Column burgemeester

Herdenking met hoop

16 april 2019

De voorbereiding van onze 4 mei-herdenking begint bij de kinderen van groep 8 van één van onze basisscholen. Elk jaar is een andere school aan de beurt en dit jaar is dat de Jan Ligthartschool. Groep 8 bezoekt het oorlogsmonument aan de Voorstraat en krijgt daar uitleg. De coördinator voor 4 mei van het Oranjecomité Paul Hoogers is in groep 8 geweest om met de kinderen over de oorlog en de herdenking te na te denken. Daarna krijgt de klas de opdracht om een gedicht over de oorlog te schrijven. Samen met Paul Hoogers mag ik twee gedichten uitzoeken die worden voorgelezen in de bijeenkomst in de Dorpskerk voorafgaand aan de herdenking bij het monument aan de Voorstraat. Wat mij dit jaar opviel was het mooie thema  “hoop” dat in veel gedichten terugkwam. Mensen hielden zich vast aan hoop op het einde van de oorlog. Het weer in vrijheid kunnen leven. Prachtig hoe de kinderen van groep 8 dit verwerkten in hun gedichten en dit hiermee in hun eigen leven een plaats geven.

Misschien zag u de foto van het ijsje voor groep 8 van de Jan Ligthartschool: dat is het moment dat bekend werd wie de gedichten gaat voorlezen op 4 mei. Maar natuurlijk zijn ze er allemaal met hun leerkracht bij op 4 mei in de Dorpskerk, de stille tocht en bij het monument.  

Zo starten en eindigen onze Oranje-activiteiten met onze basisschoolkinderen. De feestelijke start maakte ik vrijdagmorgen 12 april  mee bij de opening van de Koningspelen. Na een week van schoolvoetbal kwamen nu alle basisschoolkinderen naar ons sportpark om te hockeyen, tennissen, voetballen etc. Vol bewondering keek ik samen met wethouder Pieter de Kruif naar de organisatie van dit grote evenement. Onder leiding van Sjaak Termaaten van de Sport Naschoolse Opvang verdeelden de groepen zich in no-time over het sportpark en gingen achter één van de sportstudenten aan naar hun eerste activiteit.

Tegelijk besef ik dat er ook kinderen zijn die buiten Woudenberg naar een basisschool gaan. Misschien voelen zij en hun ouders juist bij deze activiteiten zich minder betrokken. Gelukkig komen er nog veel meer mogelijkheden om in Woudenberg mee te doen, natuurlijk op Koningsdag zelf. Maar trek als ouders gerust aan de bel als u meer kansen ziet om ook uw kind te betrekken. Want zij horen erbij!

Eerdere columns