Column burgemeester

Een breder begrip van wat ‘normaal’ is

3 augustus 2021
Het zal geen verrassing zijn dat het momenteel op het gemeentehuis heel stil is. Veel mensen hebben vakantie en dat is goed te merken. Er komen weinig mailberichten binnen en ook de post droogt op.
En als er post komt, krijgt dat gelijk veel aandacht.

Zo ontving ik het jaarverslag van Art1 Midden Nederland. Het bureau dat staat voor gelijke behandeling en is tegen discriminatie in de provincie Utrecht. Waar klachten en meldingen binnen komen, maar waar ook workshops en gastlessen beschikbaar zijn voor scholen en verenigingen. Bladerend in dit jaarverslag las ik dat zich in onze gemeente tien keer een situatie heeft voorgedaan waarvan melding is gemaakt bij Art1 Midden Nederland. Vorig jaar heeft tien keer iemand in onze gemeente zich zodanig ongelijk behandeld gevoeld dat de moeite is genomen om dit te melden. Dat vind ik nog al wat. Want als er al tien zijn mensen die hier melding van maken, hoeveel keer komt dit dan voor zonder dat dit gemeld wordt? Het trok mijn aandacht en ik bleef erover nadenken. Daarom besloot ik in deze column hier iets over te schrijven. Want in Woudenberg moet iedereen zich veilig kunnen voelen en zichzelf kunnen zijn. Wie je ook bent!

Aan het begin van de Corona pandemie is er veel gesproken over het nieuwe normaal. Afstand houden, geen handen schudden. U weet wel. Al gauw kwam daar protest tegen; het nieuwe normaal mag niet normaal worden. We willen terug naar ons ‘oude’ normaal. Maar wat is dat oude normaal? Normaal voor mij is ruimte geven aan elkaar. En nieuwsgierig zijn naar de ander, die anders is dan jij zelf, maar net zo goed mens. Anders, maar ook normaal. Wat zou het mooi zijn als ons begrip van ‘normaal’ na alles wat we de afgelopen periode hebben meegemaakt, een beetje breder kan worden. Zodat er meer inpast. Mensen die met een andere politieke overtuiging, een handicap, een andere genderidentiteit, godsdienst, afkomst, leeftijd of wat dan ook, ook gewoon ‘normaal’ zijn.

Art 1 Midden Nederland houdt ook dit jaar de meldingen weer bij. Ik hoop zo dat er minder mensen in Woudenberg zich buiten het normaal voelen gesloten. En als dat wel het geval is: meld dat dan bij de gemeente. Of neem contact op met Art1 Midden Nederland. Ze zijn er voor alle mensen.

 

Eerdere columns