Column burgemeester

Het stokje overgenomen

22 juni 2021

Drie weken geleden nam burgemeester Cnossen afscheid van de gemeente Woudenberg. Helaas kon dat afscheid, door de coronamaatregelen, slechts in kleine kring worden gehouden. Best jammer, want een prachtige aubade op het voorplein van het gemeentehuis was beslist passend geweest. In plaats daarvan staat er nu een mooie bank te pronken in het parkje naast het gemeentehuis.

Inmiddels, ook alweer twee weken, mag ik het ambt van burgemeester in onze gemeente Woudenberg waarnemen. Dat doe ik met veel genoegen, totdat onze gemeente aan het eind van het jaar (of wellicht aan het begin van het nieuwe jaar) een nieuwe burgemeester verwelkomt.

Voor mij is het een beetje een hernieuwde kennismaking met Woudenberg, dat ik vooral ken uit mijn tijd dat ik opgroeide in Zeist. Natuurlijk ken ik het Henschotermeer van de warme zomerdagen om te zwemmen. Of juist van de koude winter om te schaatsen. Om niet te vergeten de Pyramide van Austerlitz, waar menig ijsje is gegeten. Ook mijn kinderen werden door opa en oma naar de Pyramide meegenomen voor een ijsje en even op de schommel.

Zelf woon ik nu met man en hond in Winsum. Het dorp dat vorig jaar door de ANWB is uitgeroepen tot het allermooiste dorp van Nederland. Het is ook de plek waar ik voor de eerste keer burgemeester werd en waar we destijds als jong gezin uit Rotterdam naartoe zijn verhuisd. Daar bouwden wij en onze twee dochters een netwerk op en wij zijn er nooit meer weg gegaan. Onze dochters wel. De oudste woont in Amersfoort en onze jongste studeerde deze zomer af aan de universiteit in Lund (Zweden) en ze blijft daar voorlopig ook wonen.

Ondanks alle jeugdherinneringen ken ik Woudenberg natuurlijk nog niet. De afgelopen twee weken is die voorzichtige kennismaking begonnen. Even op de fiets een rondje maken, de winkels in, bij een sportvereniging langs en overal een praatje maken. Ik zie een fijne gemeente waar van alles gebeurt. Met opgewekte mensen die bereid zijn er samen de schouders onder te zetten. En dat doet me deugd. Zeker in deze tijden van corona en bezuinigingen.

De komende weken staan in het teken van drie aandachtspunten; nader kennismaken, de versoepelingen van de coronamaatregelen en de bezuinigingen die onze gemeenschap gaan raken. Net als burgemeester Cnossen houd ik u, via deze column, op de hoogte van wat mij bezighoudt. Maar ik vind het nog mooier als we elkaar ergens treffen. Ik kijk daarnaar uit!

Yvonne van Mastrigt
Burgemeester

 

Eerdere columns