Bezuinigingsdialoog
De gemeente Woudenberg moet de komende jaren bezuinigen. Daarom organiseren wij de Woudenbergse bezuinigingsdialoog. Tijdens deze dialoog gaan we graag met u in gesprek om het beschikbare geld binnen het sociaal domein te verdelen. En er tegelijkertijd voor te zorgen dat zorg goedkoper, beter, dichterbij en met meer eigen verantwoordelijkheid georganiseerd wordt. Dit laatste noemen we de transformatie. Tijdens de dialoog gaat het over onderwerpen als preventie, welzijn, gezondheid, jongeren en ouderen, sport en cultuur, dagbesteding en intensieve zorg.
Deze ingrijpende bezuinigingen gaan de samenleving raken. We kunnen ons voorstellen dat u zich zorgen maakt over wat dit betekent voor u als inwoner of voor uw (sport)vereniging of vrijwilligersorganisatie. Juist daarom kunnen en willen we deze opgave alleen samen met u oppakken. Uw inbreng telt. Kunnen wij op u rekenen? Aanmelden kan tot maandag 23 november 2020.
Hoe verloopt de Woudenbergse bezuinigingsdialoog?
Wij organiseren van eind november tot maart 2021 in totaal zeven bijeenkomsten. Na deze zeven bijeenkomsten hebben we samen met u concrete oplossingen en ideeën bedacht voor betere en goedkopere zorg en ondersteuning. Door uw inbreng en de andere belanghebbenden aan tafel kunnen deze oplossingen en ideeën rekenen op breed draagvlak. In mei 2021 neemt de gemeenteraad een besluit op basis van uw voorstellen.
Data van de bijeenkomsten
- 30 november: Kennismaken, bespreken opdracht en doornemen spelregels;
- 9 en 15 december: Gezamenlijk verkennen van de opdracht vanuit alle denkbare perspectieven, zodat er een gedeeld beeld ontstaat over de opgave. Om vervolgens met elkaar te bepalen welke uitgangspunten we het belangrijkste vinden als het gaat over het (samen)leven in Woudenberg en waar de focus op moet liggen.
- 15 en 23 februari en 4 en 11 maart: Met elkaar komen tot voorstellen die leiden tot meer inkomsten of minder kosten binnen het sociaal domein. Daarna bepalen we met elkaar de haalbaarheid en wenselijkheid van de voorstellen. De uiteindelijke opbrengst wordt voorgelegd aan het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad.
Bijeenkomsten digitaal
Vanwege de geldende maatregelen rondom het coronavirus vinden de eerste drie bijeenkomsten digitaal plaats. Hoewel we natuurlijk liever persoonlijke met u in gesprek waren gegaan vanwege de grote impact van de bezuinigingen, vinden wij het op dit moment niet wenselijk om fysieke bijeenkomsten te organiseren. Ieders gezondheid en veiligheid staan nu voorop. Hoe de bijeenkomsten in februari en maart eruit gaan zien, hangt af van de op dat moment geldende maatregelen.
Hoe krijgen we alle belangen aan tafel?
Omdat de bezuinigingen verschillende onderdelen van de samenleving raken en omdat iedereen op zijn of haar eigen manier een rol kan spelen bij de transformatie van zorg is het belangrijk dat alle belangen aan tafel zitten en met elkaar het gesprek voeren. De bijeenkomsten vinden plaats in twee groepen. Een middaggroep van 16.00 uur tot 18.00 uur en een avondgroep van 19.30 uur tot 21.30 uur. U kunt bij het aanmelden aangeven waar u voorkeur naar uit gaat maar op basis van de aanmeldingen maken wij een keuze. Ons uitgangspunt is namelijk dat alle belangen aan tafel vertegenwoordigd zijn in iedere groep. Uiteraard is het mogelijk om voor bepaalde onderwerpen of vragen de hulp van experts in te roepen.
Wat vragen we van u?
Meedoen met de bezuinigingsdialoog betekent dat u meebepaalt waaraan de gemeente het geld binnen het sociaal domein vanaf 2022 besteed. Om hierover een goed advies te kunnen geven is het belangrijk dat u alle avonden aanwezig bent en zich goed voorbereid. Uw kennis en ervaring zijn onmisbaar om te komen tot goede oplossingen. U kunt zich aanmelden via de aanmeldbutton op deze pagina. Wilt u bij uw aanmelding aangeven of u de informatiemap fysiek of digitaal wilt ontvangen?
Heeft u nog vragen?
We kunnen ons voorstellen dat u na het lezen van deze uitnodiging nog vragen heeft. Daarom hebben wij een lijst met veel gestelde vragen toegevoegd aan deze pagina. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact op met Theona Willigenburg-Zeeuwe of Luuk Vos via het telefoonnummer 14033 of stuur een e-mail naar bezuinigingsdialoog@woudenberg.nl.
Wat houdt een bezuinigingsdialoog in?
Een bezuinigingsdialoog is een specifieke methode om te komen tot bezuinigingsvoorstellen of voorstellen om meer inkomsten te krijgen. Dit is nodig om de inkomsten en uitgaven binnen het sociaal domein weer in balans te brengen. Hiervoor is het belangrijk dat alle belangen aan tafel zitten en het gesprek met elkaar voeren. U kunt dan denken aan zorgverleners, onderwijs, sportverenigingen etc.
Het gesprek bestaat uit twee delen. In de eerste fase, de groenboekfase, wordt besproken hoe de opgave er precies uitziet en wat we willen bereiken voor Woudenberg. Om vervolgens te bepalen op welke terreinen het dan anders of minder kan. Deze fase duurt, inclusief een kennismakingsavond, drie avonden. In de tweede fase, de witboekfase, bedenkt u samen oplossingsrichtingen, om uiteindelijk tot concrete voorstellen te komen om te bezuinigingen of meer inkomsten te krijgen. Deze fase bestaat uit vier avonden.
Waarom zeven avonden?
In de groenboekfase beginnen we met een kick off, waarin de leden van de groep kennismaken, de spelregels van het proces worden uitgelegd en de opgave wordt besproken. Daarna volgen twee avonden waarin we bepalen wat we willen bereiken, wat voor samenleving willen we in Woudenberg zijn en wat is onze ambitie? Om vervolgens te praten over: als dit onze ambitie is, waar lopen we dan tegenaan en welke oplossingsrichtingen zijn er? Daarmee zijn de drie groenboekavonden gevuld.
In de witboekfase vormen die oplossingsrichtingen het uitgangspunt om tot concrete voorstellen te komen om te bezuinigen of meer inkomsten te krijgen. Deze voorstellen zullen invloed hebben op de mensen en organisaties die aan tafel zitten en vraagt dus om een zorgvuldig gesprek, waar voldoende tijd voor moet zijn Daarnaast is er tijd nodig om de effecten in kaart te brengen en de financiën door te rekenen. Of om experts uit te nodigen. Aan het eind van de witboekfase moeten er concrete, uitgewerkte en doorgerekende voorstellen liggen waarover consent is in de groep dat dit kansrijke voorstellen zijn. Hiervoor hebben we naar verwachting 4 avonden nodig.
Wanneer zijn de avonden?
De groenboekavonden zijn gepland op:
30 november
9 december
15 december
De witboekavonden zijn gepland op:
15 februari
23 februari
4 maart
11 maart
Wat als ik niet alle avonden aanwezig kan zijn?
Voor het proces is het belangrijk dat de groep elkaar leert kennen en vertrouwt want er wordt over moeilijke zaken gesproken. Idealiter zijn alle deelnemers daarom alle avonden aanwezig. Maar wanneer u niet kunt, is het in ieder geval belangrijk dat uw belang wel vertegenwoordigd is. Als u zelf niet kunt is het daarom mogelijk om een vervanger aan te laten schuiven.
Hoe worden de avonden geleid?
De avonden worden geleid door twee ambtenaren van de gemeente. Zij hebben de rol van chef de dossier en co. De twee ambtenaren begeleiden het proces maar zijn geen materiedeskundigen. Wat betekent dat zij niet werkzaam zijn binnen programma samenleving. Hier is bewust voor gekozen, omdat zij anders ook een belang zouden vertegenwoordigen.
Over welke onderwerpen gaat het gesprek?
Het gesprek gaat over alle onderwerpen die behoren tot programma samenleving. Dit betekent: sport, cultuur, gezondsheidszorg, onderwijs, kinderopvang, jeugd- en jongerenwerk, minimabeleid, schuldhulpverlening, inburgering, onafhankelijke cliëntondersteuning, Coöperatie De Kleine Schans, de Wet maatschappelijke ondersteuning en jeugdzorg.
Ik weet veel van mijn eigen onderwerp maar niet over alles andere. En ik heb geen kennis de financiën. Hoe kom ik aan deze informatie?
Voordat de groenboekfase van start gaat zult u vanuit de gemeente informatie ontvangen over wat de visie van de gemeente is op programma samenleving en wat de gemeente binnen dat programma allemaal doet. Ook krijgt u cijfers over de samenstelling van de Woudenbergse samenleving (bijvoorbeeld hoeveel jongeren of ouderen er zijn of hoeveel mensen van bepaalde zorg gebruik maken). Aan het begin van de witboekfase krijgt u uitgebreide informatie over hoeveel geld de gemeente aan programma samenleving besteed. Als er tijdens de witboekfase vanuit de dialooggroep behoefte is aan meer informatie of het uitnodigen van experts op bepaalde onderwerpen, dan wordt daarin voorzien.
Moet ik beslissen over het budget van anderen?
De gemeenteraad neemt uiteindelijk de beslissing welke voorstellen tot uitvoering worden gebracht. In die zin is de gemeenteraad uiteindelijk verantwoordelijk. Aan u wordt wel gevraagd het gesprek aan te gaan over de budgetten die naar de verschillende onderwerpen uit programma samenleving gaan en kritisch mee te denken over wat er anders of minder kan. U praat dus wel over de budgetten van anderen.
Wat als ik het niet eens ben met een van de voorstellen?
De voorstellen worden in de dialooggroep ontwikkelt en vervolgens worden de effecten, zowel financieel als inhoudelijk, in beeld gebracht. Daarna wordt er gekeken of er consensus is in de groep dat het een kansrijk voorstel is. Als teveel mensen tegen het voorstel zijn, dan wordt het voorstel als ‘verdeeld’ gekwalificeerd naar de raad gestuurd, zodat de raad weet dat er geen consensus was.
Hoe zorgt de gemeente ervoor dat alle belangen aan tafel zitten?
Wij hebben een stakeholdersanalyse gedaan waarbij we alle belangen in kaart hebben gebracht. Al deze mensen en organisaties worden actief uitgenodigd. Daarnaast vindt er een zogeheten ‘open call’ plaats waarbij iedereen die wil zich kan melden om deel te nemen.
Betekent aanmelden automatisch dat ik kan deelnemen?
Nee, helaas niet. De groepsgrootte is bepaald op maximaal 56 (2 x 28) personen, die samen alle belangen op het betreffende thema vertegenwoordigen. Omdat er een maximale groepsgrootte is, betekent aanmelden niet automatisch dat u deel kunt nemen. Dit hangt mede af van het aantal andere aanmeldingen. Een evenwichtige afspiegeling is belangrijker dan het principe “wie het eerst komt, wie het eerst maalt”.
Welke rol heeft de gemeenteraad?
De gemeenteraad heeft op 29 oktober het besluit tot de bezuinigingsdialoog genomen. Hierbij heeft ze de kaders van het proces en de opgave vastgesteld. Na de groenboekfase wordt het groenboek ter informatie aan de gemeenteraad aangeboden. Na de witboekfase is het aan de raad om besluiten te nemen over de voorstellen die in het witboek staan. Raadsleden kunnen niet deelnemen aan de dialooggroep.
Welke rol heeft het college van B&W?
Het college is opdrachtgever van de dialoog. Zij neemt kennis van het groenboek en biedt deze ter informatie aan de raad aan. Het college ontvangt het witboek van de dialooggroep en stuurt deze met een raadsvoorstel naar de raad ter besluitvorming. Het college kan in het raadsvoorstel argumenten aandragen waarom bepaalde bezuinigingsvoorstellen uit het witboek beter niet overgenomen kunnen worden.
Wat doen wij met uw inbreng?
De uiteindelijke resultaten worden aangeboden aan het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad. De gemeenteraad neemt in mei 2020 een besluit over de besteding van het geld op basis van de resultaten, conclusies en mogelijke oplossingen die de dialooggroep heeft aangedragen.
Hoe loopt het verder wanneer de raad een besluit heeft genomen?
Als de raad een besluit heeft genomen, worden de voorstellen vervolgens uitgewerkt en doorgevoerd. Het uitwerken van de voorstellen gebeurt deels door ambtenaren. Maar er zullen ook voorstellen die samen met de directe belanghebbenden verder uitgewerkt en ingevoerd zullen moeten worden. Mogelijk wordt u dus nog benaderd voor het vervolgproces.
Hoe houden wij rekening met de corona maatregelen?
Wij zullen ons te allen tijde aan de dan geldende coronamaatregelen houden. Gelet op de huidige ontwikkelingen zal de groenboekfase die in november en december plaatsvindt volledig digitaal zijn. Voor de witboekfase hopen we dat fysiek bij elkaar komen weer mogelijk is, maar dat zal de tijd uitwijzen.
Er wordt in de uitnodiging gesproken over de transformatie in zorg. Wat houdt dit precies in en hoe kan ik daar een bijdrage aan leveren?
De transformatie in het sociaal domein betekent een verandering in de manier waarop gemeenten de werkwijze voor de ondersteuning van burgers bij
opvoeden, het vinden van werk, het geven van een uitkering en toeslagen, en het bieden van zorg aan mensen heeft geregeld. De werkwijze van de transformatie is dat inwoners meer worden aangesproken op wat ze zelf en met elkaar kunnen doen. En waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van alle voorzieningen in wijk en buurt, zodat zorg van specialisten minder hoeft te worden ingeschakeld. Ook is het de bedoeling dat wordt voorkomen dat meerdere hulpverleners zonder dat ze het van elkaar weten, tegelijk, met een gezin aan de slag zijn. Op deze manier wordt ondersteuning en zorg effectief, efficiënt en integraal geregeld. En blijft het betaalbaar en beschikbaar voor degenen die het nodig hebben.
Vanuit de gedachte dat er gekeken wordt naar wat inwoners zelf en met elkaar kunnen doen. En dat er meer door basisvoorzieningen (denk aan sport- of cultuurverenigingen of vrijwilligersorganisaties, kan in principe iedereen een bijdrage aan de transformatie leveren.