Legemaat van Elst ontvangt predicaat ‘Hofleverancier’

Legemaat van Elst, al vele jaren een begrip in Woudenberg en vanaf vandaag officieel Hofleverancier. In het jaar 2021 behaalde het bedrijf haar honderd jarig bestaan en kreeg daarbij de mogelijkheid om een aanvraag te doen voor het predicaat ‘Hofleverancier’. Vanmiddag overhandigde burgemeester Jansen het predicaat aan dit Woudenbergse bedrijf.

Het verhaal van Legemaat van Elst begint al voor het jaar 1921. Maar in 1921 werd het bedrijven verplicht zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. De Woudenbergse timmerman Bart Wolfswinkel begon zijn werk met het timmeren van broeikasten voor kuikens en kippenhokken om zich vervolgens te richten op onderhoudswerk en verbouwingen. Al snel werden er complete woningen gebouwd. Zijn werk bleef in die tijd niet onopgemerkt en viel in goede aarde bij onder andere kasteelheren en landgoedeigenaren.

In 1960 nam Jan Legemaat het stokje over van Bart Wolfswinkel. Hiermee ging het bedrijf over op andere bouwprojecten; zoals het kerkelijk centrum De Kolk in Leersum. In 1973 ontstond Legemaat van Elst. Eén van de medewerkers, Karel van Elst, werd mede-eigenaar.

In 1993 treedt Piet Legemaat in de voetsporen van zijn vader. Hij is niet de enige die zijn vader opvolgt, ook bij de timmerlui in dienst zien zij lange dienstverbanden en vader op zoon opvolging. Inmiddels is Legemaat van Elst uitgegroeid tot een modern bouwbedrijf. Zoals ze zelf zeggen: “Gegroeid door vakmanschap en visie”.

“Ik ben er trots op dat een Woudenbergs bedrijf is bekroond met de titel ‘Hofleverancier’. Een bijzondere prestatie, want je komt niet zomaar in aanmerking voor dit predicaat. Zo moet een onderneming onder andere minimaal 100 jaar bestaan en in al die jaren een onberispelijke bedrijfsvoering hebben gevoerd. En dat moet ook nog worden aangetoond! Daarvoor moet de geschiedenis goed worden uitgeplozen. En wat is het dan mooi dat dit is gelukt en Legemaat van Elst nu dit waardevolle en bijzondere predicaat mag gaan voeren!”, aldus burgemeester Jansen.

Vakmanschap
Vakmanschap staat centraal bij Legemaat van Elst. Een mix van gemotiveerde vakmensen, een goede werkvoorbereiding, gevoel voor (historische) bouwstijlen en oog voor detail. Legemaat van Elst investeert veel in het gedegen opleiden van hun mensen en blijft op die manier innovatief in het werk, of het nu gaat om nieuwbouw of restauratie van monumentale panden.

“Het ontvangen van predicaat ‘Hofleverancier’ is niet de prestatie van één persoon, maar iets wat door de generaties heen verkregen is. Ik ben dankbaar dat we al 100 jaar bestaan en Legemaat van Elst is uitgegroeid tot een professioneel aannemersbedrijf. Een bedrijf wat elke dag haar vakmanschap maximaal inzet en steeds weer opnieuw bij uiteenlopende, vooral regionale, nieuwbouw-, verbouw- en restauratieprojecten het voortouw neemt”, aldus Piet Legemaat.

Predicaat Hofleverancier
Het predicaat ‘Hofleverancier’ is een koninklijke waardering en staat onder meer voor bewezen kwaliteit, soliditeit en continuïteit van de onderneming. De Koning kan het predicaat toekennen aan kleine en middelgrote ondernemingen die een zeer belangrijke plaats innemen in hun regio en daarnaast minimaal honderd jaar bestaan. De bestuurders van het bedrijf moeten van onbesproken gedrag zijn evenals de onderneming zelf. Ook moet de ontstaansgeschiedenis van het bedrijf duidelijk zijn. In Nederland hebben zo’n 600 bedrijven het predicaat ‘Hofleverancier’.