Week van het Geld en Hackshield

Als gemeente werken we samen met HackShield: een game die kinderen tussen de 8 en 12 jaar oud opleidt tot Cyber Agents die niet alleen zichzelf, maar ook hun omgeving beschermen tegen online gevaar. Een belangrijk thema in deze tijd waarin ons leven zich grotendeels online afspeelt en ook kinderen en jongeren een makkelijke prooi zijn voor cybercriminelen.

Een veel voorkomende vorm van criminaliteit binnen deze doelgroep is het inzetten van kinderen en jongeren als Geldezel, ook wel Money Mules genoemd. In dergelijke gevallen wordt de bankrekening van het slachtoffer gebruikt om geld wit te wassen. Het kind wordt gevraagd om (tegen betaling of andere beloning) een bedrag te laten storten en vervolgens dat bedrag op te nemen of over te maken. Een ogenschijnlijk kleine moeite met grote gevolgen. De pakkans is nagenoeg 100% en de straffen zijn hoog.

Om kinderen weerbaar te maken tegen deze vorm van criminaliteit heeft HackShield een speciale Quest, een korte doe-opdracht die aansluit op de game, ontwikkeld en deze week tijdens De Week van het Geld gelanceerd. In de Uitlenen Kost Geld_Quest leren kinderen hoe ze kunnen voorkomen dat ze als Geldezel worden gebruikt en hoe ze hun omgeving hiervoor kunnen waarschuwen.

De Quest is te spelen op www.joinhackshield.nl en via de app op tablet en smartphone. Wees geen ezel, uitlenen kost geld!

Naar overzicht