WOZ-waarde
- De WOZ-waarde van uw pand of woning bepaalt hoeveel Onroerende zaakbelasting (OZB) u moet betalen.
- Daarnaast wordt de WOZ-waarde ook gebruikt bij de berekeningen voor: de waterschapsbelasting, de inkomstenbelasting, het eigenwoningforfait en de successierechten. Woningcorporaties bepalen deels aan de hand van de WOZ-waarde de huurprijs.
- De WOZ-waarde wordt vermeld op de aanslag gemeentelijke belastingen (WOZ-beschikking).
- Hoe de WOZ-waarde is bepaald, staat in het taxatieverslag.
- Bij bouw en verbouw stijgt de waarde van uw woning of bedrijf. De wijziging van de WOZ gaat in vanaf het nieuwe belastingjaar.
- De WOZ-beschikking is één jaar geldig, tot 1 januari van het jaar erna.
De hoogte van de onroerendezaakbelasting (OZB) hangt af van de WOZ-waarde van een pand of stuk grond. De gemeente stelt de WOZ-waarde jaarlijks vast door te kijken naar verkoopprijzen van vergelijkbare woningen. Er wordt rekening gehouden met bijvoorbeeld verschil in grootte, ligging, onderhoudstoestand, bijgebouwen en afwerking.
In het taxatieverslag leest u hoe de WOZ-waarde van uw woning of pand is opgebouwd. In het verslag staat de volgende informatie over uw woning of pand:
- Gegevens uit het kadaster (grondoppervlakte en perceel nummer);
- Type woning(bijvoorbeeld rijwoning, twee-onder-één-kapwoning);
- Bouwjaar;
- Bruto inhoud;
- Bijgebouwen;
- Eventuele bijzondere kenmerken (zoals ligging of bodemverontreiniging);
- WOZ-waarde;
- Onderbouwende verkoopcijfers. (Dit zijn de verkoopprijs en kenmerken van recent verkochte woningen die het meest op uw woning lijken.)
Bent u benieuwd hoe de gemeente uw WOZ-waarde heeft vastgesteld? Dan kunt u via het loket belastingen het taxatieverslag inzien.
Eigenaar woning: | 0,1042% van de woz-waarde |
Eigenaar niet-woning: | 0.1739% van de woz-waarde |
Gebruiker niet-woning: | 0,1396% van de woz-waarde |
De WOZ-waarde van een woning is vanaf 1 oktober 2016 openbaar. Het is de bedoeling dat iedereen eenvoudig en laagdrempelig de WOZ-waarde kan opvragen bij één centraal punt, het online WOZ-waardeloket. Het loket toont uitsluitend de WOZ-waarde van woningen, de WOZ-waarde van niet-woningen zoals een stukje grond, of een bedrijf, zijn niet openbaar. Op www.wozwaardeloket.nl staan niet de taxatieverslagen. De taxatieverslagen zijn te raadplegen via het loket belastingen en uitsluitend raadpleegbaar door de belastingplichtige van het desbetreffende pand/stukje grond.
Bent u het niet eens met uw belastingaanslag? U kunt bezwaar maken via het digitale belastingloket. Hier vindt u een formulier die makkelijk in te vullen is. Het bezwaarschrift wordt dan direct door de afdeling Belastingen ontvangen. Bezwaar indienen kan tot zes weken na de dagtekening van de belastingaanslag.
Zie ook
Informatie over de verhoogde OZB