Open Monumentendag

Dit jaar in Woudenberg: een gezellig dagje vermaak van 10:00 tot 16:00 uur

Jaarlijks organiseren de gemeenten Woudenberg, Renswoude en Scherpenzeel om de beurt de Open Monumentendag. Dit jaar, op zaterdag 9 september van 10:00 tot 16:00 uur staat Woudenberg in het teken van de Open Monumentendag. Het landelijke thema voor dit jaar is ‘Boeren, Burgers & Buitenlui'.

‘Boeren, burgers en buitenlui’, dat was van oudsher de uitroep waarmee de stadsomroeper de aandacht van het publiek trok. Met deze drie begrippen was in feite iedereen genoemd. De dorpsomroeper verkondigde het nieuws en sloot altijd af met ‘Hoort, hoort, en zegt het voort!’.

De organisatie van deze dag ligt in handen van gemeente Woudenberg in nauwe samenwerking met Stichting Oud Woudenberg. De werkgroep heeft ervoor gekozen om het historische gedeelte van de gemeentehuis als monument centraal te stellen. Het programma richt zich verder op het thema ‘Boeren, Burgers & Buitenlui’. Hiervoor heeft zij een gevarieerd en aantrekkelijk programma op drie locaties weten samen te stellen. U kunt geheel in stijl gratis gebruik maken van vervoer, namelijk een paardentram om de locaties te bezoeken (tramhaltes plein voor het gemeentehuis en Maarsbergseweg 47).

Samen met veel vrijwilligers en DES winkeliers zijn alle voorbereidingen al in volle gang gezet.

 

Boeren, Burgers & Buitenlui | voorproefje op het programma

Op locatie ‘Boeren’ | Maarsbergseweg 47, worden dansoptredens en modeshows van een folkloristische dansgroep georganiseerd, maar ook demonstraties vlegelen. Verder is er een grote variatie aan stands aanwezig en zijn er workshops waar u aan deel kunt nemen (o.a. imker, dorsen met de dorsmachine, oude werktuigen, midwinterhoorn maken en blazen, spinnen van angorawol, stoelenmatten, workshop uiltjes maken van hout, workshop speldenkussentjes, windlichtjes en strofiguren maken, Kantklossen, quilten, mutsen maken).

Op locatie ‘Burgers’ | Poortplein centrum Woudenberg, is er een ‘braderie’ van DES winkeliers, een haringkar, palingroken en zijn er kinderspellen, zoals blikkengooien. Ook is er een draaiorgel aanwezig voor vermaak en kunt u gratis zelf de uitdaging aangaan van orgeldraaien.

Deelnemende DES winkeliers: De Kaasknabbel, Living24, Van Beest Bloemen en Planten, Wereldwinkel Woudenberg, Van Krimpen-Statema Uitvaartzorg, Albert Heijn Woudenberg, Natuurlijk Bloemen en Brouwer wonen en projecten.

Op locatie ‘Buitenlui’ | Gemeentehuis, Parklaan 1, wordt u uitgenodigd om gratis in de Kiekjesbus in de stijl van ‘buitenlui’ foto's te maken, deze worden ter plaatse afgedrukt op een boekenlegger en u ontvangt deze als herinnering mee. Ook wordt er een prachtige jachtwagen ten toon gesteld.

Het monumentale gedeelte van het gemeentehuis wordt opengesteld om te bezichtigen. Verder is er een tentoonstelling van Huize Laanzicht, Landgoed Den Treek-Henschoten en wordt een selectie van diverse sociale initiatieven van familie De Beaufort tentoongesteld. Tijdens de hele dag zijn er nazaten van burgemeester De Beaufort aanwezig om de bezoekers te ontvangen, rond te leiden en van informatie te voorzien. Verrassende en veelal originelen voorwerpen welke bewaard zijn gebleven, worden tentoongesteld. Denk o.a. aan een maquette van Huize Laanzicht tot aan prachtig gedekte tafel met origineel servies van familie De Beaufort, originele kleding tot aan informatie, een prachtige fotocollectie en kunnen er diverse films bekeken worden.

Kortom een gevarieerd programma ‘voor elk wat wils’.

Houd komende periode deze pagina en onze Facebookpagina in de gaten voor het volledige programma.

‘Hoort, hoort, en zegt het voort!’

Heeft u nog vragen over Open Monumentendag 2017? Neem dan contact met het secretariaat Open Monumentendag via secretariaat@woudenberg.nl of via het telefoonnummer 033-286 91 27.