerd en op 8 maart 1945 gefusilleerd bij De Woeste Hoeve.
 • Willem van Beek, in de nacht van 24 op 25 augustus 1944 doodgeschoten door Duitsers en landwachters.

  Niet vermeld op ons oorlogsmonument maar net zo verbonden met de oorlog:
 • Cootje van Raai, op 15 september 1944 op 13 jarige leeftijd gedood door beschietingen van geallieerde vliegtuigen; geliefde dochter, kleindochter, nichtje en vriendinnetje.
 • Henk Vermeulen voelde zich gedwongen om voor de Arbeidseinsatz in Duitsland te gaan werken, op 18 juli 1944 omgekomen.
 • Aart de Kruif van de boerderij Bruinenburg, ook tewerkgesteld in Duitsland, kwam niet terug op de Ekris maar overleed in Amersfoort aan tuberculose.
 • Bab Zech van de Stationsweg, ook in Duitsland tewerkgesteld, na de bevrijding geprobeerd naar huis te gaan, werd ernstig ziek en verdween.
 • En de 2 gesneuvelde geallieerde vliegers begraven op onze Woudenbergse begraafplaats.
   
  Door bij deze levens en het verdriet van de nabestaanden stil te staan,  voelen wij ook vandaag de hoge prijs die voor onze vrijheid is betaald. Door hun namen te blijven noemen zijn zij bij ons als geestelijke reisgenoten en kiezen we voor hun blijvende gezelschap.
  Bij het monument ziet u  ook beschilderde kiezelsteentjes liggen. Deze zijn verzameld door onze scouting als teken van herdenking. Wat een mooi initiatief om met het leggen van de steentjes te laten zien hoeveel mensen mee herdenken al kunnen zij er in persoon nu niet bij zijn.
   
  Ik vraag u dit jaar thuis de oorlogsslachtsoffers te herdenken en de vlag halfstok te hangen. En morgen, op 5 mei, de vlag uit te steken om de vrijheid uit te dragen als eerbetoon aan hen die ons 75 jaar geleden hebben bevrijd. 
   
  De Nationale herdenking in Amsterdam is – in aangepaste vorm -  live te volgen op televisie en online. Zoals ieder jaar wordt om twee voor acht het signaal Taptoe geblazen, gevolgd door twee minuten stilte om acht uur. Het Nationaal Comité roept alle blazers van Nederland op het Taptoe signaal mee te spelen vanuit huis. En na de twee minuten stilte kan iedereen het Wilhelmus thuis mee zingen. Ik roep u op ook in Woudenberg van onszelf te laten horen. Als eerbetoon aan hen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid.
   
  Burgemeester Titia Cnossen

Bekijk hier de compilatie van de dodenherdenking!

Naar overzicht