Column burgemeester

Ook corona wordt weer geschiedenis

20 oktober 2020

Mijn afgelopen week had twee kanten. De realiteit van het heden is dat onze Veiligheidsregio Utrecht uitgegroeid is tot brandhaard van coronabesmettingen en Woudenberg blijft daarin niet achter. Ook in onze gemeente is het aantal  besmettingen verdubbeld! Maar ook was het de Week van de Geschiedenis.

Op vrijdag 16 oktober legde ik om 12 uur In het bos achter de Pyramide in alle stilte samen met de directeur van Kamp Amersfoort een krans bij het monument. De Duitse bezetters schoten op 16 oktober 1942 vijftien Nederlandse mannen dood. Zonder enige rechtsgang.

Het was een willekeurige vergelding voor een aanslag op een Wehrmacht-trein in Rotterdam. Dit jaar geen trompetsignaal, geen ontmoeting met nabestaanden of met de trouwe vrijwilligers van de Stichting Beekvliet maar alleen stilte.
Mijn tweede geschiedenisontmoeting had ik op zijn verjaardag met onze oudste inwoner van de gemeente, die op 13 oktober 103 werd. Wat een bijzondere gedachte dat hij de Tweede Wereldoorlog heel bewust heeft meegemaakt, ook met de aanloop in de jaren dertig en de wederopbouw na 1945.

Op donderdag las ik voor aan groep 6B van de Wartburgschool over Willem van Oranje, koningin Wilhelmina in de Tweede Wereldoorlog en Anne Frank; verhalen die doorverteld moeten worden aan onze kinderen. Anne Frank die twee jaar moest binnenblijven in het Achterhuis om vervolgens toch door de Duitsers naar een concentratiekamp gestuurd te worden om daar te overlijden. Om stil van te worden.

De harde realiteit van het heden is dat het sociaal verkeer, elkaar ontmoeten ingeperkt is met grote gevolgen voor de horeca die nu dicht is. Ook de sportverenigingen zijn bijna terug bij af. Moedeloos kan het maken om nu voor de tweede keer ons leven voor een groot deel stil te leggen om het virus weer terug te dringen.  Daarbij speelt bij veel mensen wantrouwen over de informatie, ontkenning van het risico van het coronavirus. De complete waarheid heeft niemand in pacht want als de geschiedenis iets leert is dat pas achteraf de puzzelstukjes op z’n plaats vallen. Dan kunnen we lessen trekken uit deze diepe crisis en ook dit verhaal doorvertellen.
Ook deze tijd wordt weer geschiedenis. Hoe en wanneer, dat gaan we samen meemaken. Help elkaar om het virus geen ruimte te geven omdat we zo uitkijken naar de tijd dat we weer zorgeloos kunnen omhelzen, zingen, sporten en ontmoeten in Woudenberg.

Eerdere columns