Help mee overvolle papiercontainers en rondzwervend karton te voorkomen

Sinds de winkels hun deuren sloten vanwege de coronamaatregelen zijn we massaal online aan het shoppen geslagen. Voor het verzenden van al deze bestellingen, worden veel kartonnen dozen gebruikt. Daarom delen we graag wat tips waarmee u uw extra afvalkarton nog steeds kwijt kunt in de (verzamel)container voor oud papier. Zo houden we samen de omgeving mooi en schoon.

We zien het de afgelopen maanden steeds vaker: papiercontainers waar niks meer bij in kan, maar die toch slechts halfvol zitten. Hoe dat kan? Het antwoord is eigenlijk heel simpel: doordat met name kartonnen dozen niet goed (inefficiënt) in de container terecht komen.

In plaats van kleine, platte stukken karton, treffen we regelmatig hele dozen of grote stukken dubbelgevouwen/opgerold karton aan in (verzamel)containers. Die nemen onnodig veel ruimte in. En wanneer opgevouwen/opgerold karton uitzet in de container, kan het vast komen te zitten.

Tips om karton goed aan te bieden
Snijden, scheuren, stampen of knippen, de manier waarop u het doet maakt niet zoveel uit, maar maak het karton zo klein en plat mogelijk. Op deze manier is de capaciteit van uw minicontainer aan huis – of de verzamelcontainer bij u in de buurt – vaak ruim voldoende, zelfs met al het extra karton van online inkopen.

Zit de (verzamel)container toch een keer vol? Dat kan natuurlijk gebeuren. Zet het karton er dan niet naast, maar wacht even tot de container geleegd is. Kunt u niet zolang wachten? Geen probleem, u kunt oud papier en karton namelijk gratis naar de milieustraat brengen.

Voordelen van klein en plat
Het klein en plat aanbieden van karton is een kleine extra inspanning, maar de voordelen ervan – als we dat allemaal doen – zijn groot, voor u en uw omgeving:

  • Gemak voor uzelf en uw buren: u kunt veel meer karton kwijt in dezelfde container
  • Een schone omgeving blijft schoon; er wordt minder snel karton los bij een container geplaatst (dat vervolgens weer kan verregenen en verwaaien, met alle vervelende gevolgen van dien) wanneer de omgeving schoon en netjes is
  • Inzameling verloopt soepel waardoor routes niet uitlopen en alle containers volgens schema geleegd kunnen worden
  • Storingen door verstopte verzamelcontainers worden voorkomen

Meer informatie
Heeft u vragen naar aanleiding van deze publicatie? De medewerkers van het ROVA-Klantcontactcentrum helpen u graag. Neem contact met ons op via (038) 427 37 77 of via www.rova.nl/contact.

Wilt u weten waar de verzamelcontainer voor oud papier bij u in de buurt staat? Of wilt u weten wat het dichtstbijzijnde ROVA milieubrengstation is? Kijk dan in de ROVA-app of op de website van ROVA. Vul uw postcode en huisnummer in, dan krijgt u informatie op maat.