La Vuelta 2022

Op 19 augustus 2022 gaat het wielerevenement La Vuelta (de ronde van Spanje) officieel van start. De eerste drie etappes voeren door Nederland. Tijdens de tweede etappe op 20 augustus 2022 koerst het peloton van ’s Hertogenbosch naar Utrecht en komt daarbij ook langs Woudenberg. Het belooft een mooi evenement te worden waar de gemeente samen met haar inwoners naar uit kijkt.


Activiteiten en evenementen
Tijdens en in de aanloop naar La Vuelta worden enkele activiteiten in Woudenberg georganiseerd door verenigingen, lokale ondernemers, stichtingen en lokale horeca. Zodra hier meer bekend over is informeren wij u daarover.

In omliggende gemeentes waar La Vuelta langs voert worden ook activiteiten georganiseerd. Een overzicht van deze activiteiten vindt u op https://www.lavueltaholanda.com/evenementen/


Tips
U bent van harte welkom de wielrenners aan te moedigen langs de route. Een paar aandachtspunten:

  • La Vuelta vindt midden in de zomer plaats. Dit betekent dat het erg warm kan zijn. Wees hierop voorbereid door voldoende drinkwater mee te nemen en zo nodig beschutting op te zoeken.
  • Denk er aan dat u uw plekje naast het parcours weer netjes achterlaat. Neem eventueel afval dus mee en gooi dit weg in de afvalbak.
  • Neemt u uw hond mee? Zorg dan dat uw hond goed is aangelijnd en wees extra voorzichtig wanneer het peloton langskomt.
  • Organiseert u zelf een activiteit of evenement tijdens of in aanloop naar de Vuelta? Ga dan na of u hier een melding van moet maken of een vergunning moet aanvragen. Dit kan via https://www.woudenberg.nl/vergunningen-en-belastingen/een-evenement-organiseren


Meer info over La Vuelta Holanda?
Wilt u meer weten over La Vuelta Holanda? Bezoek dan de officiële website van La Vuelta Holanda op https://www.lavueltaholanda.com/


Vragen over La Vuelta in de gemeente Woudenberg?
Heeft u vragen over La Vuelta in de gemeente Woudenberg? In onderstaande FAQ beantwoorden wij al enkele veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Stuur dan een mail naar info@woudenberg.nl.

Kan ik met het openbaar vervoer komen?
U kunt gewoon gebruik maken van het openbaar vervoer. Houdt er wel rekening mee dat niet alle bushaltes bereikbaar zijn tijdens afsluiting van de wegen.

Kan ik met de auto komen?
U kunt met de auto komen, maar houdt er wel rekening mee dat bepaalde wegen en gebieden voor een bepaalde tijd afgesloten zijn en daarom niet bereikbaar zijn per auto. Als u uw auto wilt parkeren, doe dit dan in de daarvoor bestemde parkeervakken. De politie en de BOA’s van de gemeente kunnen handhaven op foutparkeerders.

Kan ik met de fiets komen?
Dat kan, alles zal lopend of per fiets bereikbaar blijven.

Wat kan naast, grenzend, achter of boven het parcours?
De veiligheid van de renners en bezoekers gaat boven alles. Daarom mag er niets boven het parcours, niks over het parcours en niks tegen het parcours worden aangebouwd. Er moet aan beide kanten een vrije publieksstroom blijven en auto’s mogen niet parkeren langs het parcours. Weet u niet zeker of u voldoet aan de eisen, neem dan contact op via 14033 of info@woudenberg.nl.

Mogen initiatiefnemers zelf alles naast het parcours rood (de kleur van La Vuelta) maken (bloemen, doeken, etc.)?
Dit mag uiteraard, zolang het geen hinder oplevert in de publieksstromen.

Kan ik zelf een activiteit of evenement organiseren tijdens of in aanloop naar La Vuelta?
U mag zeker zelf een activiteit of evenement organiseren. Wel is het belangrijk om hier op tijd de juiste vergunning voor aan te vragen. Het aanvragen van deze vergunning kan via: https://www.woudenberg.nl/vergunningen-en-belastingen/een-evenement-organiseren

Welke wegen zijn tijdens de doorkomst van La Vuelta afgesloten?
De volgende wegen zullen gedeeltelijk of volledig worden afgesloten:

  • Stationsweg Oost
  • Randweg
  • Zeisterweg
  • Traayweg
  • Doornseweg

De precieze route die het peloton door Woudenberg maakt, kunt u terug vinden op https://www.lavueltaholanda.com/route-2-s-hertogenbosch-utrecht/

Hoe laat komt het peloton langs Woudenberg?
Het peloton zal naar verwachting ergens tussen 16:00 en 17:00 door Woudenberg voeren. Ongeveer een uur daarvoor zal de reclamekaravaan langs de route komen. Houdt vanaf ongeveer 14:00 rekening met wegafsluitingen. Het peloton komt tweemaal door Woudenberg. Ze rijden eerst via de Stationsweg Oost, de Randweg en de Zeisterweg. Hierna verlaten ze kort onze gemeente en doen ze onze buurtgemeentes aan. Ongeveer een half uur na hun eerste doorkomst rijden ze Woudenberg weer binnen en vervolgen hun weg via de Traayweg, de Zeisterweg en de Doornseweg.

Hoe snel na het langskomen van het peloton is het parcours weer beschikbaar?
Ongeveer één uur na het langskomen van het peloton wordt de weg weer vrijgegeven. Uiteraard is het parcours ook voor de komst van de renners afgesloten. Gemiddeld is de gehele afsluitingsduur 2,5 tot 3 uur. Afhankelijk van het verloop van de koers kan dit langer zijn.

Wat als er een calamiteit is en de hulpdiensten nodig zijn?
Bij een calamiteit is het te allen tijden mogelijk voor nood- en hulpdiensten om in het afgesloten gebied te kunnen komen. Op de route zijn verschillende doorgangen voor nood- en hulpdiensten en binnen het peloton rijden ook twee ambulances mee.

Mag ik mijn hond meenemen?
U mag uw hond meenemen, mits uw hond aangelijnd is. Het is belangrijk om hier extra op te letten zodat uw hond niet het parcours op kan rennen en de renners en anderen mogelijk in gevaar kan brengen.