Wat te doen bij een verstopping?

Dagelijks wordt het riool veelvuldig gebruikt en door het riool goed te gebruiken, kunnen we onverwachte verstoppingen voorkomen. Toch doen zich ook weleens problemen voor. Welke problemen kunnen dit zijn en wat kunt u als bewoner doen? Graag vertellen wij u meer:
Een verstopping kan zich in uw eigen gedeelte van de riolering bevinden of in het gemeentelijke gedeelte van de riolering. Het is belangrijk om eerst te achterhalen waar het probleem zich bevindt. Zit de verstopping op één plek in uw woning, bijvoorbeeld de keuken, dan zit de verstopping in de binnen riolering en dient u de verstopping zelf op te (laten) lossen. Heeft u last van een verstopping in het hele huis, dan zit het vermoedelijk in de verzamelleiding naar het gemeentelijke riool. En dan adviseren wij u om een lokaal (deskundig) loodgietersbedrijf in te schakelen.

Wat hoort niet in het afvalwaterriool?

  • Etensresten, kattenbakkorrels, maandverband, tampons, watten, vochtige doekjes, luiers, pleisters of condooms.
  • Spijsolie, motorolie, jus, frituur- en braadvet.
  • Resten verf, terpentine, fotochemicaliën en andere schadelijke stoffen.

Wat hoort wel in het afvalwaterriool?

  • Huishoudelijk afvalwater, toiletpapier en afbreekbaar papier.

De verzamelleiding
De verzamelleiding komt uit in een zogenoemde erfscheidingsput. Deze put ligt in de meeste gevallen nabij de erfgrens (± 0,50 m afstand). Door deze erfscheidingsput op te (laten) graven, is snel te achterhalen aan welke zijde van de aansluitingen de verstopping zit. Is deze put leeg, dan bevindt de verstopping zich op uw deel van de riolering. U dient de verstopping ook in dit geval zelf op te (laten) lossen. Zit de erfscheidingsput vol met water, dan bevindt de verstopping zich in het gemeentelijke deel van de riolering. In dit geval kunt u bellen met de gemeente, via het algemene nummer 14033. De verstopping wordt opgelost en de kosten zijn voor rekening van de gemeente.

Tips:

  • Een borrelend toilet tijdens of na een hevige regenbui: het (laten) plaatsen van een ontluchting in de leiding is vaak een oplossing.
  • Het inschakelen van een bedrijf: lokale loodgietersbedrijven zijn vaak goedkoper en bekend met de procedures van de gemeente.

U kunt altijd contact opnemen met de gemeente voor meer informatie en de gemeente kan een rioleringstekening verstrekken.

Afbeelding (png, 64 KB) 

Naar overzicht