Wethouder Vlam bij start verkeersexamen basisschoolleerlingen

Woensdag 7 april 2021 vond het praktisch verkeersexamen plaats voor basisschoolleerlingen in Woudenberg. Verkeerswethouder Anita Vlam was erbij aanwezig. Het verkeersexamen wordt elk jaar georganiseerd door de basisscholen in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland. Dit jaar deden 180 leerlingen op de fiets mee aan het examen. Ze zijn vandaag allemaal geslaagd.

De leerlingen van groep 7 van de Griftschool, De Olijfboom, De Wartburg, Jan Ligthartschool en Koningin Julianaschool begonnen vanochtend aan hun verkeersexamen. Wethouder Anita Vlam wenste de leerlingen bij de start om 8.30 uur veel succes. “Ik vind het heel belangrijk dat kinderen leren om zelfstandig en veilig deel te nemen aan het verkeer. Ook als ze straks naar de middelbare school fietsen”, aldus de wethouder.

Speciale permanente verkeersborden die samen met de gemeente zijn ontwikkeld, geven de route aan van het verkeersexamen. De route begint en eindigt bij de parkeerplaatsen van de sportvelden aan de J.F. Kennedylaan en is zo’n vier kilometer. De wethouder is blij met de permanente borden. “Dit geeft leerlingen de kans om de route van het verkeersexamen vooraf te oefenen, bijvoorbeeld met de ouders.”

Tijdens het praktisch verkeersexamen gaan de kinderen op weg met een goedgekeurde fiets en een veiligheidshesje. Langs de route bekijken vrijwilligers of de leerlingen zich aan de verkeersregels houden en of ze zich veilig en verantwoord gedragen in echte verkeer. Ook letten ze bijvoorbeeld op het verlenen van voorrang, het kijkgedrag en het aangeven van richting.

De verkeerskennis van de leerlingen van groep 7 werd eind maart al getest met een theoretisch verkeersexamen. Scoren de kinderen een voldoende voor zowel het theorie- als praktijkverkeersexamen dan ontvangen zij een verkeersdiploma.