Prestatieafspraken 2023 ondertekend: Samenwerken aan prettig wonen in Woudenberg

Afgelopen woensdag (30 november) ondertekenden Omnia Wonen, Stichting Huurdersorganisatie Omnia Wonen (SHOW) en gemeente Woudenberg de prestatieafspraken 2023. In deze overeenkomst staan de doelen en prioriteiten op het gebied van sociale huur in Woudenberg. Zo zijn er bijvoorbeeld afspraken over het bevorderen van de doorstroming en het verduurzamen van woningen met een E, F of G-label.

Wethouder Moniek van de Graaf: “Het is heel plezierig dat we in goed overleg afspraken kunnen maken. Maar ik ben vooral heel blij met de afspraken over het verduurzamen van de huurwoningen met E, F, G en H-label. Natuurlijk is het fijn als je een bijdrage kan krijgen voor de energiekosten, maar als je woning niet voldoende is geïsoleerd is dat een druppel op een gloeiende plaat. Oorspronkelijk was het verduurzamen gepland voor 2028. Gelukkig is de planning naar voren gehaald: in 2023 wordt onderzoek gedaan naar wat er precies nodig is om de woningen te verduurzamen. In 2024 wordt gestart met het aanpassen van de woningen om de energierekening flink omlaag te krijgen.”

Op en met elkaar bouwen
Peter Toonen, directeur-bestuurder bij Omnia Wonen: “Wij zijn blij met de goede en intensieve samenwerking met de gemeente Woudenberg en de SHOW. Hierdoor kunnen we ons samen inzetten om mensen die aangewezen zijn op de sociale woningmarkt een thuisbasis te bieden. Op en met elkaar bouwen is hierbij ons uitgangspunt. We kijken uit naar de realisatie van het project Klein maar Fijn Wonen in 2023 en hebben de ambitie om nog meer sociale huurwoningen toe te voegen in Woudenberg. Het beter benutten van woningen en meer mensen een passend (t)huis bieden qua prijs, woningtype, woonwensen en -behoeften en verduurzaming zijn speerpunten van de overeenkomst. Doordat mensen gebruik kunnen maken van de diverse aantrekkelijke regelingen, komt de vastzittende woningmarkt in beweging. Dat is gezien de lange wachttijden hard nodig.”

Huurdersbelangen
De SHOW vertegenwoordigt/behartigt de belangen van de Woudenbergse huurders. Annemieke Jansen (SHOW): “We zijn blij dat we ook dit jaar in de prestatieafspraken de belangen van de huurders naar voren konden brengen. Zeker met alle veranderingen vanuit Den Haag is het belangrijk dat we hier in Woudenberg goed kijken naar wat dat voor met name de sociale huurders betekent. Door samen te werken aan de afspraken willen we met elkaar de Woudenbergse huurders een goed en prettig thuis bieden.”