Column burgemeester

Fase 2.0 coronacrisis is gestart

Na een zomer met wat meer ruimte door weinig besmettingen maakt het Dashboard Coronavirus duidelijk dat een nieuwe fase van de coronacrisis is begonnen. Fase 2.0 laat een sterke stijging van het aantal nieuwe positief geteste personen zien, het reproductiegetal, de meeste nieuwe besmettingen in de leeftijdsgroep 20-40 jaar en het aantal patiënten in ziekenhuis en intensive care stijgt. Als ik dan inzoom op Woudenberg zien we ook hier meer besmettingen. In de rioolwatermeting gaat het aantal virusdeeltjes in een milliliter rioolwater vanaf circa 8 september sterk omhoog. Die rioolwatermeting is een vroegsignalering: het virusgehalte in de waterzuivering is vaak een voorbode van meer besmettingen. Daarbij moet wel de kanttekening staan dat onze zuivering het afvalwater van Woudenberg, Scherpenzeel en Maarn verwerkt.

Dat zijn de cijfers maar we horen ook de verhalen van gezinnen met een besmetting, collega’s die in quarantaine zitten, hoe moeilijk het voor supermarkten is om de anderhalve meter te handhaven. Wij zijn blij dat de horeca weer open is en uiteraard de horeca-ondernemers ook maar wat een klus! Alle gasten registreren en zorgen dat zij op anderhalve meter afstand van elkaar blijven zitten. Maar net zo goed als het niet schenken onder de 18 jaar is het de verantwoordelijkheid van de ondernemer om de coronamaatregelen te handhaven. In plaats van de portemonnee te trekken om de mogelijke boete te betalen, doen de gasten er goed aan mee te werken aan het voorkomen van de handhaving. Dat is niet de schuld van de gemeente of de burgemeester maar van het virus!

Ook op afstand met hart voor elkaar – dat is onze Woudenbergse aanpak. Voor de zomer hebben we laten zien dat dit kan. Hoe gaan we met elkaar om? Hebben we ook hart voor elkaar als we in discussie gaan met mensen die ons helpen de coronamaatregelen vol te houden. De medewerkers van de supermarkt, het personeel van de horeca en onze kapper? Ga ’s in de schoenen staan van deze mede Woudenbergers die ons graag van dienst willen zijn maar wel coronaprooof.

Zoveel is duidelijk: het virus is nog niet klaar is met ons.  Volhouden duurt waarschijnlijk tot de zomer van 2021. Kerstborrels, kerstmarkten en nieuwjaarsrecepties gaan we een jaar overslaan. Zo pakken we samen verantwoordelijkheid om het virus in toom te houden.

Eerdere columns