Woudenberg herdenkt vergeldingsactie van 16 oktober 1942

WOUDENBERG – Afgelopen zondag werden de 3 gijzelaars en 12 verzetsstrijders herdacht die op 16 oktober 1942 in Woudenberg werden omgebracht. Genodigden en belangstellenden verzamelden zich rondom het monument in het bos van Den Treek-Henschoten. Met elkaar werd stilgestaan bij de slachtoffers die werden omgebracht als vergelding voor verzet en sabotage in Oost-Nederland.

Namens de gemeente legde burgemeester Jansen een krans bij het herdenkingsmonument. Dit deed zij samen met Dick Veldhuizen voorzitter van Stichting Oud Woudenberg.

"Tijdens de herdenking van de vergeldingsactie van 16 oktober 1942 heb ik samen met Dick Veldhuizen, voorzitter Stichting Oud Woudenberg, een krans gelegd. Een krans die symbool staat voor de mannen die op deze plek vielen voor onze vrede en veiligheid. Deze mannen hebben een naam en een gezicht en daarom moeten we hun namen blijven noemen. Met deze herdenking zijn wij ons er extra van bewust dat we leven in een vrije samenleving waarin onze vrijheid een groot goed is. Want onze wereld kent helaas nog steeds plekken waar vrijheid niet vanzelfsprekend is, ook heel dichtbij huis”, aldus burgemeester Jansen. 

Verzet en vergelding
Op 16 oktober 1942 werden 3 gijzelaars uit de gijzelaarskampen Beekvliet en Haaren en 12 verzetsstrijders uit Kamp Amersfoort gedood als vergelding voor verzet en sabotage in Oost-Nederland. Dit gebeurde vlakbij de Pyramide van Austerlitz in het bos van Den Treek-Henschoten. 

De bezetters wilden met gijzelingen Nederlanders ervan weerhouden verzets- en sabotagedaden te plegen. Zo werden er in mei en juli 1942 ruim 1200 mannen als gijzelaar opgepakt en gevangen gezet in de gebouwen van de katholieke seminaries Beekvliet en Haaren. De opgepakte mannen kwamen uit alle lagen van de bevolking. Het was opvallend dat relatief veel gijzelaars een vooraanstaande positie innamen in de Nederlandse samenleving. Daarnaast hadden de bezetters de gijzelaars vooral gezocht in kringen die aan bepaalde Duitse plannen hun medewerking geweigerd hadden. Mannen met communistische en socialistische sympathieën.