Burenirritaties tijdens coronavirus? Buurtbemiddeling geeft tips!

Door de maatregelen rond het coronavirus zijn veel mensen, jong en oud, meer thuis dan anders. Er kunnen daardoor extra veel irritaties tussen buren ontstaan. Aanbellen bij de buren is in deze tijd niet altijd een verstandige optie. Wat nu?
Buurtbemiddeling heeft 5 tips.

Tip 1. Wacht af
Wie dicht op andere mensen woont, bijvoorbeeld in een flatgebouw of rijtjeshuis, zal gewend zijn aan wat leefgeluiden van anderen. Uit onderzoek blijkt dat mensen na zo’n twintig minuten gewend raken aan geluiden tot en met 65 decibel (pratende mensen of achtergrondmuziek). Wacht bij geluidsoverlast dus eerst even af. Vind je het na een half uur nóg vervelend, maar heb je verder eigenlijk nooit ‘gedoe’ met je buren? Sluit dan voor deze keer je ogen of oren en ga er verder niet op in. Dan zullen ze dat ook niet bij jou doen als je een keertje herrie maakt.

Tip 2. Scherm je af
Ervaar je burenoverlast van leefgeluiden die moeilijk zijn te voorkomen, zoals bijvoorbeeld praten en lopen of spelende kinderen? Probeer jezelf dan af te schermen. Ga een wandelingetje maken als de buurkinderen op de trampoline springen en veel geluid maken. Zet je eigen radio aan, als je er last van hebt dat je de buren hoort lopen of praten of doe even oordoppen in. Is er sprake van stankoverlast als de buren net hun vuilnis buiten hebben staan? Houd je raam dan even gesloten.

Tip 3. Niet slim: koekje van eigen deeg
Houdt de overlast aan, dan is het verleidelijk de buren een koekje van eigen deeg te geven: even bonken met de bezem tegen het plafond. Maar dat is geen goed idee. Je kiest dan de aanval en dat zorgt vaak weer voor een tegenaanval van de buren. Ze zetten de muziek nog harder en dan ben je nog verder van huis. Stel je vriendelijk op, dan is de kans veel groter dat je buren gaan meewerken.

Tip 4. Brief in de brievenbus doen
Het kan eng zijn om de buren aan te spreken op de overlast die ze veroorzaken, zeker als je ze niet goed kent. Persoonlijk contact is wat wij meestal adviseren om samen tot een oplossing te komen. In deze tijden van corona is dat wellicht lastiger en kun je besluiten om een briefje in de bus te doen. Let daarbij op de toon en manier waarop je iets schrijft. Zeg bijvoorbeeld waar je behoefte aan hebt, in plaats van allerlei verwijten op te schrijven, en hou het zo veel mogelijk bij de actuele feiten. Noem vooral ook de gevolgen die de situatie voor jou heeft. Door te vertellen wat er zo lastig is, kunnen de buren je beter begrijpen; dat maakt de kans groter dat ze willen meedenken in oplossingen.

Tip 5. Kom je er niet uit? Bel Buurtbemiddeling
Verergeren de klachten, of helpen eerder genoemde tips niet? Neem dan contact op met Buurtbemiddeling. Bij Buurtbemiddeling bemiddelen getrainde vrijwilligers tussen buren om zo samen tot een oplossing te komen. In ongeveer tweederde van de burenkwesties kan bemiddeling de situatie verbeteren en wordt erger voorkomen. Vanwege het coronavirus kunnen bemiddelaars nu niet bij buurtbewoners , langskomen, maar zij zijn wel telefonisch bereikbaar en kunnen samen met inwoners bespreken wat in deze situatie zou kunnen helpen. Ook kan Buurtbemiddeling helpen met het opstellen van een brief voor de buren en geven zij tips geven hoe je iets het best kunt verwoorden. Buurtbemiddelaars bieden een luisterend oor. Dat lucht vaak al op.
Elke werkdag tussen 9.00 en 13.00 uur is Buurtbemiddeling telefonisch bereikbaar op:
033-4692420

Meer informatie of contact?
Voor nog meer nuttige informatie over dit onderwerp, kun je kijken op www.problemenmetjeburen.nl.