Bestrijding eikenprocessierups

In heel Nederland is een enorme toename van nesten met eikenprocessierupsen. Ondanks alle preventieve maatregelen hebben we er ook in Woudenberg last van. Op deze pagina vindt u de veelgestelde vragen over de (bestrijding van) de eikenprocessierups. Staat u vraag er niet bij? Stel deze dan aan ons via of bel ons via het telefoonnummer 14033.

Wat doet de gemeente om de eikenprocessierups te bestrijden?
Om te voorkomen dat de eikenprocessierups zich zou ontwikkelen hebben we op veel plekken in de gemeente de eikenprocessierups preventief laten bestrijden.  Ondanks deze preventieve maatregelen hebben we ook in Woudenberg overlast van de eikenprocessierups. Wel zijn de nesten minder groot als voorgaande jaren. Op basis van meldingen en eigen rondes brengen we de bomen met de rupsen in kaart. Deze bomen worden voorzien van een rood-wit waarschuwingslint.  De melding wordt vervolgens doorgegeven aan het bestrijdingsbedrijf. Zij zorgen ervoor dat de nesten worden weggezogen. 

Hoe weet ik welke locaties al gemeld zijn bij de gemeente?
Binnen de bebouwde kom voorzien we bomen waarover we een melding hebben ontvangen met een rood-wit waarschuwingslint. Buiten de bebouwde kom plaatsen we waarschuwingsborden op plekken waar de eikenprocessierups in bomen zit.  Het gaat hier vaak om een groot aantal bomen op een rij, waardoor het voor onze buitendienst bijna niet haalbaar is om alle bomen te voorzien van een waarschuwingslint. 

Wat moet ik doen als ik een nest van de eikenprocessierups zie?
Wanneer u (een nest van) de eikenprocessierups in uw omgeving constateert, kunt u dit melden bij de gemeente via het telefoonnummer 14033. Wij geven de melding door aan het bestrijdingsbedrijf. Voor bomen die niet in beheer van de gemeente zijn, verzorgen wij geen bestrijding. U kunt in dit geval zelf contact opnemen met een bedrijf in ongediertebestrijding. De kosten zijn dan voor uw eigen rekening. Voor bomen die langs provinciale wegen staan, verzorgt de Provincie Utrecht de bestrijding.

Waarom zit er maar een klein stukje lint op de bomen waarin de rups zit?
Dit is voor de veiligheid van onze medewerkers. Wanneer zij een lint om de boom heen moeten doen komen zij al snel in aanraking met de brandharen van de rups. Door een stukje lint op de bomen te nieten voorkomen we dat onze medewerkers met de bomen in aanraking komen. 

Hoelang duurt het voordat mijn melding wordt opgepakt?
Het bestrijdingsbedrijf dat voor Woudenberg de bestrijding verzorgt doet er alles aan onze meldingen zo snel mogelijk op te pakken. Maar door het enorme aantal nesten en de toename van het aantal meldingen, duurt het langer. 

Kunnen er niet meer bedrijven ingezet worden om de meldingen op te pakken?
Dit werk wordt gedaan door gespecialiseerde bedrijven. Deze bedrijven werken met man en macht aan de bestrijding van de eikenprocessierups. 

Waar kan ik last van krijgen en hoe kan ik mijn klachten behandelen?
De brandharen van de eikenprocessierups kunnen klachten veroorzaken zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.  Meer informatie hierover en over wat u kunt doen als u klachten heeft is te vinden op de website van de GGD.

Waar kan een dier last van krijgen en wat kan ik dan doen?
Ook dieren kunnen klachten krijgen als zij in aanraking komen met de brandharen van de eikenprocessierups. U kunt dan denken aan zwelling van de tong en lippen, irritatie aan de ogen of ademhalingsproblemen. Meer informatie hierover en over wat u kunt doen als uw dier klachten heeft is te vinden op de website van de GGD.

Kan ik zelf iets doen om de eikenprocessierups te bestrijden?
Wij raden u af de rupsen zelf te bestrijden en dit over te laten aan een specialist.

Wat is de volgorde van bestrijden?
De routes worden niet op volgorde, maar wel zo efficiĆ«nt mogelijk gepland. Daarbij heeft bestrijding bij bijvoorbeeld scholen voorrang.