Burgemeester Cnossen blikt terug op de jaarwisseling

Het jaar 2020 is op een mooie manier letterlijk uitgeluid. Overdag was er op verschillende plaatsen in het buitengebied carbidschieten. De carbidschieters zorgden voor een veilig verloop binnen de geldende coronamaatregelen. De wijkagenten en de BOA’s waren de laatste dagen van het jaar actief in de wijken om meldingen over vuurwerkoverlast op te volgen.

Helaas was de start van het nieuwe jaar 2021 minder mooi. Ondanks het verbod werd er op verschillende plekken toch vuurwerk afgestoken. Ik begrijp dat het afsteken van vuurwerk voor velen onlosmakelijk verbonden is met de jaarwisseling en dat het lastig was om deze traditie een jaar over te slaan. Maar het verbod was er niet voor niets en gold voor iedereen, zonder uitzonderingen.

Bij de Nieuwe Poort vond een groep van ca. 80 personen het nodig om elkaar met zwaar illegaal vuurwerk en flessen te bekogelen. De weg werd geblokkeerd en ook ruiten van winkelpanden werden ingegooid. Voor de eigenaren van deze panden een onplezierig begin van het nieuwe jaar. De ME was aanwezig maar hoefde uiteindelijk niet ingezet te worden. Er werd één aanhouding verricht.

“Beschamend”, noem ik de incidenten bij de Nieuwe Poort. Deze kleine groep raddraaiers bezorgt Woudenberg een slecht visitekaartje. Ik vind het voor de omwonenden, met name de bewoners van de Nieuwe Poort, verschrikkelijk dat ze dit mee moesten maken. Het was voor hen een angstig begin van het nieuwe jaar. Met grote waardering heb ik naar het optreden van de politie gekeken: niet escalerend, maar wel aanwezig. Uiteindelijk heeft het optreden van de politie ervoor gezorgd dat het weer rustig werd.

Het behoeft geen verdere uitleg dat het gedrag van deze groep mensen onacceptabel is en getuigt van geen enkel respect. Tegelijkertijd ben ik trots op alle inwoners die thuis of, binnen de geldende coronamaatregelen, in een klein gezelschap met anderen een gezellige Oudjaarsavond vierden. Nog steeds het grootste gedeelte van de Woudenbergers volgde de regels, zorgde met elkaar voor een veilige en rustige jaarwisseling en droegen bij aan het ontlasten van de medewerkers in de zorg, hulpverlening, politie en BOA’s. Dat is hoe het hoort: Woudenbergers voor Woudenbergers! 

Ik wens iedereen het allerbeste voor 2021!