Column burgemeester

Gevochten voor vrede en vrijheid

29 november 2022
Afgelopen vrijdag vond in Woudenberg de jaarlijkse veteranenbijeenkomst plaats die wij samen met de gemeente Renswoude en Scherpenzeel bij toerbeurt organiseren. Een moment om onze veteranen te eren, te waarderen en de gelegenheid te bieden om, samen met hun naasten, elkaar te ontmoeten. Dit keer met een bijzondere rol voor het Veteranen Search Team.

Het was voor mij de eerste keer dat ik onze veteranen mocht toespreken. Een hoogtepunt als u het mij vraagt. Het is allerminst vanzelfsprekend om de wapens op te pakken en bereid te zijn om jouw eigen leven te geven voor vrede en vrijheid. Want dat is voor mij toch wel de kern van de zaak. Zeker ook voor achterblijvende familie en andere naasten. Niet weten of jouw dierbare wel terug zal komen, het nieuws in de gaten blijven houden en hopen dat je elkaar weer terugziet.

Tijdens mijn toespraak bleek mijn betrokkenheid op te vallen en naderhand werd mij de vraag gesteld of ik misschien zelf een veteraan in mijn naaste familie had. ‘Nog niet’, was mijn antwoord. Mijn lievelingsbroertje, elf jaar jonger dan ik, wordt op dit moment opgeleid tot marinier. Hij slaat zich er goed doorheen. Komende week is hij op de helft en krijgt hij zijn baret. Als zus ben ik ongelooflijk trots op hem, maar tegelijkertijd vrees ik de dag dat hij mij vertelt dat hij op uitzending gaat. Dan breekt mijn hart in duizend stukjes. Trots en vrees gaan dan hand in hand. Dat alles schoot door mijn hoofd en blijkbaar klonk dat door in mijn woorden.

et kameraadschap dat veteranen vaak voelen, kwam in volle omvang tot haar recht tijdens de presentatie van het Veteranen Search Team. Ontstaan tijdens de zaak Anne Faber en uitgegroeid tot een professionele organisatie met 2500 vrijwilligers die bij nacht en ontij bereikbaar zijn om op verzoek van de politie te zoeken naar vermiste personen. Drie Woudenbergse veteranen zijn inmiddels actief als vrijwilliger en er was vanuit de zaal zeker meer animo om bij te dragen aan hun goede zaak.

De middag werd afgesloten met een informeel samenzijn en het delen van ervaringen. En éen meneer zal mij zeker bijblijven. Hij heeft een traumahulphond en heeft dankzij deze hond zijn leven teruggekregen. Ongelooflijk bijzonder! Want laten wij vooral niet vergeten dat het moedig is om militair te zijn, maar dat het dikwijls ook zijn sporen nalaat. Dan is het aan ons om er voor hen te zijn en hen niet in de steek te laten.

Eerdere columns burgemeester

Dit keer wijd ik mijn column aan u, aan jou. En niet helemaal toevallig rondom de Dag van de Mantelzorger. Jullie zijn de - vaak stille - helden die zorg verlenen aan jullie dierbaren. Niet omdat jullie daarvoor betaald krijgen of omdat het jullie werk is. Sterker, vaak vervullen jullie de rol als mantelzorger naast werk of school en is het lang niet altijd een volledig vrije keuze. Toch doen jullie het.

Een aantal weken geleden was ik, samen met wethouder Van de Graaf, op bezoek bij een jong Woudenbergs gezin. Een bezoek dat ik niet snel zal vergeten. Het gezin werd getroffen door kanker en zette alles op zijn kop. Opeens was de vader van de kinderen vooral patiënt en moesten de kinderen met bijna alles wat zij deden rekening houden met hun vader. Werden kleine kinderen, tegen wil en dank, mantelzorger. Datzelfde gold voor hun moeder. Zij werd verzorgende van haar eigen man en de zorg van de kinderen en alle andere zaken kwamen vooral op haar schouders terecht. Daarnaast nog werken en de coronaperiode met al haar beperkingen. Het was een indringend gesprek waar ik ook ongelooflijk veel liefde en een hecht gezin zag. Waar ruimte was voor emoties en waar eerlijk werd gedeeld wat de impact op hen is.

Ieder van jullie heeft zo zijn of haar eigen verhaal. Waarom jullie mantelzorger werden of moesten worden. Vanwege ziekte binnen het gezin, omdat een oudere vader of moeder meer zorg nodig heeft. Een ding hebben ze met elkaar gemeen: het is zorg voor degene die u liefheeft. Dat is mooi en tegelijkertijd kan het daardoor ook extra emotioneel en zwaar zijn. Veel aandacht gaat – terecht – uit naar degene die de zorg nodig heeft. Maar u heeft net zo goed die aandacht verdiend en nodig. Om gezien te worden, om het vol te kunnen blijven houden, om soms ook simpelweg ontlast te worden. Dat er voor u wordt gekookt, omdat het met alles wat u moet doen, niet lukt om boodschappen te doen en voor het eten te zorgen.

Ik wil mijn diepe waardering uitspreken aan u, aan jou. Jullie betekenen heel veel voor jullie geliefden en voor onze Woudenbergse samenleving. Niet altijd zichtbaar, maar daardoor niet minder van betekenis. Hulde aan jullie, onze stille helden.

Hartelijke groet,
Burgemeester Jansen

1 november 2022
De afgelopen week hebben veel mensen genoten van de herfstvakantie. Zo ook in huize Jansen. De kinderen waren vrij van school en het weer werkte ook goed mee. Terwijl er in huis werd geklust door de heer des huizes, trokken de dames eropuit. Kortom: het nuttige werd met het aangename verenigd. Ontzettend fijn om echt even met elkaar te zijn en alle tijd te hebben. Geen haast, geen vergaderingen, geen piket. Het was heerlijk.

Bij de herfst hoort ook dat de dagen weer korter worden. Overdag lijkt het met deze temperaturen wel zomer, maar zo richting het eind van de middag gaat de zon alweer onder en begint de schemering. De donkere dagen zijn in aantocht. Inclusief de verhoogde kans op inbraken. Want als er één ‘beroepsgroep’ is die van het donker houdt, is het het inbrekersgilde wel. Zij zijn minder zichtbaar en daardoor kunnen zij gemakkelijker hun gang gaan. Op weg naar uw eigendommen.

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Maak het inbrekers niet te makkelijk. Denkt u alstublieft aan het goed afsluiten van uw woning. Als u weggaat, voor langere tijd, maar ook als u even een avondje uitgaat of de hond gaat uitlaten. Inbrekers hebben bijzonder weinig tijd nodig om bij u binnen te komen. Heeft u een verouderd slot, dan is het in minder dan 2 minuten gepiept.

Tegelijkertijd helpt het ook als u uw binnen- en buitenverlichting op orde heeft. Zeker nu het donkerder wordt, kan buitenverlichting betekenen dat een inbreker uw huis voorbij gaat en zoekt naar een huis waar hij of zij ongezien naar binnen kan. Doen dus!

Er zijn nog veel meer tips die helpen om een inbraak te voorkomen. En toch, het kan u alsnog gebeuren. En dat heeft vaak veel impact. Er is iemand in uw huis geweest en dat gaat u niet in de koude kleren zitten. Niet voor niets vallen inbraken bij de politie onder de noemer ‘High Impact Crimes’. Doet u vooral aangifte. Regelmatig worden gestolen spullen teruggevonden en wordt de dader gepakt.

Ziet u iets verdachts? Twijfel niet en bel 112. En ik hoor u misschien denken: “112, dat is toch alleen voor levensbedreigende situaties?”. De slogan was toch niet voor niets “112, daar redt u levens mee?” Laat dit een mooie aanleiding zijn om dat te nuanceren. Belt u alstublieft 112 als u getuige bent van een misdrijf, zoals een inbraak. Dit geeft de politie de gelegenheid met spoed achter de inbreker aan te gaan.

18 oktober 2022
Op 16 oktober 1942 werden 15 mannen door de Duitsers geëxecuteerd in de bossen in Woudenberg. Drie mannen uit gijzelaarskampen uit Brabant en 12 gevangenen uit Kamp Amersfoort. Waarom? Als vergelding voor gepleegde verzetsacties en als waarschuwing voor één ieder die er één wilde gaan plegen. De gevangenen waren mannen die veelal vanwege hun socialistische, dan wel communistische gedachtegoed waren opgepakt. Een verregaande vorm van discriminatie die zij met de dood moesten bekopen. Onze vrijheid is zeer duur betaald. En daarom herdenken wij elk jaar op 16 oktober deze trieste gebeurtenis.

Vandaag de dag word je in Nederland niet achter slot en grendel gezet om een levensovertuiging, geaardheid, afkomst of sekse. Die tijd ligt – gelukkig – achter ons. Tegelijkertijd voelt niet iedereen zich in Nederland daadwerkelijk vrij om te zijn of te geloven wat iemand wil. Ook in Woudenberg niet. Soms overduidelijk, denk maar aan de bekladdingen eerder in Woudenberg, maar soms ook veel meer onderhuids.

Discriminatie verpakt als grapje. Een beeldspraak die best leuk gevonden lijkt, maar eigenlijk gewoon heel seksistisch is. Gevoelsmatig niet ‘erg’ genoeg om er een punt van te maken, maar voelt het ook niet goed. Zeker niet voor degene om wie het gaat. En juist die ogenschijnlijk onschuldige opmerkingen en andere uitlatingen kunnen heel veel doen met iemand.

Vaak hoor ik dat mensen wel zien en ervaren dat het niet kan wat er wordt gezegd, maar toch de afweging maken om er niets van te zeggen. Juist om te voorkomen dat het extra aandacht krijgt. Op zich een mooie gedachte en ik kan mij er ook veel bij voorstellen, maar helaas één waar niet het verschil mee wordt gemaakt om hiermee te stoppen. Dit vergt continu bewustwording en niet weglachen, niet vergoelijken en niet zeggen dat het erbij hoort. Want niets zeggen is geen optie.  Besef wat het iemand kan doen en ook wat u kunt doen. 

En wat kunt u dan doen? Het begint dus met bewustwording. Was lees/hoor/zie ik nu echt? Op basis daarvan kunt u bepalen hoe te handelen. Soms werkt één op één aanspreken heel goed, soms juist averechts. Art. 1 Midden Nederland is het expertisecentrum voor gelijke behandeling en tegen discriminatie voor inwoners van alle gemeenten van de provincie Utrecht. Bij hen kunt u melding doen als u zich ongelijk behandeld voelt, maar u kunt ook bij hen terecht voor informatie, advies en training. Kortom: u staat er niet alleen voor.

3 oktober 2022
Deze week is het de Week tegen Eenzaamheid. Een belangrijke week, want ik moet de eerste Woudenberger nog tegenkomen die zegt: “Fijn hoor, burgemeester, die eenzaamheid. Ik kan er geen genoeg van krijgen.” En waar vaak de associatie is met ouderen, zijn het ook onze jongeren die zich met enige regelmaat eenzaam voelen. Het beïnvloedt hun functioneren, hun gezondheid en het leidt tot een verhoogd risico op psychische klachten. Alle reden om dit met elkaar heel serieus te nemen.

Een klein tussenstapje. Laten wij ervoor waken dat wij ‘alleen zijn’ laten samenvallen met eenzaamheid. Er zijn mensen die heel bewust kiezen voor een kleine sociale kring en zich daar prettiger bij voelen dan bij een leven waar veel mensen deel van uitmaken. Ik heb bewondering voor hen die kiezen voor het leven dat bij hen past, ook als niet iedereen dat begrijpt. En ik hoop dat wij één ieder daarin ook vrijlaten en accepteren.

Terug naar de mensen die zich eenzaam voelen. Dat is geen bewuste keuze, maar een onvrijwilligheid. Het is een vorm van lijden die elke dag wordt gevoeld. Het gebrek aan aanspraak, aan hechte vriendschappen, aan iemand die er gewoon is. Eenzaamheid maakt vleugellam. Welke reden daar ook aan ten grondslag ligt, wat zou het fijn zijn als wij als samenleving om hen heen staan en met elkaar kijken wat wij kunnen bijdragen. Het initiatief Samen op Zondag is daar een mooi voorbeeld van, maar het kan ook in veel kleinere dingen schuilen.

Het begint met de ander echt zien en proberen aan te voelen waar de behoefte ligt. Even uitnodigen voor een kopje koffie, voelt misschien als iets kleins, maar kan van grote betekenis zijn voor uw eenzame buurvrouw. Of als u weet dat uw buurman of buurmeisje gek is op dammen, maar geen speelmaatje heeft, waai langs en speel een potje. Of twee. Zo kunt u hem of haar een leuke avond bezorgen en uzelf ook. En wie weet is het de opmaat naar een lidmaatschap van de damvereniging, zodat de sociale kring verder wordt vergroot.

Kortom: werk aan de winkel. Voor ons allemaal. Ook als u niet kunt dammen, er is altijd iets dat u kunt doen.

20 september 2022
Misschien dat u denkt: “Gaat het wel helemaal goed met onze burgemeester? Woudenberg spel je toch echt heel anders!”. Maakt u zich geen zorgen, alles gaat helemaal prima. De verhuizing is achter de rug, ik ben weer lekker aan de slag, de dagen vullen zich met allerhande afspraken en net als veel andere mensen kreeg ik een bericht met de nieuwe energietarieven. Dat was wel even slikken. Wij gaan een dappere poging wagen om de verwarming zo lang mogelijk uit te laten om het verbruik te beperken en verder wordt er gekeken of wij nog andere maatregelen kunnen nemen om ons verbruik naar beneden bij te stellen. 

En daar komt WAUW!denberg om te hoek kijken. De WAUW-week van maandag 10 t/m zaterdag 15 oktober staat helemaal in het teken van energie en het besparen van energie. Door de hoge energieprijzen actueler dan ooit, maar ook vanuit het oogpunt van duurzaamheid een belangrijk onderwerp. En tegelijkertijd kan het ook lastig zijn om te bepalen waar te beginnen en wat voor uw huis geschikt is. Dan maakt het vaak ook nog uit of u een huurhuis heeft of een koophuis. En of een maatregel voor u betaalbaar is, of betaalbaar gemaakt kan worden. 

In het Cultuurhuis kunt u in de week van 10 oktober meerdere bijeenkomsten bijwonen. Er is een discussieavond waar ervaringen van Woudenbergers die energiebesparende maatregelen hebben doorgevoerd worden uitgewisseld. De energiecoaches van Duurzaam Woudenberg geven informatie tijdens het Energiecafé, er is een voorleesfeestje voor kinderen in de bibliotheek (met knutselen en een speurtocht!), bioloog Geert-Jan Roebers houdt een college voor ouders én kinderen en de week wordt op zaterdag afgesloten met de WAUW!duurzaamheidsmarkt waar kleding en spullen worden aangeboden door en voor Woudenbergers. 

Kortom: het belooft een mooie week te worden waar u elkaar veelvuldig kunt ontmoeten en waar een meer dan relevant thema aan bod komt. Van harte uitgenodigd! 

Op www.woudenberg.nl/wauwdenberg vindt u meer informatie.

 

6 september 2022
Woudenberg staat bij velen bekend om het Henschotermeer en de Pyramide van Austerlitz. Heel begrijpelijk, want wat zijn dat toch prachtige plekken om naartoe te gaan. In elk seizoen is er weer iets moois te ontdekken. Ik heb onze kinderen plechtig moeten beloven dat als er komende winter geschaatst kan worden, wij dat op het Henschotermeer gaan doen. Dat lijkt hen – en mij – ontzettend bijzonder.

Toch heeft Woudenberg nog veel meer mooie en historische plekken en tradities. Die niet altijd de aandacht en erkenning krijgen die ze verdienen. Weet u bijvoorbeeld dat Woudenberg maar liefst 5 kastelen had? Dat de straat de Burgwal vroeger de Achterstraat heette? Dat de stenen verhoging naast de Dorpskerk lang geleden werd gebruikt door de dorpsomroeper die zondags na de kerkdienst het nieuws bracht? En dat Woudenberg eerder een jonge burgemeester heeft gehad waar mijn 34 jaar nog oud bij afsteekt? Dat deze burgemeester net als ik op 30 januari is geboren? Burgemeester De Beaufort was slechts 26 toen hij burgemeester van Woudenberg werd en heeft het ambt met verve vervuld en waakt met het standbeeld voor het gemeentehuis nog steeds over ons dorp.

Al deze kennis heb ik opgedaan dankzij onze actieve Stichting Oud Woudenberg. Zij hebben een warm hart voor alles dat met historisch Woudenberg te maken heeft en delen deze kennis ook graag met u. De wandelingen die zij organiseren zijn heel populair en erg leerzaam. Een aanrader!

Ook erg populair is de jaarlijkse Open Monumentendag. Landelijk openen duizenden monumenten gratis hun deuren voor publiek. Men laat zien dat de verhalen en schoonheid van monumenten een verrijking voor onze leefomgeving en voor onszelf zijn. Eens in de drie jaar organiseren wij Open Monumentendag. Wij rouleren met Scherpenzeel en Renswoude. Dit jaar is het de beurt aan Renswoude. Zaterdag 10 september van 11:00 uur tot 16:00 uur kunt u al het prachtigs bewonderen in deze gemeente.

Er is nog een Woudenbergse traditie die ik niet onvermeld wil laten en dat is toch wel ons Poortzangers festival. Voor het eerst in de geschiedenis zong daar afgelopen zaterdag een vrouw mee. Als jongste burgemeester van Nederland kreeg ik tijdens mijn installatie de opdracht mee om met onze Poortzangers een lied naar keuze te zingen. Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Het Woudenbersch Lied, echt een oud lied, moest het worden. Het was mij een – licht gespannen - eer en genoegen om met de heren het Woudenbersch Lied te zingen voor het heerlijk enthousiast publiek. Veel dank!

24 augustus 2022
Op moment van schrijven hebben mijn man en ik ons zojuist ingeschreven in de gemeente Woudenberg. De fijne vakantie met het gezin waarin wij lekker veel tijd hadden voor elkaar, ging moeiteloos over in de wat meer hectische voorbereiding van de verhuizing en natuurlijk de verhuizing zelf. En hoewel het hard doorwerken was en de verbouwing nog niet helemaal klaar, kijken wij er met een goed gevoel op terug en wonen wij nu heerlijk in Woudenberg. Afgelopen maandag gingen onze kinderen voor het eerst naar hun nieuwe school, leuk en spannend vonden ze het.

En zo is er voor veel Woudenbergse kinderen een nieuw schooljaar aangebroken. Weer terug het ritme in van schooltijden en niet al te laat naar bed. Huiswerk, toetsen en een spannend examenjaar misschien ook wel. Maar hopelijk vooral: klasgenootjes en vrienden weer zien. Afspreken, leuke dingen met elkaar doen en lief en leed met elkaar delen.

Onze kinderen brengen een heel groot deel van hun jonge leven op school door. School is daarmee een ontzettend belangrijke plek waar zij zich vormen en gevormd worden. School als plek waar je terecht kunt als je iets heel leuks hebt meegemaakt en ook als je even niet weet wat je moet doen. Als je ergens mee worstelt of als het thuis niet goed gaat. Dat school dan die veilige haven is waar je kunt zijn wie je bent en je je echt gezien voelt. De juf of meester die de kinderen goed kent en direct ziet als er iets niet in de haak is bij die jongen die normaal zo lekker vrolijk is. Of de mentor die aanvoelt wat het juiste moment is om te vragen wat er scheelt.  

Nu is die prachtige zomervakantie voorbij. De zomer die maanden geleden al van start ging en kennelijk nog even aanhoudt. Het mooie weer heeft velen al veel vertier gebracht, even weg van de dagelijkse beslommeringen. Al was de zomer van 2018 de warmste zomer in ruim drie eeuwen, deze zomer voelt voor mij toch ook echt als één van de warmste.

Ik wens alle schoolgaande kinderen een waardevolle schooltijd, alle leerkrachten en docenten veel succes en toewijding en alle ouders wijsheid in de opvoeding toe. Op een nieuw schooljaar en geniet nog even van de heerlijke zomerse dagen!

12 juli 2022
Zo vlak voor het begin van het zomerreces, waar normaal gesproken de komkommertijd haar intrede doet, is daar nog niets van te merken. De alarmerende nieuwsberichten vliegen ons werkelijk om de oren. Dat het roerige tijden zijn, is nog zacht uitgedrukt. En ook binnen onze gemeente zijn er zorgen en gebeurt er gelukkig ook veel moois.

Vorige week maandag waren wethouder Molenaar en ik op bezoek bij onze agrariërs. Wij gingen met hen in gesprek over de plannen die boven hun hoofd hangen, de grote onduidelijkheid waar zij nu in leven en wat dit met hen en hun families doet. Schrijnende voorbeelden van psychische noden troffen mij zeer. Ga er maar aan staan. De emoties waren voelbaar en ook volstrekt logisch. En ondanks dat meermaals werd aangegeven de overheid niet betrouwbaar te vinden, heb ik dat die avond richting ons als gemeente niet op die manier ervaren. Integendeel, er ontstond een open en waardig gesprek met respect voor elkaar en elkaars mogelijkheden en soms ook onmogelijkheden. Wat mij betreft een goed voorbeeld van hoe er iets moois kan ontstaan uit een sombere aanleiding.

Tijdens de zomerperiode gaan veel van u eropuit. Wellicht op vakantie, of houdt u het bij een dagje uit. Om tot rust te komen, eindelijk weer eens een boek te lezen, andere culturen ontdekken; allemaal zaken om naar uit te kijken. Heerlijk! Ook ik kijk ernaar uit. Ik weet ook dat het aantal inbraken de laatste tijd stijgt en daar maak ik mij zorgen over. Behalve dat bij een inbraak uw spullen worden gestolen, heeft een inbraak vaak enorme psychische impact op de bewoners. Een gevoel van onveiligheid in eigen huis is heel naar. Daarom: of u nu op vakantie gaat, een dagje weg of even wandelen: zorg ervoor dat uw huis goed afgesloten is. Dat scheelt echt. En mocht u toch slachtoffer worden van een (poging tot) inbraak, doe altijd aangifte bij de politie.

Laten wij omzien naar elkaar, zeker als het gaat om onze medemens die het moeilijk heeft. Aandacht hebben voor de ander, even een boodschapje doen voor de zieke buurman of buurvrouw, een praatje maken. Ik heb u leren kennen als betrokken mensen en dat maakt mij dankbaar. Dankbaar om uw burgemeester te zijn.

Ik wens u een fijne zomer toe!

28 juni 2022
“Samen het tij keren” is de kern van de aanpak van de komende jaarwisseling. Het is al veelvuldig over de jaarwisseling gegaan. In de pers, op 14 juni tijdens een debat in de raadscommissie en vast ook bij u en jou thuis. Dat het anders moet en anders kan, daar is tot mijn blijdschap veel overeenstemming over. Gelukkig staan er steeds meer mensen op die zich hard willen maken voor een feestelijke jaarwisseling. Daar begint het mee, wat mij betreft. Met u, met jou.

De afgelopen maanden is hard gewerkt aan een plan van aanpak hoe wij dit tij kunnen keren. Daarbij bent u ontzettend hard nodig. En geloof mij, werkelijk iedereen kan bijdragen aan een jaarwisseling waar wij met trots op terug kunnen kijken. Het start met het niet willen wegkijken. Er zijn zoveel Woudenbergers, jong en oud, die weten wat er staat te gebeuren en wie dat van plan zijn en er toch voor kiezen om dat niet te delen. Daarmee maakt u het mede mogelijk dat het zo uit de hand kan lopen.

Afgelopen jaarwisseling was heftig en onacceptabel, maar had nog vele malen erger kunnen verlopen. Er lag namelijk in een huis heel veel illegaal vuurwerk opgeslagen. Vuurwerk dat was bedoeld om met de jaarwisseling in te zetten. Levensgevaarlijk om op te slaan in een woonhuis, levensgevaarlijk om af te steken. Zeker als het onderdeel wordt van rellen. Gelukkig kregen wij een tip en kon er direct worden ingegrepen. Een korte illustratie hoe één tip van groot belang is. En ik hoop hiermee u aan te sporen uw verantwoordelijkheid te nemen. Want welke mooie initiatieven er ook uit de samenleving komen, het gaat er uiteindelijk om dat wij met elkaar een breed gedragen norm stellen waarvan men weet dat als die met voeten wordt getreden, dat niet wordt geaccepteerd.

Mochten er dan toch lieden zijn die zich willen misdragen, wanen zij zich een stuk minder onaantastbaar, is de sociale druk groot om het toch maar niet te doen. En loopt het alsnog uit de hand? Dan weten zij dat Woudenberg haar mond niet meer houdt.

Op woensdag 6 juli gaan we graag met elkaar in gesprek over de aankomende jaarwisseling. Zie ik u daar? Meld u aan op info@woudenberg.nl.                       

14 juni 2022
Het was voor mij een grote eer om zo snel na mijn installatie tijdens lintjesregen twee Koninklijke onderscheidingen uit te mogen reiken. Het was een feest van waardering. Volgend jaar is het weer lintjesregen. Hoe fijn is het als er dan weer mensen in het zonnetje gezet kunnen worden als blijk van waardering voor hun bijdrage aan de samenleving. En daar kunt u voor zorgen!

Vindt u dat iemand een Koninklijke onderscheiding verdient omdat diegene zich op een bijzondere of uitzonderlijke wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de samenleving? En woont diegene in Woudenberg? Aarzel dan niet om contact op te nemen met het bestuurssecretariaat van de gemeente via 14033 of bestuurssecretariaat@woudenberg.nl. Zij kunnen goed inschatten of de verdiensten bijzonder genoeg zijn voor het aanvragen van een Koninklijke onderscheiding en helpen u graag op weg bij het indienen van de aanvraag.

Wellicht dat u denkt: “Waarom nu deze oproep. Het is toch net lintjesregen geweest?” Dat heeft te maken met de lange procedure die hiermee gemoeid is. Voordat het Koninklijk Besluit genomen kan worden, moeten vele stappen zorgvuldig worden doorlopen. Dat maakt dat de deadline voor Lintjesregen 2023 op 30 juni aanstaande is. U heeft dus nog even, maar niet al te lang meer.

Wat is dan bijzonder of uitzonderlijk, zult u zich wellicht afvragen. Denk aan een jarenlange inzet als vrijwilliger of iemand die in zijn betaalde baan een heel bijzondere prestatie heeft geleverd ten diepste van de samenleving. Veel meer dan normaal gesproken van diegene wordt verwacht. Het mooie is dat de decorandi stuk voor stuk een eigen verhaal hebben. Het is een ontzettend kleurrijk geheel met een constante: een warm hart voor onze maatschappij.

En wat hebben wij iedereen hard nodig die zich inzet voor onze samenleving. Die net dat stapje extra zet dan wordt verwacht. Die bijdraagt aan een Woudenberg waar het goed toeven is. En of dat nu op sportief, cultureel of religieus gebied is, alle inspanningen samen maken Woudenberg. Dat waarderen met een onderscheiding is de kroon op het onbaatzuchtige handelen. Doe u mee?

31 mei 2022
Deze tijd staat in het teken van een nieuw begin. Een nieuwe start, zo u wilt. Privé, maar ook op het gemeentehuis. Morgen krijgen wij de sleutel van ons nieuwe huis in Woudenberg. Als dat geen nieuw begin is. Wij zijn dankbaar dat het is gelukt om zo snel een huis te vinden waar wij ons thuis voelen. In een heerlijke buurt en de natuur om de hoek. De kinderen zijn al een aantal keer wezen wennen op hun nieuwe school en zijn razend enthousiast. Hoewel een nieuw begin ook spannend kan zijn en ook betekent dat wij afscheid moeten nemen van Soest, is het vooral uitkijken naar onze verhuizing. En dan echt deel uitmaken van Woudenberg!

Ook in het gemeentehuis is een nieuw begin voelbaar. Een complete wisseling van wethouders gaat niet onopgemerkt voorbij en gebeurt ook niet zo vaak. Tel daar de nog best nieuwe gemeentesecretaris en mijzelf als recent geïnstalleerde burgemeester bij op, en met recht kan gezegd worden dat er een nieuwe start is gemaakt. Als college zijn wij deze week een dag ‘de hei’ op gegaan. Elkaar beter leren kennen, teamvorming, wat willen wij als college uitstralen en hoe gaan wij dat dan doen; allemaal onderwerpen die in goede harmonie met elkaar zijn aangepakt.

Helemaal nieuw is het niet, maar voor mij wel: Haantjesdag. Het mag eindelijk weer gevierd worden en deze hernieuwde start laat Woudenberg zich geen twee keer zeggen. De voorbereidingen zijn alweer in volle gang en op 11 juni kan niemand er omheen: Haantjesdag is terug! En zonder de kroning van de Eierhoogheden is het feest niet compleet. Komende vrijdag is het zover. Dan komen de nieuwe Eierhoogheden in prachtige jurken naar het gemeentehuis om gekroond te worden. Een mooi startschot in aanloop naar onze eigen Haantjesdag!

Bij een nieuwe start hoort ook een afscheid. Aanstaande vrijdag nemen we uitgebreid en feestelijk afscheid van onze vorige wethouders. Zie ik u daar?

16 mei 2022
Gisteren heeft het persmoment plaatsgevonden van de nieuwe coalitie die is gesmeed na de gemeenteraadsverkiezingen. Het is stuivertje wisselen geworden. De huidige oppositie wordt coalitie en andersom. Komende donderdagavond bent u van harte welkom om in de raadzaal het debat over het coalitieprogramma te volgen. De kandidaat-wethouders namens de SGP, PvdA-GroenLinks en het CDA zijn voorgedragen en het is de gemeenteraad die hen benoemt. Een mooie uiting van dualisme in verbondenheid.

De term dualisme komt vaak voorbij. Landelijk, maar ook lokaal. Maar wat is dat nu eigenlijk? Soms wordt dualisme uitgelegd als ware de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders twee totaal gescheiden werelden, waarbij een kritische blik vanuit de gemeenteraad per definitie verkozen wordt boven een constructieve houding. Of zoals een raadslid van elders laatst tegen mij zei: “Vertrouwen is goed, controleren is beter.” Daar spreekt een zeker wantrouwen uit. Alsof een college van alles achterhoudt dat de raad had moeten weten om een goed besluit te kunnen nemen.

Een kritische gemeenteraad juich ik van harte toe. De besluiten die de raad moet nemen, gaan echt ergens over. Ze hebben gevolgen voor Woudenberg en onze inwoners en als volksvertegenwoordiger is het een plicht om daar zorgvuldig mee om te gaan. Tegelijkertijd hecht ik ook grote waarde aan die verbondenheid. College en raad vormen samen het stadsbestuur. Elk met haar eigen taken en verantwoordelijkheden, maar met hetzelfde doel: een mooi Woudenberg waar het fijn wonen en leven is. Daar hoort wat mij betreft bij dat wij als college en raad transparant zijn in ons handelen. Navolgbaar en uitlegbaar.

Daarom denk ik bij dualisme niet eerst aan een duel, maar vooral aan een duet. Samen optrekken, elkaar de eigen muziekpartij gunnen. En soms hoort in een mooi duet ook een klein duel. Worden elkaars nieren geproefd. Dat is ook goed. Zeker op de inhoud mag een debat best een beetje knetteren. Dat maakt voor de kijkers en luisteraars het debat ook interessant om te volgen en wordt goed duidelijk welke partij voor welk standpunt staat en wat de redenen erachter zijn. Ook als daar op wordt doorgevraagd.

Een duet eindigt als het goed is in een zuiver slotakkoord. De besluiten zijn genomen, de raadsvergadering zit er weer op en na afloop worden in goede harmonie bij het drankje na afloop de meer informele zaken besproken en de onderlinge relaties opgebouwd dan wel verstevigd.

Op naar de komende vier jaar!

3 mei 2022
Het zijn er inmiddels iets meer dan 100, maar toch. De eerste honderd dagen worden vaak gezien als een mijlpaal. En ik kan u vertellen, ze zijn werkelijk omgevlogen. Om eerlijk te zijn, het voelt ook niet als honderd dagen. Ik voel mij vanaf het begin zo thuis en op mijn plek en er is al zoveel gebeurd in de afgelopen periode, dat ik het ook zou geloven dat ik hier al bijna een jaar zou zijn. Tel daarbij op dat mijn gezin het ook erg fijn vindt in Woudenberg en wij uitkijken naar onze verhuizing in de zomervakantie, en u begrijpt: ik ben een gelukkig mens.

Is het dan allemaal heel eenvoudig en gemakkelijk geweest de afgelopen maanden? Gelukkig niet. Dit is mijn eerste burgemeesterspost en dat betekent automatisch dat alles dat op mijn pad kwam, ik weliswaar van dichtbij al had meegemaakt, maar nog niet eerder had gedaan. Veel eerste keren dus. Eerste keren die ik zag aankomen, zoals het voorzitten van het college en de gemeenteraad, de gemeenteraadsverkiezingen en Koningsdag. Maar ook zeker eerste keren die niemand had voorzien, zoals het in allerijl opzetten van vluchtelingenopvang.

Voor mij is het ook tijd om een voorzichtige balans op te maken. Waar krijg ik de meeste energie van? Wat geeft mij de meeste voldoening? Wat vind ik juist lastig? Het liefst ben ik van betekenis voor anderen. Of dat nu iets publiekelijks is, of juist heel klein, dat is mij om het even. Als het maar heeft bijgedragen aan het doel dat voor ogen stond. De keerzijde is dat ik niet altijd direct van betekenis kan zijn, ook al wil ik dat zelf wel graag en wordt er een beroep op mij gedaan. Ik zoek altijd naar de ruimte die ik wel heb en toch kan ik soms niet anders dan zeggen dat ik geen oplossing kan bieden, of zeker geen snelle. De teleurstelling die dat bij de ander teweegbrengt, begrijp ik goed. Want zij gaan weer terug naar de situatie waar zij onder lijden en ik niet.

En de volgende 100 dagen? Die staan onder andere in het teken van het nieuwe college dat straks aantreedt. Nieuwe wethouders die het beste voorhebben met ons dorp. Die ontzettend veel zin hebben in hun nieuwe bestaan en in de nadere kennismaking met de Woudenbergse samenleving. De komende periode gaat ook het inwerken van de nieuwe gemeenteraad gewoon door. En naast al het werk op het gemeentehuis, komt onze verhuizing naar Woudenberg snel dichterbij en maak ik mij druk over welke kleur er op onze muur komt, moet er een nieuwe vloer worden uitgekozen en zonder fornuis wordt koken ook bijzonder lastig. Kortom: ik verveel mij niet!

19 april 2022
Afgelopen week heet ook wel de Stille Week of de Goede Week. Het was de week voor Pasen die startte met Palmpasen. Voor onze kinderen is Palmpasen een hoogtepunt. Zij mogen Palmpaasstokken versieren, met palmtakken zwaaien en de Palmpaasstokken hebben ook allerlei lekkers. Heel feestelijk. De week die volgde, staat traditiegetrouw voor bezinning. En of u nu religieus bent of niet – op dit moment is het ook Ramadan –, het kan heel waardevol zijn om stil te staan bij hoe bevoorrecht wij eigenlijk zijn, dat wij in een vrij land mogen leven. Tegelijkertijd kan bezinning ons ook doen stil laten staan bij dat wat wij missen, waar wij naar verlangen en welke zorgen er zijn.

Want naast dat wij in welvaart mogen leven, is dat niet voor iedereen in Woudenberg even tastbaar. De prijzen voor voedsel stijgen sterk, gas is heel duur geworden en de overstap naar gasloos is een flinke investering die niet iedereen kan bekostigen. Gelukkig heeft het Rijk een compensatie voor de energieprijzen van €800 beschikbaar gesteld. Denkt u hiervoor in aanmerking te komen? Haalt u dan het aanvraagformulier op bij De Kleine Schans. Wij maken het graag naar u over!

Als iets mij in ieder geval tot bezinning brengt, is het de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Moeten vluchten voor oorlog, dood en geweld, kan ik mij gelukkig nauwelijks voorstellen. Maar als ik het mij inbeeld, word ik intens verdrietig. Wat een verschikking moet het zijn om alles achter te moeten laten en te moeten hopen op de gastvrijheid van een wildvreemde. Zeker in aanloop naar 4 en 5 mei, doet dat mij beseffen dat vrijheid allerminst vanzelfsprekend is. Het is ook geen recht, daar hebben anderen het leven voor gelaten. Ik realiseer mij hoe zuinig wij moeten zijn op onze vrede, onze democratie en onze saamhorigheid om hen die gevlucht zijn een goed heenkomen te geven.

Vlak voor Pasen zijn de eerste vluchtelingen op onze tweede en derde gemeentelijke locatie aangekomen. Eén locatie is voor een heel bijzondere doelgroep, namelijk voor gezinnen waar een kind kanker heeft en wordt behandeld in het Prinses Maxima Centrum in Utrecht. Moeten vluchten met een doodziek kind, dat is om heel stil van te worden en wat fijn dat wij iets voor hen kunnen betekenen.

Ondertussen dient de lente zich aan en maken wij ons ook op voor allerhande feestelijke activiteiten binnenkort. Dat wij feest mogen vieren, hoort bij ons vrije land en laten wij daar dan ook volop van genieten!

5 april 2022
De afgelopen weken lukte het maar weinig om vaak thuis met het gezin te eten. Ik was veel op pad, want dit is toch wel een heel bijzondere tijd als burgemeester. De gemeenteraadsverkiezingen, de uitslagenavond, de afscheidsraad, met vorige week als afsluiter  de installatieraad. Stuk voor stuk mijlpalen in een heel korte periode. Gelukkig lukte het mij wel om de orkestrepetitie van onze dochters bij te wonen. Wat heerlijk om hen zo gedreven te zien musiceren met andere kinderen in de laatste repetitie voor hun eerste concert.

Een gemeenteraad kan ook prima worden vergeleken met een orkest. Ieder speelt zijn of haar eigen partij en maakt tegelijkertijd deel uit van een groter geheel. Een orkest klinkt pas echt goed als er wordt samengespeeld en als er naar elkaar wordt geluisterd. En als elkaar eens een solo wordt gegund. Dissonanten horen daar ook bij, maar lossen als het goed is op in een mooi akkoord. Zuiverheid is ook van belang en in het geval van de raad zijn in dat kader integriteit en het voorkomen van belangenverstrengeling van grote waarde. Net als bij een orkest, is het gezamenlijke drankje na afloop onmisbaar om elkaar goed te blijven aanvoelen.

Afgelopen dinsdag hebben wij afscheid genomen van de gemeenteraad, zoals deze gevormd werd na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Zeven raadsleden keerden ook niet meer terug in de nieuwe raad en werden extra in het zonnetje gezet. De heren Marco van de Hoef en Jan Mulder kregen een welverdiende Koninklijke Onderscheiding uitgereikt voor hun jarenlange, respectievelijk 16 en 18 jaar, inzet voor onze lokale democratie.

De volgende dag stond juist in het teken van de nieuwe raad. Een hernieuwd orkest is aangetreden. Een mix van ervaren raadsleden en raadsleden die voor het eerst zijn toegetreden. Ontzettend fijn dat zij bereid zijn vele uren te steken in het raadswerk met alles wat daarbij komt kijken. Ik zie erg uit naar onze samenwerking.
De komende weken werken wij toe naar de periode rond Koningsdag en 4 en 5 mei. Traditiegetrouw hoort daar ook de jaarlijkse lintjesregen bij. Het ziet ernaar uit dat wij dat weer in volle omvang kunnen organiseren en dat laten wij ons geen twee keer zeggen. Het belooft een prachtige dag te worden die in het teken staat van het eren en bedanken van mensen die zich voor de ander hebben ingezet. Dat verdient een lintje!

22 maart 2022
De afgelopen week stond, uiteraard zou ik willen zeggen, in het teken van de gemeenteraadsverkiezingen. Het sluitstuk van een campagne die werd overschaduwd door de oorlog in Oekraïne, maar desondanks de nodige Woudenbergers heeft bereikt. Op het moment dat ik deze column schrijf is het aantal stemmen en de zetelverdeling nog niet definitief vastgesteld. De voorlopig definitieve uitslag is dat de SGP en GBW allebei de meeste stemmen behaalden. Gevolgd door PvdA-GroenLinks en CDA. Hoe de definitieve vaststelling er ook uitziet, op naar de komende vier jaar en ik kijk uit naar de samenwerking!

Tijdens de verkiezingscampagne zijn de borden waar de posters op hingen diverse malen beklad met racistische stickers. Dankzij een alerte buitendienst werd dit elke keer snel opgepakt en verwijderd en melding gedaan bij de politie. De hoop dat met het einde van de verkiezingscampagne ook de bekladdingen verleden tijd zouden zijn, bleek ijdel. Op het plein van het gemeentehuis werden leuzen gespoten met graffiti, op Twitter worden Woudenbergers die politiek actief zijn uitgemaakt voor landverraders, er ging een verfbom af bij de pizzeria en ook mijn naam mocht niet ontbreken in de laatste bekladdingen op het gemeentehuis zelf. Alle uitingen hebben een racistisch karakter, en de hevigheid en frequentie doen lijken alsof dit Woudenberg is.

Niets is minder waar, is mijn ervaring van de afgelopen weken. Nog voordat wij als gemeente op zoek gingen naar opvangplekken voor gevluchte Oekraïners, kwam de hele samenleving in touw. Gastgezinnen werden geregeld, er vertrok een bus naar de grens met Oekraïne om vluchtelingen op te halen, in allerijl werd onderwijs opgezet, er was een gebedsdienst, diverse Woudenbergse ondernemers dragen actief bij en het aanbod vrijwilligers is enorm. De kracht die uit u komt, is weergaloos en hartverwarmend. Ook vanaf deze plek mijn grote dank!

Dát is Woudenberg! Dát is onze samenleving. Dát is onze gemeenschap.

Nog even terugkomend op de uitslag van de verkiezingen. Een nieuwe gemeenteraad betekent ook een nieuwe coalitie die de komende vier jaar de schouders onder onze mooie gemeente mogen zetten. Voor het eerst werken wij met een informateur die dit proces begeleidt. Ook voor mij een best spannende tijd, want wie worden de wethouders waar ik het college mee vorm? Wij gaan het zien. Ik zie het in ieder geval met vertrouwen tegemoet.

 

8 maart 2022
Wat leuk dat ik deze keer het stokje mag overnemen van de burgemeester en mijn eerste column als kinderburgemeester mag schrijven! Velen van u hebben mij misschien al in de krant zien staan, want laatst heb ik het kinderdebat geleid en ik was ook aanwezig bij de huldiging van Lars van der Haar.

Hoe word je nou eigenlijk kinderburgemeester? Dit jaar was de Griftschool aan de beurt om een kinderburgemeester te kiezen. In de klas vertelden kinderen waarom zij de nieuwe kinderburgemeester wilden worden en bijna iedereen wilde dit wel. Uiteindelijk bleef ik met één klasgenoot over en we mochten allebei, zonder voorbereiding, een toespraak houden voor de klas. Super spannend, maar het ging gelukkig goed. De klas en de juffen mochten stemmen en uiteindelijk ben ik het geworden! Op 25 november 2021 ben ik, tijdens de raadsvergadering, officieel geïnstalleerd als kinderburgemeester van Woudenberg.

Ik denk graag mee over wat er nog beter en leuker kan in Woudenberg en de komende periode wil ik o.a. aandacht vragen voor:
 
Iedereen is anders en dat vind ik juist zo leuk. Alle kinderen en volwassenen moeten zichzelf durven zijn. Waar je geboren bent, wat je gelooft of dat je een jongen of een meisje bent of voelt, het moet niet uitmaken. Het gaat erom hoe je van binnen bent!

Geef je mening! Ook vind ik het belangrijk dat mensen zich vrij voelen om hun mening te delen. Ook als dit betekent dat die mening anders is dan de mening van anderen. Ik ben daar extra over gaan nadenken toen ik mijn werkstuk over de evolutietheorie maakte. Ik vroeg me af wat ik wel en niet kon zeggen hierover en ik vind dat eerlijk gezegd nog steeds lastig.

Ook vind ik dat kinderen meer gehoord en gezien mogen worden. Daarom was ik ook zo blij dat ik het kinderdebat mocht voorzitten. We speelden met kinderen uit alle groepen 8 een raadsvergadering na en iedereen verdedigden stellingen. Super leuk! En gelukkig heeft de burgmeester me wel een beetje geholpen.

Helaas mogen kinderen nog niet stemmen, dat vind ik wel jammer. Ik hoop dat de mensen en politieke partijen waarop gestemd wordt tijdens de gemeenteraadsverkiezing op 16 maart wel een beetje naar de kinderen uit groep 8 geluisterd hebben en ons straks nog een keer vragen om mee te denken over bepaalde onderwerpen.

Ik hoop dat ik nog vele mooie evenementen en activiteiten mag meemaken en hopelijk tot ziens!

Sara Scholte, kinderburgemeester Woudenberg

22 februari 2022
In mijn vorige column nodigde ik u uit om een ommetje met mij te maken. Dat heb ik geweten, wat ontzettend veel reacties heb ik ontvangen! Veel dank voor alle aanmeldingen, per mail, maar ook aan de balie van het gemeentehuis. Afgelopen vrijdag had ik mijn eerste ommetje met mevrouw Jansen. Hoe toepasselijk. Het beviel mij meer dan uitstekend, dus ik kijk uit naar de wandelingen die komen.

Komende week maak ik ook officieel kennis met onze kinderburgemeester Sara Scholte. Een natuurtalent als u het mij vraagt. Ik heb Sara inmiddels een aantal keren mogen ontmoeten en elke keer weer ben ik onder de indruk van haar kalmte, manier van spreken en improvisatietalent. Zo waren wij vorige week allebei aanwezig bij het kinderdebat waar kinderen van groep 8 een raadsvergadering nabootsten. Slechts vijf minuten van tevoren vroeg ik Sara of zij wellicht voorzitter wilde zijn. Zonder enige twijfel zei Sara dat ze dat wilde en een enkele aanwijzing later vervulde zij met verve haar rol als voorzitter. Ik zat er vooral naast heel trots te wezen.

Daarom ben ik ook blij dat ik u mag aankondigen dat de komende burgemeesterscolumn door onze kinderburgemeester wordt geschreven. Ik twijfel er niet aan dat Sara daar – als gastcolumnist - een mooie invulling aan zal geven.

Ik zie het ook als een kans onze jongere generatie aan het woord te laten. Hoewel volwassenen stemrecht hebben, gaat het niet in de laatste plaats ook over hún toekomst. In welk Woudenberg willen wij onze jeugd laten opgroeien? Wat is voor kinderen en jongeren eigenlijk belangrijk en hoe kunnen wij dat vertalen in de keuzes die wij maken? Op 16 maart als de gemeenteraadsverkiezingen zijn, maar ook in meer alledaagse beslissingen die wij nemen. Daar is niet altijd een pasklaar antwoord op te geven. Maar wat wij wel kunnen doen, is hen vragen wat hen bezighoudt en daar proberen rekening mee te houden. Ik ben in ieder geval heel benieuwd naar de bijdrage van Sara.

Dat betekent ook dat ik voor de gemeenteraadsverkiezingen geen column meer schrijf. Daarom tot slot een oproep om vooral gebruik te maken van uw stemrecht. Daarmee bepaalt u en bepalen wij met elkaar de koers voor de komende vier jaar. Voor jong en oud. Ontzettend belangrijk dus!

8 februari 2022
Met ons gezin wandelen wij met enige regelmaat. Zeker als onze logeerhond bij ons is. Dan maken wij de Soesterduinen een paar keer per dag onveilig. Niets is zo lekker als uitwaaien met elkaar en de hond is daarbij een goede stok achter de deur om ook bij tegenzin er toch op uit te trekken. Zodra de hond terug is bij haar eigen baasjes, schiet het wandelen er snel weer bij in. Het is ook gewoon heel fijn om met z’n allen thuis te zijn, zeker met dit weer.

In deze tijd maak ik met veel mensen kennis. Tegen iedereen zeg ik dat ik het liefst buiten mijn werkkamer afspreek. Die kamer zie ik vaak genoeg van binnen, vind ik. En zo kom ik bijvoorbeeld wandelend op plekken die vaak iets betekenen voor degenen die het uitgekozen hebben. Er ontstaan mooie gesprekken die wellicht niet zo waren verlopen als wij in mijn kamer waren gebleven. Dan was het toch meer “bij de burgemeester op de koffie”, met bijbehorende dynamiek.

Ondertussen zocht ik naar een manier om met u kennis te maken. De nieuwjaarsreceptie kon helaas niet doorgaan en het ziet er nog niet naar uit dat binnenkort een grootschalige bijeenkomst mogelijk is. Dat is ontzettend jammer en het was tegelijkertijd ook aanleiding om te kijken of wij elkaar op een kleinschaliger manier zouden kunnen ontmoeten. Tel daar mijn wens tot wandelen en een initiatief van een andere burgemeester bij op en een idee was geboren.

Graag ga ik met u op pad. Een één-op-één ommetje met de burgemeester op een door u uit te kiezen plaats in Woudenberg. Dat kan van alles zijn, het is aan u waar u mij mee naartoe wilt nemen. Laagdrempelig en informeel zijn daarbij de sleutelwoorden. Maakt u zich vooral niet te druk over wat er van u wordt verwacht. Dat u met mij een ommetje wilt maken, vind ik al een hele eer. En als u slecht ter been bent, is daar vast ook een mouw aan te passen. De kennismaking staat voorop, de wandeling is slechts een middel.

Binnenkort nodig ik u van harte uit! Via onze website en social media volgt er meer informatie over de data en aanmelden. Ik kijk uit naar vele ommetjes, mooie gesprekken en fijne ontmoetingen. Hopelijk tot snel!

25 januari 2022
Terwijl ik deze column schrijf, zit (of beter gezegd, lig) ik op de bank de finale van De Slimste Mens te kijken. Licht uitgeteld van de afgelopen twee weken en tegelijkertijd vol goede zin in wat komen gaat. En de finale kan ik, als spelletjesliefhebber, natuurlijk niet missen. Het nuttige wordt hier met het aangename verenigd en ondertussen roep ik antwoorden naar het scherm.

Bovenstaande is ook een beeld van hoe mijn start als uw burgemeester zich kenmerkt. Het ambt van burgemeester is ontzettend divers. Het ene moment maak ik kennis met de ambtelijke organisatie, het volgende moment word ik rondgeleid door het dorp en spreek ik inwoners, ondertussen verschillende interviews en kennismakingen met burgemeesters in de regio. Een achtbaan waar ik ontzettend van geniet. What a ride!

Naast de vele kennismakingen, wordt er natuurlijk ook “gewoon” gewerkt. Eén van de belangrijkste gebeurtenissen van de komende maanden zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Komende maart bent u weer aan zet om te stemmen hoe de gemeenteraad er voor de komende vier jaar uitziet. En de verkiezingsuitslag bepaalt vervolgens ook hoe het college eruit komt te zien. Kortom: met uw stem bepaalt u de richting van de gemeente. Doen dus en laat uw stem horen!

Om de verkiezingen mogelijk te maken en op rolletjes te laten verlopen is veel voorwerk nodig. Zeker omdat het straks mogelijk is om drie dagen te stemmen en extra personen nodig zijn om de stembureaus te bemensen. En als alle stemmen zijn uitgebracht is iedereen natuurlijk reuze benieuwd naar de uitslag en hiervoor hebben wij genoeg tellers nodig. Wilt u stembureaulid worden of tellen? Meldt u zich dan aan via verkiezingen@woudenberg.nl.

Wie weet ontmoet ik u, want ook voor mij is dit een heel belangrijke dag waar ik van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat in touw ben en graag een ronde maak langs alle stembureaus.

Tot slot wil ik iedereen die de moeite heeft genomen mij - op allerlei manieren- te feliciteren, te verrassen met kaartjes en berichtjes, ontzettend bedanken. Het maakt dat ik mij heel welkom voel en dat heb ik aan u te danken!

Burgemeester Magda Jansen

4 januari 2022
Op 31 december jl. bezocht ik samen met de burgemeester van Leusden de plek waar een dertigtal jonge, minderjarige, vluchtelingen worden op gevangen. We brachten oliebollen en raakten aan de praat met begeleiders. We hoorden over de manier waarop deze jonge mensen in Leusden aankwamen met slechts een plastic zakje met wat persoonlijke spullen. En hoe er sinds hun komst iedere dag vrijwilligers zijn die taalles geven, samen met hen koken en sporten. We hoorden met eigen oren hoe 10 dagen oefenen met de Nederlandse taal zijn vruchten begint af te werpen. En we waren onder de indruk hoe vol positieve energie deze jongeren naar hun toekomst kijken en zich daar voor inzetten.

Op 1 januari jl. wandelde ik om 3 uur ’s ochtends samen met een aantal politiemensen naar de plek waar zo’n honderd jonge, deels minderjarige, voornamelijk Woudenbergse inwoners het nieuwe jaar waren begonnen. We raapten lege flessen die als mogelijk slagwapen gebruikt konden worden en raakten aan de praat met bewoners. We hoorde over de manier waarop de jongeren het de uren daarvoor gemunt hadden op beveiligers, politiemensen en onze gemeentelijke handhavers. We konden met eigen ogen zien wat twee uur durend geweld en vernieling met het hart van Woudenberg had gedaan. En we waren onder de indruk hoe vol negatieve energie deze jongeren (en ook oudere jongeren) hun eigen dorp waarin ze alle mogelijkheden van de wereld hebben of kunnen krijgen naar de vernieling helpen.

Vanaf juni vorig jaar ben ik waarnemend burgemeester van Woudenberg. Ik heb het dorp leren kennen als een dorp waar grote saamhorigheid heerst en waar mensen van aanpakken weten. Gemeenschapszin is heel normaal in Woudenberg hoorde ik veel. In de aanloop naar de Oud en Nieuw viering leerde ik ook de schaduwkant van deze gemeenschapszin kennen. Want, zo vertelde men mij, in Woudenberg is het heel normaal dat iedereen in de nieuwjaarsnacht naar de Nieuwe Poort trekt en daar aan het keten slaat. Er worden vernielingen gepleegd, brandjes gesticht en met zwaar (vaak illegaal) vuurwerk gegooid. Een groot aantal mensen doen mee, meer mensen weten er vanaf en nog veel meer mensen ondervinden er de ellende van.

Gemeenschapszin komt slechts ten volle tot z’n recht als we naast samen vieren, huilen, steunen en lachen ook samen corrigeren, nee zeggen en aanspreken. Gemeenschapszin veronderstelt een gezamenlijk besef van wat goed, leuk, normaal en acceptabel is. En elkaar daar dan ook aan houden. Het is heel belangrijk om daar de komende tijd werk van te maken. Want het probleem van de Oud en Nieuw-viering is een Woudenbergs probleem dat alleen door Woudenberg kan worden opgelost.

Op 11 januari krijgt Woudenberg een nieuwe en jonge burgemeester. Zij zal met positieve energie naar de toekomst van Woudenberg kijken en zich daar ten volle voor inzetten. Ik wens haar daar veel plezier, energie, wijsheid en gemeenschapszin toe.

21 december 2021
Deze column schrijf ik terwijl de nieuwe coronamaatregelen nog geen 24 uur oud zijn. Eerlijk  gezegd ben ik het gevoel van teleurstelling nog niet te boven. Wat hadden we ons een andere voorstelling gemaakt van de feestdagen. Toen deze zomer steeds meer lichten op groen gingen, leek het bijna weer te worden als vroeger. Helaas weten we allemaal hoe dit zaterdagavond uitpakte. Wat een verschrikkelijk nieuws voor onze ondernemers die net voor Kerst hun deuren moeten sluiten.

Als we de afgelopen tijd iets hebben geleerd, is het hoe zeer we gewend zijn aan bepaalde routines. Het etentje of terrasje, samen weg met de sport of zangclub, naar de film, bij elkaar op bezoek en daar veel bekenden treffen. Hele gewone zaken die vanzelfsprekend lijken en die dat nu niet meer zijn. December is altijd al een maand van vaste ijkpunten. De viering van Sinterklaas en Kerst en dan, aan het eind van de decembermaand, met een feestelijke nacht de overstap naar een nieuw jaar.

Ook in onze gemeente zijn een aantal heel specifieke lokale tradities. De Volkskerstzang, de uitreiking van de Zilveren Speld tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente en, net in januari, de Florijn Winterloop. Allemaal tradities die dit jaar niet of anders moeten worden ingevuld. Dat doet beroep op ons improvisatievermogen, maar geeft ook ruimte voor nieuwe initiatieven. Die soms weinig positief zijn. Dan denk ik aan de vernielingen in ons dorpshart afgelopen Oud en Nieuw. Vorig jaar kwam onze gemeente zeer negatief in het nieuws, omdat een kleine groep brand stichtte, brandbommen gooide en het aan de stok kreeg met de politie. Een schaamtevolle vertoning en voor de bewoners van de Nieuwe Poort een zeer angstige start van het jaar.

Deze manier van het nieuwe jaar vieren moeten we niet willen toevoegen aan het rijtje lokale tradities. Een kleine groep, ook nog voor een deel van buiten ons dorp, zorgt voor veel angst, schade en onrust. Dat is onacceptabel. Ik vind het van het grootste belang dat Woudenberg een nieuwe traditie ontwikkeld waarin Woudenbergers elkaar op Nieuwjaarsnacht veel goeds wensen en terugblikken en vooruitkijken. Dit jaar in kleine groepjes en ook zonder vuurwerk. Dat dan weer wel.

Ik nodig u uit deel te zijn van die nieuwe traditie. En vraag ik u mee op te letten dat de Oud en Nieuwnacht niet wederom gekaapt wordt door een klein groepje kwaadwillenden. Spreek hen aan, meldt wat u weet bij de politie, gemeente of via Meld Misdaad Anoniem. Want nieuwe tradities die maken we samen! Ik kijk er naar uit om in de Nieuwjaarsnacht in Woudenberg samen met u vooruit te kijken naar een nieuw en positief nieuw jaar 2022!

 

7 december 2021
Misschien heeft u het zelf wel eens gelezen; het verhaaltje op de achterkant van de gestampte muisjes, hagelslag of vlokken. Het verhaal hoe een familiebedrijf in Baarn met goed ondernemerschap steeds nieuwe producten aanbood en na 100 jaar Hofleverancier werd. Ik heb het hier over de Ruijter. Nu zult u denken; waarom begin ik hier mijn column mee? Ik zal het u vertellen.

Sinds afgelopen vrijdag kennen wij in de gemeente Woudenberg namelijk ook zo’n succesverhaal als dat van de Ruijter. Ik heb het hier over het verhaal van de familie Druijff die vier generaties geleden begon met een transportbedrijf in onze gemeente. Toen nog met paard en wagen om spullen die niet in Woudenberg verkrijgbaar waren van elders te gaan halen. Later kwam daar de transportfiets bij. Een stevig stalen ros met een indrukwekkende bagagedrager aan de voorzijde waarop allerlei materialen vervoerd konden worden. En nu, 100 jaar en vier generaties later, stond er een prachtig opgepoetste vrachtwagen te blinken in de nieuwe loods van familiebedrijf Druijff. In al die 100 jaar is hoogstwaarschijnlijk de inboedel van menig Woudenberger vervoerd in een van de verhuiswagens van Druijff.  Afgelopen vrijdag mocht ik als burgemeester komen vertellen dat het Zijne Majesteit de Koning had behaagd om het bedrijf bij Koninklijk Besluit tot Hofleverancier te benoemen. Wat een mijlpaal. Dat betekend natuurlijk niet dat de firma Druijff binnenkort Prinses Amalia gaat verhuizen. Al weet je het maar nooit. Maar het betekent wel een erkenning en onderscheiding van kwaliteit, betrouwbaarheid en jarenlang vakkundig ondernemerschap. Ik ben er trots op dat een Woudenbergs bedrijf is bekroond met de titel ‘Hofleverancier’. Een bijzondere prestatie, want je komt niet zomaar in aanmerking voor dit predicaat. En mocht ooit verhuizen naar de regio, weet ik waar ik moet zijn.

Woudenberg kent veel mooie, veelal familiebedrijven. Bedrijven waar producten worden gemaakt en diensten worden geleverd tot ver buiten onze provinciegrenzen. We horen daar niet zo veel van. Er wordt gewoon hard gewerkt zonder zich op de borst te kloppen. Toch zouden we dat best een keertje mogen doen; Uitspreken dat we trots zijn op al die ondernemers in Woudenberg die in onze gemeente aan velen een baan bieden en die de ruggengraat zijn voor onze lokale economie. Zij maken mede mogelijk dat het goed wonen, werken en leven is in Woudenberg. Hulde aan al deze bedrijven en vandaag in het bijzonder voor Druijff Verhuizingen en Transporten.

23 november 2021
Afgelopen week was het zo ver: de gemeenteraad van Woudenberg maakte bekend welke keuze zij heeft gemaakt uit de ruime belangstelling voor het burgemeesterschap van de gemeente Woudenberg. De keuze is gevallen op mevrouw Magda Jansen uit Soest. Als de laatste formaliteiten goed kunnen worden afgerond zal burgemeester Jansen begin januari starten als nieuwe burgemeester van onze mooie gemeente. Hier is een welgemeende felicitatie op z’n plaats wat mij betreft. In de eerste plaats natuurlijk voor burgemeester Jansen, maar ook voor de gemeenschap van Woudenberg. Ik ben er van overtuigd dat u een goede tijd tegemoet gaat met deze burgemeester. Een tijd waarin jullie met elkaar verder kunnen bouwen aan het dorp, aan de gemeenschap, aan de oplossingen en het benutten van kansen!

Daar waar de gemeenteraad van Woudenberg koos voor burgemeester Jansen is het straks uw beurt om de gemeenteraad opnieuw te kiezen. Op 16 maart 2022 mogen we namelijk weer naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Hoewel maart 2022 nog heel ver weg lijkt zijn op het gemeentehuis maar ook op de hoofdkantoren van de verschillende politieke partijen de voorbereidingen in volle gang. Voordat u straks uw keuze op het stembiljet kunt aangeven maken politieke partijen nu hun keuze wie er straks op die verkiezingslijsten komen te staan.

Ook op het gemeentehuis moeten keuzes gemaakt worden: welke stembureaus worden er gebruikt, welk stembureau zal twee dagen extra open zijn? Welke mensen zijn er beschikbaar om de stembureaus te bemensen en wie gaat er straks helpen al die stemmen te tellen? Democratie is niet alleen een mooi woord, het is ook hard werken! Bent u geïnteresseerd om een stembureau te bemensen of vindt u het leuk om te helpen stemmen te tellen? Laat dat dan aan ons weten via verkiezingen@woudenberg.nl. Vooral mensen die dit keer voor de eerste keer hun stem uit gaan brengen worden van harte uitgenodigd om de handen uit de mouwen te steken. Dus beste eerste stemmers, jongvolwassenen of mensen die nog niet zo lang in Nederland wonen en dus net kiesrecht hebben gekregen, kom helpen om het kiezen mogelijk te maken. Want er is genoeg om tussen en voor te kiezen. Jullie zijn hierbij belangrijk!

 

9 november 2021
Afgelopen week had ik een bijzondere ontmoeting. Dinsdagmiddag waren de inwoners van Woudenberg uitgenodigd die in 2020 het Nederlanderschap hebben verkregen. In normale jaren wordt zo’n moment luister bij gezet op een speciale bijeenkomst waarbij iedereen zijn eigen besluit tot verlening van het staatsburgerschap krijgt overhandigd. Maar vorig jaar kon dat helaas door de coronapandemie niet doorgaan. Om deze bijzondere gebeurtenis toch nog de gepaste aandacht te geven, kwamen we afgelopen dinsdag samen in de Raadzaal van ons gemeentehuis. Het was een gezelschap dat in leeftijd varieerde en bijna zonder uitzondering afkomstig was uit Syrië. De enige voormalig Eritrese bewoner bleek de rest van het gezelschap uitstekend te verstaan omdat het Arabisch de gemeenschappelijke voertaal bleek.

We hebben met elkaar gesproken over de overgang van het moederland naar het nieuwe vaderland. De zorgen over achtergebleven familieleden, maar ook wat hen vandaag de dag bezig houdt; werk, school, dromen en ambities. Ik vond het heel mooi om te mogen ervaren wat het hebben van een paspoort voor iemand kan betekenen. Vooral als je voor het eerst in je leven een paspoort in handen hebt omdat je tot dan toe altijd statenloos bent geweest. Voor de meeste Woudenbergers een onvoorstelbare gedachte. We eindigde ons samenzijn op het bordes van het gemeentehuis voor een gezamenlijke groepsfoto. Het werd een vrolijk plaatje!

Dat zelfde bordes blijft komende zaterdag leeg. Het traditionele welkom dat Sinterklaas ieder jaar ten deel valt gaat ook dit jaar niet door in de oorspronkelijke vorm. Gelukkig komt de Goedheiligman dit jaar wel zelf naar Woudenberg, maar hij zal door middel van een optocht door de verschillende wijken van Woudenberg zoveel mogelijk kinderen persoonlijk toewuiven. Er zullen pepernoten zijn en misschien wel kleine kadootjes. Er is muziek, mandarijnen  en veel gezelligheid. Door de drukke agenda van Sinterklaas heeft hij helaas geen tijd om op het gemeentehuis de burgemeester te ontmoeten.

Daarom spreek ik hier, via de krant, Sinterklaas heel graag toe: "Sinterklaas, heel hartelijk welkom in Woudenberg! We zijn heel erg blij dat u weer in ons dorp bent. Er zijn veel nieuwe kinderen bij gekomen en de kindjes van twee jaar geleden zijn erg gegroeid en allemaal heel blij om u te zien. Ik wens u een goede optocht en een fijne tijd in Woudenberg!"

26 oktober 2021
U mag het best weten. Ik heb erg geaarzeld over het onderwerp van mijn column van deze week. Want de twee onderwerpen die ons vooral bezighouden zijn helemaal geen nieuwe onderwerpen; de bezuinigingen die op de gemeenten af komen en het coronavirus. Het is lastig om over deze twee zaken te blijven schrijven omdat wat er over te schrijven is eigenlijk niet veel nieuws bevat. Toch zijn beide onderwerpen op dit moment voor de gemeente Woudenberg, maar ook voor de inwoners van Woudenberg, van cruciaal belang.

Deze week was er weer nieuws over de aanhoudend slechte financiële positie van gemeenten in Nederland. De regering in Den Haag heeft een voorstel gemaakt om het geld dat alle gemeenten krijgen op een andere manier te gaan verdelen. Deze herverdeling pakt voor Woudenberg extreem slecht uit. Gelukkig heeft de Raad voor het Openbaar bestuur, een adviesorgaan van de regering, nu ook gezegd dat deze herverdeling heel slecht uit pakt. De Raad schrijft dat de regering zich bij de herverdeling te veel focust op de cijfermatige systematiek en niet op de echte situatie bij gemeenten. Helaas komt het vaker voor dat er in Den Haag weinig aandacht is voor de echte leefwereld van mensen en gemeenten. Daar gebeuren ongelukken door. De intrieste Toeslagen- affaire is daar het meest recente voorbeeld van.

En dan het coronavirus. De afgelopen weken neemt het aantal besmettingen en het aantal ziekenhuisopnamen weer toe. Patiënten die op zorg zitten te wachten worden wederom om geduld gevraagd. De actuele besmettingssituatie vraagt van ons allemaal verantwoordelijk gedrag. In een interview dat ik enkele weken geleden gaf aan de Let Op Woudenberg liet ik optekenen dat mensen die zich laten vaccineren zich tegen over de samenleving verantwoordelijk gedragen. Op deze uitspraak heb ik reactie gehad van mensen die daaruit begrepen had dat ik daarmee mensen die zich niet laten vaccineren van onverantwoordelijk gedrag beschuldig. Dat is een spijtig misverstand. Wat ik bedoel te zeggen is dat de aanwezigheid van een zeer besmettelijk virus in onze samenleving vraagt om verantwoordelijk gedrag van ons allemaal. Die verantwoordelijkheid kan worden genomen door je te laten vaccineren. Maar wanneer iemand niet gevaccineerd kan of wil worden dan zal op een andere manier verantwoordelijkheid genomen moeten worden. Door vaker een neus-mondmasker te dragen, door gepaste afstand te blijven bewaren, door frequent te testen en de andere basis maatregelen strikt in acht te nemen, die overigens voor ons allemaal belangrijk zijn. Alleen op die manier dragen we allen bij om te voorkomen dat het coronavirus onze samenleving opnieuw in de greep krijgt en de zorg aan mensen die daar nu soms al maanden op zitten te wachten gewoon kan worden verleend.

 

12 oktober 2021
Afgelopen woensdag en donderdag hield de beroepsvereniging van burgemeesters haar jaarvergadering in de gemeente Veenendaal. Nu denkt u hierbij waarschijnlijk niet direct aan een gezellige bijeenkomst waar u graag bij had willen zijn. Maar ik kan u vertellen: saai was het zeker niet. Vooral niet omdat het na twee uitgevallen jaren door corona er dit jaar weer een jaarcongres mocht zijn. Zo was er voor alle burgemeesters in Nederland de mogelijkheid elkaar na lange tijd weer te treffen. Het was ronduit heerlijk om weer zoveel collega’s te mogen zien. Dat was ik niet meer gewend. Er waren collega’s die al heel lang burgemeester zijn, maar ook nieuw benoemde collega’s met vaak heel verschillende achtergronden. En wat telkens ook weer heel opvallend is, is het verschil tussen de gemeenten in Nederland. Wat kunnen we veel van elkaar opsteken als we elkaar treffen.

Twee dagen congres betekent ook veel aandacht voor verschillende actuele onderwerpen die de aandacht van burgemeesters vragen. In workshops, toespraken en werkbezoeken kwamen onderwerpen als de bestrijding van mensenhandel, integriteitsonderzoeken voor bestuurders, grote tekorten aan opvangplekken voor asielzoekers kwamen aan bod. Zaken waarin we kennis kunnen delen en van elkaar kunnen leren. Maar ook kregen we een voorbeeld van een burgerparticipatietraject uit de gemeente Zeist en maakten we kennis met een het werk van Mariette Hamer, voormalig informateur bij de huidige kabinetsformatie en voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER). Dit is de belangrijkste adviesraad voor regering en parlement over sociaal-economische vraagstukken.

Natuurlijk is op zo’n congres de actualiteit nooit ver weg en wordt daarover  gesproken. Afgelopen donderdag werd duidelijk dat de op handen zijnde gemeentelijke herindeling van onze buurgemeente Scherpenzeel met de gemeente Barneveld niet door gaat. Scherpenzeel heeft volgens de minister zelfstandig bestaansrecht, hoewel zij in de toekomst wel intensief zal moeten samenwerken. Woudenberg en Scherpenzeel zijn altijd goede buren geweest. Onze inwoners komen over en weer bij elkaar ‘over de vloer’: werken in Woudenberg, op school in Scherpenzeel, sporten in Woudenberg en boodschappen doen in Scherpenzeel en ga zo maar door. Dat is heel gewoon. Onze gemeente zijn door nabuurschap aan elkaar verbonden. En dat zal in de toekomst ook zo blijven. Met mijn Scherpenzeelse collega, burgemeester Klein, heb ik de afgelopen maanden heel goed contact gehad. Zijn abrupte ontslag heeft mij geraakt. Hem zeg ik dank voor zijn buurmanschap!

28 september 2021
Vanaf afgelopen zaterdag laten we de Corona pandemie weer een beetje verder achter ons. De o zo onnatuurlijke verplichte 1,5 meter afstand verdwijnt en er ontstaat steeds meer ruimte voor leuke dingen. Voor de culturele sector, de sportkantines, de horeca en de evenementenbranche gelden nog steeds maatregelen waarbij het tonen van een coronatoegangsbewijs, in combinatie met een legitimatiebewijs, een nieuwe is.

Er is veel over te doen in Nederland. Er is gedemonstreerd, gedebatteerd en er is onlangs een staatssecretaris om ontslagen. Horecaondernemers, ook in Woudenberg, uitte hun ontevredenheid over deze verplichting. Zo vertelde zij mij dat ze deze maatregel niet gastvrij vinden en dat ze niet graag als bewaker aan de deur gasten willen controleren. Of erger nog, gasten moeten wegsturen omdat er geen coronatoegangsbewijs kan worden getoond. Aan de andere kant krijgen de horecaondernemers na 1,5 jaar eindelijk meer ruimte om hun werk te kunnen doen. Vele van hen hebben een zware tijd achter de rug. Corona is nog steeds niet weg en ondanks je je niet meer hoeft te houden aan de 1,5 meter, blijft het wel een veilige afstand.

Binnen de geldende maatregelen is er voor iedereen een mogelijkheid om te genieten van de gastvrijheid in de horeca. Doe dat, zodat ook zij weer een goede boterham kunnen verdienen. Geef elkaar de ruimte!

14 september 2021
Onlangs werd ik door een andere Woudenbergse krant gevraagd voor een interview. Een interview waarin er werd teruggekeken op mijn eerste 100 dagen als burgemeester van Woudenberg. Ik vertelde wat mij opviel en op welke manier de bezuinigingen die gaan komen daar invloed op zouden hebben. Als voorbeeld noemde ik de noodzaak om creatief na te denken over de ruimten op bijvoorbeeld sportparken die veelal leeg staan. En dat heb ik geweten, want dit leverde veel reacties op.

Reacties van Woudenbergers die het er van harte mee eens waren en gelijk met ideeën kwamen. En reacties van Woudenbergers die vonden dat ik eigenlijk niet goed wist wat er allemaal al gebeurt op de sportparken en mij uitnodigde. Iedere uitnodiging die ik krijg neem ik, voorzover mijn agenda dat toelaat, graag aan. En wat bleek niets is minder waar! Er gebeurt veel meer op de sportparken dan ik wist. De energie, de samenwerking en het plezier, geweldig om te zien en complimenten daarvoor! Maar we weten ook dat er nog meer kan. De stilte die ik beschreef in mijn interview, neen die is er gelukkig meestal niet.

Ook via via kreeg ik reacties. Voor iedereen die mij iets wilt laten weten of zien, u mag mij altijd benaderen. Het is belangrijk dat er kennis is van wat er in Woudenberg leeft. Uw raadsleden, wethouders en ook uw burgemeester zijn daar rechtstreeks voor te bereiken.

Sinds deze week heeft u nog een kans! De gemeentemonitor 2021 staat online. Een vragenlijst over het wonen en leven in Woudenberg. Door deze vragenlijst in te vullen kunnen we met elkaar bouwen aan een leefbaar en veilig Woudenberg. Doet u mee?!

31 augustus 2021
Afgelopen drie weken heb ik opvallend veel felicitatiekaartjes mogen schrijven. We hebben als gemeente de gewoonte om echtparen die 50 jaar zijn getrouwd een felicitatiekaart te sturen. En ook inwoners die de mooie leeftijd van 90 mogen bereiken krijgen van het gemeentebestuur een bos bloemen en een kaart toegestuurd.

Deze felicitatie kaarten schrijf ik als burgemeester zelf. Iedere week ga ik daar even voor zitten. Een hartelijk woord voor wie een feestelijk moment beleeft. Hopelijk in goede gezondheid stil mogen staan bij wat er geweest is en vooruit kijken naar wat nog gaat komen.
Ik vind het belangrijk om dat te doen. Dit soort momenten kleuren het leven en zijn er om met elkaar bij stil te staan.

Het afgelopen jaar hebben we helaas veel van dit soort momenten voorbij moeten laten gaan en daar waar het kan maken we alsnog een inhaalslag. We hebben de komende tijd een aantal interessante activiteiten in het kader van 75+1 jaar vrijheid. Een uitgesteld jubileum van 75 jaar leven in vrijheid dat, met de televisie beelden scherp op het netvlies, niets aan betekenis heeft verloren. Voor het programma verwijs ik u graag naar de website van de gemeente, waar alle activiteiten in de maand september en oktober vermeld staan.

Niet alleen mensen maar ook verenigingen vieren jubilea. Fidelio Woudenberg is daar een goed voorbeeld van. Vorig jaar bestonden zij 125 jaar en zijn door de Corona pandemie gedwongen de jubileum viering een jaartje uit te stellen. En met de rijkdom aan verenigingen heeft Woudenberg de komende tijd nog veel meer mooie jubilea te vieren. Het ziet er naar uit dat na 20 september de meeste Corona maatregelen worden opgeheven en kunnen we hopelijk weer gaan doen waar we zo naar uitkijken: Samen leven en samen vieren!
Geniet van de komende tijd.

Ha lekker zult u denken, chips! De voetbalcompetitie begonnen, de laatste week van de vakantie is aangebroken; nog even lekker snoepen. Misschien wel, maar dat soort chips bedoel ik nu net niet. De aandacht die ik voor chips wil vragen komt voort uit een overleg dat ik recentelijk voerde met de dierenopvang in Zeist, die ook voor de gemeente Woudenberg zwerfdieren opvangt. 

Zoals u wellicht al hebt gelezen of gehoord, neemt het aantal zwerfdieren enorm toe. De oorzaak daarvan is niet met zekerheid vast te stellen, maar er wordt een verband met Corona gelegd. Hoe dan ook, de Dierenambulance haalt substantieel meer dieren op dan twee jaar geleden. Ook in onze gemeente. Dat is sneu voor de dieren, fijn voor eigenaren die tegen hun wil hun huisdier kwijt zijn, maar voor de begroting van onze gemeente echt een zorg. Want de opvang van zwerfdieren kost ons inmiddels duizenden euro’s meer dan begroot.

De opvang van huisdieren die verdwaald of zwervende zijn  is een wettelijk verplichte taak voor iedere gemeente. De gemeente brengt deze dieren dan tijdelijk onder zodat de baasjes de gelegenheid krijgen hun geliefde huisdier weer terug te vinden. Tegenwoordig is dat best gemakkelijk omdat huisdieren, zoals honden en katten, voorzien moeten zijn van een zogenaamde microchip. De gegevens van deze chip worden gekoppeld aan de gegevens van de eigenaar van het dier en in een database opgeslagen. Wordt een dier zwervend aangetroffen dan is de chip eenvoudig uit te lezen en de eigenaar eenvoudig terug te vinden. 

Tot zo ver de theorie. In de praktijk blijken dieren, en dan vooral katten, niet te worden gechipt. Of ze zijn wel gechipt, maar de gegevens van de chip en de eigenaar worden niet geregistreerd. Dat zorgt voor veel drukte bij de dierenopvang en hoge kosten voor de gemeente. Daarom beste dierenliefhebbers: Laat uw huisdier alstublieft chippen. En registreer die chip vervolgens met uw eigen gegevens. Zo kunnen we uw huisdier weer gemakkelijk bij u terug brengen. 

En mocht uw huisdier onbedoeld een nestje krijgen, neem dan uw verantwoordelijkheid als eigenaar. Zorg zelf voor een goed thuis voor de jongen en laat het moederdier vervolgens steriliseren. Op die manier blijven huisdieren voor iedereen leuk: voor u, voor de dierenopvang en ook voor de begroting van uw gemeente.

En bent u op zoek naar een leuk huisdier? Denk aan de dierenopvang Zeist. Een betrouwbaar adres voor huisdieren die een nieuw gouden mandje zoeken.

20 juli 2021
De schoolvakantie in het midden van Nederland is nu echt begonnen. In normale jaren is dat voor de media ‘komkommertijd’ waarin de krant en het nieuws gevuld worden met berichten die de rest van het jaar de krant niet halen.

Maar dit jaar is er nog geen tijd voor dat soort nieuwsberichten. Iedere dag vullen de journaals en kranten zich met echt nieuws; ernstige natuurrampen en misdaden met een ingrijpende impact. Zoals de schietpartij die journalist Peter R. de Vries fataal is geworden. Zo’n schietpartij in Amsterdam is via social media van dichtbij te volgen. Al na enkele minuten gaan filmpjes en foto’s rond waarin de gruwelijke details van dichtbij zijn opgenomen. Kennelijk is er behoefte aan. Tegelijkertijd voelen we ons in Woudenberg misschien ver weg van dit soort ernstige vormen van crimineel geweld.

Ondertussen wordt er gespeculeerd of de steeds grotere invloed van criminaliteit op onze samenleving, ondermijning genoemd, niet steviger moet worden aangepakt. Dat we te lang te laks zijn geweest. Dat er veel meer capaciteit moet komen bij politie en Openbaar Ministerie om deze vormen van misdaad te kunnen aanpakken. Daar ben ik het van harte mee eens! Maar ik denk dat er meer nodig is. We kunnen allemaal een steentje bijdragen aan de bestrijding van georganiseerde criminaliteit. Bijvoorbeeld door te letten op signalen die erop duiden dat iets niet pluis is.

Denk aan een winkel op een plek met een hoge huurprijs, terwijl er nauwelijks klanten binnen zijn. Of als een oud agrarische gebouw opeens gloednieuwe dure garagedeuren krijgt en vrachtwagentjes af en aan rijden. Of misschien valt u tijdens uw fietstocht, een rare lucht op of ziet u andere vreemde zaken die kunnen duiden op bijvoorbeeld een hennepkwekerij of een drugslab.

Valt u iets op? Meld het bij uw wijkagent, schiet een van de rondfietsende toezichthouders aan of bel met Meld Misdaad Anoniem. Het is belangrijk dat alle kleine beetjes informatie bij elkaar komen. Door Meld Misdaad Anoniem zijn kortgeleden al belangrijke criminele activiteiten opgerold, ook in de buurt van Woudenberg. Uw alertheid kan een belangrijke bijdrage leveren in de strijd tegen georganiseerde criminaliteit.

Dus als u deze zomer een beetje oplet op het huis van uw vakantievierende buurtgenoten, let dan ook op andere signalen die u een ‘niet pluis’ gevoel geven.