Twee lintjes uitgereikt in Woudenberg

Twee lintjes uitgereikt in Woudenberg

Dinsdag 26 april regende het weer lintjes in Nederland. Ook in Woudenberg was het feest. Burgemeester Jansen mocht twee inwoners van Woudenberg verrassen met een Koninklijke Onderscheiding. Onder toeziend oog van hun familie, vrienden en genodigden namen zij de onderscheiding in ontvangst.

Met op de achtergrond accordeonmuziek, voorzagen de medewerkers van Reinaerde alle bezoekers met koffie en thee. Nadat de burgemeester samen met de kinderburgemeester alle aanwezigen welkom had geheten, startte het Spoorkoor ‘Op Stoom’ met een prachtig openingslied. De feestelijke dag was geopend!

Traditiegetrouw reikt de burgemeester ter gelegenheid van de verjaardag van Zijne Majesteit de Koning tijdens de ‘lintjesregen’ koninklijke onderscheidingen uit aan mensen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de maatschappij.

In Woudenberg ontvingen dit jaar twee inwoners een onderscheiding. De burgemeester vertelde hun het heuglijke nieuws dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd om hen te benoemen als Lid in de Orde van Oranje Nassau. Tijdens de feestelijke bijeenkomst vertelde zij de gedecoreerden waarom zij deze Koninklijke Onderscheiding ontvangen en feliciteerde zij hen namens het gemeentebestuur met hun bijzondere onderscheiding.

Mevrouw Joke Marcus-Rellum (1956) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij krijgt deze onderscheiding vanwege haar jarenlange inzet als vrijwilliger voor de Buurtvereniging ’t Spoor waar zij sinds 1994 actief is. Zij organiseert belangeloos activiteiten voor inwoners en geeft creatieve workshops.

Daarnaast is zij mede-oprichtster van het Spoorkoor ‘Op Stoom’. Zij is dirigent, maakt muzikale arrangementen, geeft zangtrainingen aan koorleden en helpt, waar nodig, koorleden aan passende kostuums.

Ook is mevrouw Marcus-Rellum dirigent bij verschillende koren in de regio. Zij brengt muziek in het leven van mensen door het dirigeren en begeleiden van amateurkoren welke weer optredens verzorgen op locaties waar er eigenlijk geen budget is. Mevrouw Marcus-Rellum wordt beschreven als een bevlogen vrouw die het welbevinden van mensen voorop stelt; iemand die, met haar inzet en vreugde een doel in het leven van veel mensen geeft.

De heer Johan de Kruijff (1953) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Sinds 2005 zet de heer De Kruijff zich in voor Stichting Oud Woudenberg vele jaren als voorzitter en nu nog steeds als onderzoeker en vrijwilliger. Daarnaast is hij een betekenisvolle schrijver en een veelgevraagd spreker op basis van zijn kennis van de cultuurhistorie van de Woudenbergse omgeving. Hij vertegenwoordigde de stichting onder andere bij herdenkingen, kransleggingen, bijeenkomsten en historische avonden en onderhield goede contacten met de gemeente, het bedrijfsleven en zusterverenigingen.

Sinds 2010 is de heer De Kruijff actief als vrijwilliger bij Nationaal Monument Kamp Amersfoort. De heer De Kruijff levert een grote bijdrage aan het onderzoeksteam, beheert uniek beeldmateriaal en is bij veel publicaties betrokken. Daarnaast geeft hij regelmatig lezingen en presentaties. Hij heeft een grote bijdrage geleverd aan het traceren van plekken waar executies hebben plaatsgevonden van personen afkomstig uit binnen- en buitenland. Hierdoor konden nabestaanden een bezoek brengen aan de plek waar hun familielid voor het laatst het levenslicht had gezien.

De heer De Kruijff is van 1999-2007 actief geweest als vrijwilliger bij de Stichting Vrienden van Dorcas in Woudenberg. Hierbij zette hij zich vol overgave in als medeoprichter en bestuurslid. Veel hulpprojecten in het buitenland zijn mede door hem tot stand gekomen.

“Wat een eer om deze twee inwoners vandaag in het zonnetje te mogen zetten. Allebei een tomeloze en vrijwillige inzet voor de samenleving op geheel eigen wijze. Ik kan niet anders dan mijn enorme waardering uitspreken hiervoor. Meer dan verdiend mocht ik hen vandaag een Koninklijke Onderscheiding opspelden”, aldus burgemeester Magda Jansen.    

Koninklijke onderscheiding
Bij een Koninklijke onderscheiding gaat het om mensen die waardering en erkenning verdienen vanuit de samenleving voor de manier waarop zij inhoud hebben gegeven aan hun activiteiten. Bijvoorbeeld vrijwilligerswerk of een uitzonderlijke prestatie in sport of wetenschap. Kent u een Woudenberger die zich al jarenlang belangeloos inzet voor anderen? U kunt hem of haar tot eind juni 2022 voordragen voor een Koninklijke Onderscheiding in 2023. Dit kan door een mail te sturen naar secretariaat@woudenberg.nl of telefonisch contact te leggen via het nummer: 14033.