Column burgemeester

Plant een boom en kijk vooruit

7 april 2021
Weer een boomfeestdag die niet door gaat, weer Pasen zonder ontmoeting in de kerk of met familie, ruim een jaar zitten we met elkaar in hetzelfde schuitje van Corona. Wat duurt dit al lang! Maar we vinden steeds meer manieren om momenten toch te markeren. Zoals het initiatief van de Stichting Nationale Boomfeestdag om een Boomplantrecord neer te zetten. Met het planten van een boom kijk je vooruit naar de tijd waarin we elkaar wel weer kunnen ontmoeten.

Nu is het april en vanaf vorige week is door onze eigen huisartsen in De Schans gestart met het vaccineren. Steeds meer mensen worden ingeënt en zo gaan we toch langzaam naar het einde van deze crisis. April is de maand van Koningsdag en de Koninklijke onderscheidingen, een feestelijke maand. Ook dit jaar laten we dit niet ongemerkt voorbijgaan, maar niet met een grote bijeenkomst in De Camp.

Hoe belangrijk een koninklijke onderscheiding is merkte ik deze week bij mijn bezoek aan het echtpaar Westerink, dat 60 jaar getrouwd is. In de patiotuin van hun mooie nieuwe woning dronken we een kopje koffie en hadden een mooi gesprek over de blijde maar ook verdrietige gebeurtenissen in die 60 jaar. Mevrouw Westerink toonde vol trots haar Koninklijke onderscheiding: Ridder in de orde van Oranje Nassau! Die is al ruim 20 jaar geleden aan haar uitgereikt door Woudenbergse burgemeester Krajenbrink maar zij herinnert zich dit als de dag van gisteren! Zij kreeg deze onderscheiding door 35 jaar lang bloed met een resusfactor te doneren en hierdoor heeft zij veel moeders geholpen. Als die resusfactor negatief is, kan het bloed van de moeder antistoffen aanmaken tegen het bloed van de baby. Met de resusprik worden die antistoffen vernietigd. Het bloed van mevrouw Westerink leverde al die jaren grondstof voor deze behandeling.

In deze column mag ik mijn vertrek niet onbesproken laten. Voor bijna iedereen kwam het bericht als een verrassing maar ik heb dit besluit niet licht genomen. Het werken in het sfeervolle gemeentehuis en het meeleven met het lief en leed van de inwoners, zoals ook bij het bezoek van deze week, hebben die negen jaar tot een mooie tijd gemaakt. Burgemeesters zijn voorbijgangers, dat besef heb ik al die jaren gehad. Woudenberg gaat zonder mij gewoon verder en ook mijn leven gaat verder. Bomen zijn geplant en groeien, zo kijk ik met u graag vooruit naar een nieuwe fase.

Eerdere columns