Column burgemeester

Vooruitkijken en werken aan vertrouwen

12 januari 2021
Vreemd om een nieuw jaar te beginnen zonder Nieuwjaarsreceptie die al jaren in het teken van bijzondere inzet van Woudenbergers staat. Met een Zilveren Speld spreek ik namens heel Woudenberg waardering uit voor wat deze mensen betekenen voor de samenleving. Vaak zijn het stille krachten die op deze manier even in de schijnwerper worden gezet. Het kost weinig moeite om kandidaten voor de Zilveren Speld te vinden. Kijk om je heen, dan kent u allemaal iemand die we een Zilveren Speld kunnen geven. Zo ga ik ook dit jaar 2021 om me heen kijken, niet om iedereen een Zilveren Speld te geven maar wel om de mooie kanten van ons dorp te blijven zien.

Bij het vooruitkijken in 2021 staat het resultaat van de bezuinigingsdialoog bij mij hoog op het lijstje. Een groep Woudenbergers denkt na over de manier om onze uitgaven en inkomsten in het sociaal domein weer in balans te krijgen en in 2021 willen we daar zicht op krijgen. Dat betekent ook doorpakken en bezuinigingen  uitvoeren wat makkelijker gezegd is dan gedaan.

Over ruim twee maanden, op 17 maart gaan we naar de stembus om nieuwe leden voor de Tweede Kamer te kiezen. Een feestelijke dag die nu al maanden zorgvuldig wordt voorbereid. Uiteraard op landelijk niveau: ik las dat er maar liefst 89 politieke partijen geregistreerd staan bij de Kiesraad.  Ook in Woudenberg zijn we vanaf september aan de slag om al onze kiesgerechtigden hun stem te laten uitbrengen. Alle locaties zijn opnieuw bekeken of die voldoen aan de COVID-maatregelen. Iedereen moet veilig zijn stem kunnen uitbrengen en tegelijk kunnen vertrouwen op een zorgvuldig proces om tot een uitslag te komen.

Mijn opgave voor 2021 is werken aan vertrouwen, niet alleen in een verkiezingsuitslag. Vertrouwen heeft in zich dat je bereid bent afhankelijk te zijn van een ander, een persoon of instantie, die je niet zal benadelen. Als je dat niet meer kunt, komt onverschilligheid om de hoek kijken. ‘Het zal wel, ze doen maar wat’ en dan doe je niet meer mee, misschien ga je daarom niet stemmen. Een belangrijke waarde van Woudenberg -grote betrokkenheid-  gaan we dan verliezen. Daarom voel ik mij verantwoordelijk om als uw burgemeester te laten zien dat ik uw vertrouwen waard ben.

Eerdere columns