Veiligheid

Verdachte situatie? Bel 112!

Ziet u iets verdachts in uw omgeving? 

  • Bel direct 112 bij het zien van verdachte personen, die zich opvallend (vaak) in de buurt van woningen of geparkeerde auto's bevinden en daarbij bijvoorbeeld deuren van meerdere auto’s checken of opvallend door ruiten van geparkeerde auto's kijken.
  • Let bij het zien van verdachte personen in uw wijk extra goed op signalementen van deze personen (uiterlijk, kleding, schoenen), merk/type auto's waarin ze rijden (bestelbusjes, e.d.) en kentekens en geef deze door bij het bellen van 112.

Voorkom autokraak

In maart en april zijn er  in de gemeente Woudenberg twee autokraakhozen geweest. In twee nachten zijn, waarschijnlijk door bendes, uit meerdere auto’s airbags, radionavigatiesystemen en volledige dashboards gestolen.

Tips om autokraken te voorkomen:

  • Sluit de auto volledig af (portieren, ramen, schuifdak) en controleer dit.
  • Laat geen waardevolle spullen achter in een auto.
  • Leg alles uit zicht, van buitenaf is niet in te schatten hoeveel een zonnebril waard is.
  • Laat het dashboardkastje en de afdekhoes van de kofferruimte open.
  • Vraag bij een autodealer naar de mogelijkheden van een navigatie-lock, wielboutsloten, een SCM/KIWA goedgekeurd alarmsysteem en stickers op de ruiten.

Kijk voor meer tips en informatie over autokraken op http://www.autokraak.nl.

Veilig op vakantie

Gaat u lekker weg deze zomer? Bedenk dan dat inbrekers niet met vakantie gaan! Zorg dat uw woning ook tijdens uw vakantie bewoond uitziet. U kunt bijvoorbeeld uw buren vragen de post uit het zicht te leggen of ’s avonds een lampje aan te doen.

Mobeyes

De gemeente beschikt samen met de politie over twee zogenaamde ‘Mobeyes’. Een Mobeye is een apparaatje dat bewegingen signaleert. De politie kan één of meerdere Mobeyes tijdelijk in uw woning plaatsen en krijgt bij beweging in de woning automatisch een stille melding. Hierdoor kan de politie snel ter plaatse zijn en wordt de kans dat inbrekers gepakt worden, vergroot.Wilt u meer informatie over de Mobeyes? Neem dan contact op met de politie via het telefoonnummer 0900-8844.

Meer tips om inbraak tegen te gaan, vindt u op de website van politiekeurmerk Veilig Wonen.

WhatsApp-groep in de buurt

Bent u nog niet aangesloten bij een WhatsApp buurtgroep? Sluit u alsnog aan, of richt samen met uw (over)buren een nieuwe WhatsAppgroep op. Kijk voor meer informatie over WhatsAppgroepen en om een groep aan te melden op www.wabp.nl.

Burgernet

In de gemeente Woudenberg is Burgernet actief. Wanneer u deelnemer bent, ontvangt u een spraak- of sms-bericht met het verzoek in uw buurt uit te kijken naar een persoon of voertuig. Heeft u een smartphone, dan kunt ook de Burgernet-app downloaden op uw telefoon. U kunt zich aanmelden via www.burgernet.nl.