Open Monumentendag

Dit jaar in Woudenberg: een gezellig dagje vermaak van 10:00 tot 16:00 uur

Jaarlijks organiseren de gemeenten Woudenberg, Renswoude en Scherpenzeel om de beurt de Open Monumentendag. Dit jaar, op zaterdag 9 september van 10:00 tot 16:00 uur staat Woudenberg in het teken van de Open Monumentendag. Het landelijke thema voor dit jaar is ‘Boeren, Burgers & Buitenlui'.

‘Boeren, burgers en buitenlui’, dat was van oudsher de uitroep waarmee de stadsomroeper de aandacht van het publiek trok. Met deze drie begrippen was in feite iedereen genoemd. De dorpsomroeper verkondigde het nieuws en sloot altijd af met ‘Hoort, hoort, en zegt het voort!’.

De organisatie van deze dag ligt in handen van gemeente Woudenberg in nauwe samenwerking met Stichting Oud Woudenberg. De werkgroep heeft ervoor gekozen om het historische gedeelte van de gemeentehuis als monument centraal te stellen. Het programma richt zich verder op het thema ‘Boeren, Burgers & Buitenlui’. Hiervoor heeft zij een gevarieerd en aantrekkelijk programma op drie locaties weten samen te stellen. U kunt geheel in stijl gratis gebruik maken van vervoer, namelijk een paardentram om de locaties te bezoeken (tramhaltes plein voor het gemeentehuis en Maarsbergseweg 47).

Samen met veel vrijwilligers en DES winkeliers zijn alle voorbereidingen al in volle gang gezet.   

Boeren, Burgers & Buitenlui | het programma

Op locatie ‘Boeren’ | Maarsbergseweg 47, worden dansoptredens en modeshows met kleding uit de jaren 1900 tot 1960 gehouden. Deze worden verzorgd door de Brookmoaten uit Bornerbroek. Verder zijn er demonstraties van de Vlegelmutsen en -grietjes, is er een grote variatie aan stands aanwezig en zijn er workshops waar u aan deel kunt nemen (o.a. imker, dorsen met de dorsmachine, oude werktuigen, midwinterhoorn maken en blazen, spinnen van angorawol, stoelenmatten, workshop uiltjes maken van hout, workshop speldenkussentjes, windlichtjes en strofiguren maken, Kantklossen, quilten, mutsen maken).

10.15 uur    Modeshow ‘ondergoed en nachtkleding uit de beginjaren 1900
10.45 uur    Demonstratie dorsen ‘Vlegelmutsen & -grietjes’
11.45 uur    Folkloristische dansoptreden ‘de Brookmoaten'
13.00 uur    Modeshow ‘werkkleding begin vorige eeuw tot 1960'
13.30 uur    Folkloristische dansoptreden & act ‘de Brookmoaten’
14.00 uur    Demonstratie dorsen ‘Vlegelmutsen & -grietjes'
14.30 uur    Modeshow  ‘feestkleding'
15.00 uur    Folkloristische dansoptreden ‘de Brookmoaten’
15.30 uur    Bruidsmodeshow

Op locatie ‘Burgers’ | Poortplein centrum Woudenberg, is er een ‘braderie’ van DES winkeliers, een haringkar, palingroken en zijn er kinderspellen, zoals blikkengooien. Ook is er een draaiorgel aanwezig voor vermaak en kunt u gratis zelf de uitdaging aangaan van orgeldraaien.

Deelnemende DES winkeliers: De Kaasknabbel, Living24, Van Beest Bloemen en Planten, Wereldwinkel Woudenberg, Van Krimpen-Statema Uitvaartzorg, Albert Heijn Woudenberg, Natuurlijk Bloemen en Brouwer wonen en projecten.

Op locatie ‘Buitenlui’ | Gemeentehuis, Parklaan 1, wordt u uitgenodigd om gratis in de Kiekjesbus in de stijl van ‘buitenlui’ foto's te maken, deze worden ter plaatse afgedrukt op een boekenlegger en u ontvangt deze als herinnering mee. Ook wordt er een prachtige jachtwagen ten toon gesteld.

‘Zicht op Laanzicht’ | presentatie nazaat De Beaufort
In het monumentale gedeelte van het gemeentehuis staat de geschiedenis centraal. Op de plaats van het gemeentehuis stond voorheen Huize Laanzicht van de familie De Beaufort.
In de werkkamers van het college wordt een tentoonstelling gegeven met historische spullen en films over het leven en de sociale initiatieven van de familie De Beaufort. De tentoonstelling bevat o.a. originele voorwerpen als servies, authentieke kleding, een maquette van Huize Laanzicht, een prachtige fotocollectie van de familie De Beaufort en een film van Roomboterfabriek De Vooruitgang (1897).
In de raadzaal wordt de geschiedenis van Den Treek en Henschoten getoond, o.a. films, kaarten en een fotoserie van bosbouw den Treek-Henschoten.

Om 13.30 uur en 15.00 uur geeft  Dr. F.W.A. Baron van Asbeck (achterkleinzoon van burgemeester J.B. de Beaufort) een presentatie in de raadzaal van het gemeentehuis. U hoeft zich hiervoor niet apart aan te melden,  maar wij vragen u vijf minuten voor aanvang aanwezig te zijn in het gemeentehuis.

Kortom een gevarieerd programma ‘voor elk wat wils’.

Bekijk ook onze Facebookpagina voor meer informatie.

‘Hoort, hoort, en zegt het voort!’

Heeft u nog vragen over Open Monumentendag 2017? Neem dan contact met het secretariaat Open Monumentendag via secretariaat@woudenberg.nl of via het telefoonnummer 033-286 91 27.