Evenement organiseren

Wilt u een groot evenement organiseren, zoals een braderie, optocht, feest, festival, popconcert of sportwedstrijd op de openbare weg? Dan vraagt u een evenementenvergunning aan. Dit doet u door het aanvraagformulier in te vullen. Klik op het blokje links bovenaan deze pagina om het aanvraagformulier te openen. U moet het aanvraagformulier minimaal acht weken voor het evenement opsturen.

Wegen afsluiten

In het aanvraagformulier voor het organiseren van evenementen wordt nog gesproken over het busvervoer Connexxion. Sinds 2016 is dit Keolis (voorheen Syntus).

Indien u wegen gaat afsluiten waar lijnbussen over heen rijden, dient u Keolis over dit evenement te informeren via het e-mailadres Infrabeheer@keolis.nl of via het telefoonnummer 088-0331360.  

Melden evenement

Wilt u zelf een evenement organiseren? Dan moet u dit aangeven bij de gemeente. Kleine evenementen, zoals een straatfeest of buurtbarbecue hoeft u alleen te melden. Dit doet u door het meldingsformulier in te vullen en af te geven of op te sturen naar de gemeente. Meldt het evenement minimaal twee weken voordat het evenement plaatsvindt bij de gemeente.

Verklaring van geen bezwaar Wegenverkeerswet

Als u een wedstrijd op de weg wilt houden, bent u verplicht om een verklaring van bezwaar aan te vragen. Dit doet u door het aanvraagformulier in te vullen en af te geven of op te sturen naar de gemeente. U moet het aanvraagformulier inclusief de bijlagen minimaal acht weken voor de  wedstrijd opsturen. Wanneer het wedstrijdparcours door meerdere gemeentes loopt, vraagt u dan ook een ontheffing aan bij de desbetreffende provincie.

Inzetten van verkeersregelaars tijdens evenementen

Bij evenementen zorgen verkeersregelaars ervoor dat het verkeer goed kan doorrijden. Dit is bijvoorbeeld nodig bij een wielerronde, braderie, of een muziekevenement.
U mag niet zomaar als verkeersregelaar aan de slag. Hiervoor moet u aangesteld zijn door de gemeente en e-learning met een goed gevolg hebben afgerond.

Om verkeersregelaar te kunnen worden, gelden de volgende voorwaarden:

  • U bent minimaal 16 jaar oud
  • U heeft instructies voor verkeersregelaar gekregen

Is de evenementenverkeersregelaar jonger dan 18 jaar? Dan mag hij of zij alleen werken op wegen waar:

  • niet sneller wordt gereden dan 50 km per uur
  • voldoende straatverlichting is als het donker is of het zicht slecht is


Voor meer informatie over het inzetten van verkeersregelaars, het volgen van een instructie of het doen van examen, ga dan naar: https://www.verkeersregelaarsexamen.nl/

Alcohol schenken tijdens uw evenement

Meestal mogen alleen horecabedrijven met een drank- en horecavergunning alcohol schenken. Wilt u bij een evenement toch alcohol verkopen, dan moet u eerst een ontheffing aanvragen.

Standplaatsvergunning

Wilt u een standplaats innemen op de openbare weg? Dan heeft u een standplaatsvergunning nodig. Deze vraagt u aan bij de gemeente door onderstaand formulier in te vullen en naar de gemeente te sturen.

Evenement aankondigen op de digitale borden

Organiseert u een activiteit of evenement en wilt u dit lokaal onder de aandacht brengen? Dan kunt u een aankondiging (laten) plaatsen op de digitale borden en de evenementenkalender op deze website. Meer informatie over de digitale borden en het plaatsen van een bericht vindt u hier.