Drie inwoners van Woudenberg geëerd met een Koninklijke Onderscheiding

Op vrijdag 26 april vond de jaarlijkse lintjesregen plaats, een traditie in Nederland. Ook in Woudenberg was het een bijzondere dag. Burgemeester Jansen heeft met trots drie Woudenbergers gehuldigd met een Koninklijke Onderscheiding tijdens een feestelijke ceremonie in Sport- en Cultureel Centrum De Camp.

Dit jaar werden er drie inwoners van Woudenberg onderscheiden. Burgemeester Jansen had de eer om hen te vertellen dat Zijne Majesteit de Koning heeft besloten twee van hen te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau en één te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Vroeg in de ochtend werden de decorandi thuis compleet verrast door burgemeester Jansen met een ontbijt en de mededeling dat zij deze dag een lintje in ontvangst mochten nemen. Tijdens de ceremonie werden alle gedecoreerden individueel in het zonnetje gezet.

Vooraf werd er een filmpje getoond van de ‘overval’ van die ochtend. En werd er een persoonlijke videoboodschap van de voorsteller en ondersteuner getoond. Dit zijn de personen die de betreffende Woudenberger hebben voorgedragen voor een lintje. In de video vertelden zij waarom juist deze persoon een lintje moest krijgen, gevolgd door een persoonlijke speech van de burgemeester en de officiële uitreiking. Deze onderscheidingen zijn een erkenning voor hun buitengewone en lange inzet voor niet alleen Woudenberg, maar ook regionaal en landelijk.

De heer Gerrit van de Berkt is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn uitzonderlijke bijdragen en ongeëvenaarde toewijding aan het dienen van anderen. Al 55 jaar zet hij zich in voor de EHBO-vereniging Woudenberg. En heeft de EHBO een prominente plaats gegeven in de gemeente Woudenberg. Ook is hij al lang actief bij Stichting Oud Woudenberg en het Cultuurhuis. Zijn verschillende langdurige bijdragen hebben allemaal een positieve impact gehad op de gemeenschap en ook (letterlijk) het welzijn van anderen bevorderd. Meneer Van de Berkt heeft zijn tijd en talenten belangeloos ingezet om anderen te helpen en te ondersteunen, waarmee hij een groot voorbeeld is van dienstbaarheid.

Mevrouw Clara van Ravenhorst heeft eveneens de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau ontvangen. Haar jarenlange vrijwilligersactiviteiten spreken letterlijk boekdelen. Haar toewijding heeft zich niet beperkt tot slechts één gebied. Zowel op cultureel vlak; de oprichting van stichting Cement en het schrijven van het theaterstuk ‘Sanne’ als op muzikaal vlak bij Gospelkoor El Elyon heeft zij veel indruk gemaakt. Daarnaast is mevrouw Van Ravenhorst zeer begaan met het lot van vluchtelingen en is voor hen van bijzondere betekenis geweest. Om de langdurige inzet voor de Christelijke Gereformeerde Kerk De Open Hof in Scherpenzeel niet te vergeten. Op deze manier levert ook zij aanzienlijk bij aan het welzijn van inwoners en de gemeenschap als geheel.

Meneer Tony Nijhove is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De verdiensten van meneer Nijhove zijn zo verreikend dat de Koning heeft besloten om hem tot Ridder te benoemen. Hij ontvangt deze onderscheiding vanwege zijn jarenlange inzet bij de (Jeugd) Brandweer. Zijn enorme inzet bij o.a. het Veteranen Platform, het Veteranen Search Team en het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De heer Nijhove leidt tevens ook de inzet van veteranen tijdens de festiviteiten op Prinsjesdag, waarbij een Erecouloir staat opgesteld. En is hij medeverantwoordelijk voor de selectie, aansturing en coördinatie van de te plaatsen veteranen (64) in de Erecouloir op de Dam. Dankzij zijn geweldige inzet en toewijding is meneer Nijhove een lokale legende en een sterk stralende kracht die onbaatzuchtig verder rijkt dan de grenzen hier in Woudenberg.

Burgemeester Jansen was vol lof: "Wat een prachtige dag voor Woudenberg! Het regende drie welverdiende lintjes. Achter elke onderscheiding schuilen bijzondere verhalen. Dit illustreert de enorme toewijding en passie waarmee vrijwilligers zich inzetten voor ons dorp. Zij weerspiegelen de kracht van onze samenleving en de waarde van het dienen van anderen boven jezelf. Hun inspanningen zijn van onschatbare waarde en verdienen alle lof en erkenning!"

Koninklijke Onderscheiding
Een Koninklijke Onderscheiding wordt toegekend aan personen die waardering en erkenning verdienen vanuit de samenleving voor hun bijdrage, zoals vrijwilligerswerk of uitzonderlijke prestaties in sport of wetenschap. Kent u een inwoner van Woudenberg die zich al jaren belangeloos inzet voor anderen? Tot uiterlijk donderdag 13 juni 2024 kunt u hen voordragen voor een Koninklijke Onderscheiding in 2024. Dit kan door een e-mail te sturen naar secretariaat@woudenberg.nl of telefonisch contact op te nemen via 14033.