Jaar van de vrijwilliger

2021 is uitgeroepen tot het jaar van de vrijwilliger. Om te vieren dat we met elkaar Nederland maken. En om iedereen te inspireren om ook mee te doen!

Ook in Woudenberg hebben wij veel vrijwilligers. Zij zetten zich belangeloos in, ieder op zijn eigen manier. Een aantal van hen zetten wij de komende weken in het zonnetje!
Lees hieronder de interviews!

Tineke Hol is al vanaf begin jaren negentig vrijwilliger bij Dorcas. Zij sorteert één keer in de maand de kleding die wordt ingebracht. Samen met een vaste ploeg worden de kledingstukken gesorteerd per categorie.
Tineke vindt de sociale contacten tijdens haar vrijwilligerswerk erg fijn. ‘Je bent met anderen bezig voor een goed doel, het is een stukje herkenning en dat maakt het mooi en dankbaar werk.’

Peter is afgelopen januari gestart als vrijwilliger bij Dorcas. Per week is hij ongeveer 20 uur per week bezig met web beheer en coördineert alle ingekomen electra. Hij is erg enthousiast over het werk wat bij Dorcas wordt verricht. ‘Hoe fijn is het om te zien dat iedere euro die je genereert, op deze manier wordt weg gegeven. Het is mooi om zinvol bezig te zijn voor anderen.’

Beiden zien zij geen nadelen aan het vrijwilligerswerk. Hun motivatie om vrijwilliger te worden is dan ook: Het is beter te geven, dan te ontvangen’.Interview Gerrit van de Berkt

Gerrit is iemand die niet kan stilzitten. Naast zijn vrijwilligerswerk als EHBO-er doet hij ook veel voor het Cultuurhuis. Grote kans als je daar bent dat je Gerrit tegenkomt.

Als EHBO-er wordt hij onder andere ingezet tijdens evenementen in de gemeente Woudenberg. Dit zijn evenementen als Florijnloop, Koningsdag en Haantjesdag. Naast oefenavonden moet Gerrit voor dit vrijwilligerswerk ook trainingen volgen. 

Het mooiste aan dit werk vindt hij de bijdrage aan de samenleving. Het contact met de mensen en het meedenken in de organisatie. Ook zitten er minder leuke kanten aan. Als bij een reanimatie blijkt dat de persoon het niet heeft gered. Dat is heftig.

Gerrit is al 52 jaar vrijwilliger bij de EHBO.
‘Het blijft mooi om een bijdrage te leveren aan de samenleving’!
 Interview Marjan Tiemersma

Marjan is inmiddels 3 jaar vrijwilliger voor de Formulierenbrigade. Eén keer per 3 weken zit zij op vrijdagochtend van 10 tot 11 uur in De Kleine Schans.

Vanuit haar werk merkte Marjan dat er behoefte is aan hulp bij het invullen van formulieren van officiële instanties of keuzes bij verzekeringen. Daarom geeft zij advies en helpt bij het invullen van de formulieren. Ze geeft de mensen handvatten en probeert de zelfredzaamheid te stimuleren.

‘Het is dankbaar om te doen. De mensen zijn enorm blij met de hulp en dat geeft mij een voldaan gevoel.’

Helaas is Marjan momenteel de enige vrijwilliger bij de Formulierenbrigade.
Wilt u de formulierenbrigade komen versterken? Stuur dan een email naar: n.hooijer@dekleineschans.nl.Interview Erik Hilhorst
 

Ongeveer 30 jaar geleden is Erik begonnen als vrijwilliger op 't Schilt.
Hij bekleedde al die jaren diverse functies binnen de vereniging, waaronder secretaris, voorzitter redactiecommissie en nu al 13 jaar webmaster.
Deze laatste functie doet hij samen met een andere vrijwilliger.

Zijn taken zijn vooral ICT gerelateerd, waaronder website-, wifi-, mailboxen- en toegangsbeheer. Daarnaast wordt hij regelmatig gevraagd foto's te maken bij evenementen op de club. Alles bij elkaar wordt hieraan een paar uur per week besteed.

Erik maakt deel uit van een grote groep vrijwilligers bij de club.
Dat geeft een mooie saamhorigheid.

De waardering die Erik krijgt, van de leden en het bestuur, doet hem goed.
‘Ik vind het erg fijn om onderdeel te zijn van deze mooie vereniging’.

De vereniging heeft de laatste jaren veel geïnvesteerd in verfraaiing van het park. Dit maakt het voor hem extra aantrekkelijk deel uit te maken van de vrijwilligersgroep.Interview Ine van den Akker en Adriaan van Arkel

Ine is al sinds 1994 vrijwilliger bij de Knotgroep. Zij houdt ervan om buiten te zijn en samen met andere vrijwilligers het landschap te onderhouden. Adriaan versterkt de groep inmiddels zes jaar als vrijwilliger. Hij zit voor zijn werk veel binnen en vindt de afwisseling met buiten erg fijn. Je bent lekker bezig in de natuur en het is altijd erg gezellig. De werkzaamheden vinden voornamelijk plaats in de periode november tot maart. Een keer in de twee weken wordt er geknot op zaterdagochtend.

Met een groepje natuurliefhebbers van gemiddeld 15-20 vrijwilligers komen ze op een ‘werkochtend’ bijeen. Om te voorkomen dat de takken te zwaar worden en de wilg inscheurt of omvalt moet je regelmatig blijven knotten. Dunne takken worden afgeknipt tot de knot. Dikke takken worden afgezaagd tot een paar centimeter boven de knot.

Het mooiste moment voor beiden is toch wel het knotten in de sneeuw. Dat is zo mooi om te zien en doordat de kleine takken direct verbrandt worden is er direct een gezellig vuurtje. Als afsluiting is er ook altijd soep voor de hele groep. Aan het eind het resultaat zien geeft altijd voldoening.

‘Door het werk kom je op plekken waar je normaal gesproken niet komt. Het contact met dorpsgenoten is fijn. Je bent bezig met een maatschappelijk doel en je doet wat zinnigs.’
 Interview Mariët Dettmer: Trefpunt

Trefpunt is vorig jaar september gestart. Mariët is samen met Gerdien vanaf het begin vrijwilliger.

Bij Trefpunt kan je naar binnen wandelen voor een gezellig bakje koffie en een fijn praatje. Ook kan je kiezen voor een activiteit. Zo gaan ze wel eens sjoelen, knutselen of trekken ze de ‘kletspot’ open. De bijeenkomst is iedere dinsdag van 10.00 uur tot 12.00 uur.

Mariët vindt de dankbaarheid van de mensen het grootste pluspunt van vrijwilliger zijn. ‘Je bent echt van betekenis. Het raakt me als ik mensen blij maak. Soms komen ze wat somber naar binnen, maar gaan weg met een glimlach. Daar doe ik het voor!’

Mariët is blij dat de bijeenkomsten weer plaats kunnen vinden. Tijdens corona heeft zij wel telefonisch contact gehouden met de mensen.

Wil jij ook net als Mariët iets doen voor de maatschappij? Meld je dan aan.
Stuur een email naar: n.hooijer@dekleineschans.nl.

Of wil jij ook graag naar het Trefpunt? Voor deelname kan je een email sturen naar info@dekleineschans.nl.Interview Anny en Janny van Stichting Oud Woudenberg

Annie Robbertsen en Janny Goemaat zijn beiden vrijwilligers bij Stichting Oud Woudenberg. Annie al 11 jaar en Jannie ongeveer 5 jaar.

Annie is de motor van de stichting. Zij zorgt ervoor dat alles loopt en houdt het overzicht van alle activiteiten. Ze bedenkt en coördineert exposities en onderhoudt het museum in de oudheidskamer.
Jannie is gastvrouw, schrijft columns voor de krant en levert de verhalen van het boekje aan. Gemiddeld zijn zij 4 tot 8 uur per week vrijwilliger voor de stichting.

Ieder jaar zorgt Annie voor een vrijwilligersbijeenkomst voor de overige vrijwilligers van de stichting. “Dat vind ik eigenlijk het leukste om te doen, je moet goed voor je vrijwilligers zorgen”.

Janny geniet altijd erg van de verhalen van oudere mensen. Zij gaat bij hen langs om verhalen op te halen over vroeger. De verhalen worden gebruikt voor onder andere het verhalenboek van de stichting.

De gezelligheid, het samenzijn en het liefdeswerk motiveert hen beiden dit vrijwilligerswerk te doen.Interview Rijk Beumer

Rijk Beumer is sinds 2009 vrijwilliger bij de Voedselbank. Samen met 12 andere vrijwilligers zorgen zij voor verdeling van voedsel, kleding en andere praktische spullen aan mensen die daar behoefte aan hebben.

Vanuit diverse hoeken krijgen zij de boodschappen aangeleverd. Artikelen zoals: koffie, thee, rijst en macaroni zijn zeer welkom. Maar ook waspoeder, persoonlijke verzorgingsartikelen en groenten in blik. De artikelen moeten goed van kwaliteit zijn en niet over de datum. Iedere vrijdag verdelen de vrijwilligers de boodschappen per gezinsgrootte. Ook aan verjaardagen en/of feestdagen wordt gedacht.

Het is dankbaar werk, je helpt mensen die het goed kunnen gebruiken. Het contact met de mensen wordt ook altijd gewaardeerd. Het is zinvol werk waar je veel voor terug krijgt. En mocht je niet in de gelegenheid zijn om je boodschappen op te halen, dan wordt het zelfs thuis bezorgd.