Wethouders Woudenberg en Leusden lanceren project Kansrijk

Woensdag 6 maart was in de Bibliotheek Woudenberg de feestelijke overhandiging van de leskist Kansrijk, doorbreek de cirkel van Armoede.Wethouders Moniek van de Graaf (Woudenberg) en Marleen Treep (Leusden) spraken met de aanwezigen over het thema armoede. In hoeverre speelt deze problematiek in Leusden en Woudenberg, en wat kan de gemeente betekenen voor kinderen die in armoede opgroeien?

De leskist Kansrijk is ontwikkeld op initiatief van de Stichting Positive Minds, en mede mogelijk gemaakt door de ledenraad van de Rabobank. De kist is per direct opgenomen in het vaste scholenaanbod van de Bibliotheek Eemland en gratis te lenen door alle scholen in Leusden en Woudenberg om het thema armoede/kansengelijkheid in de klas bespreekbaar te maken.

De leskist is geschikt voor groep 7 en 8 van de basisschool en klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs. Hij bevat een lesbrief, klassikale opdrachten en dertig populaire jeugdboeken. Klassikaal wordt het boek Adres onbekend gelezen, over de 13-jarige Felix die er alles aan doet om te verbergen dat hij met zijn moeder in een kampeerbusje woont en eigenlijk dakloos is.

Aan de hand van aansprekende verhalen ervaren leerlingen wat het betekent om arm te zijn. Via verhaalpersonages leren kinderen zich verplaatsen in anderen. Zo ontstaat meer empathie, begrip en respect voor elkaar.

Bij de feestelijke overhandiging van de kist waren vertegenwoordigers van de Rabobank, Positive Minds, de Bibliotheek Eemland en de wethouders van Leusden en Woudenberg aanwezig. Alle aanwezigen hoopten dat veel scholen met de leskist aan de slag gaan en het thema armoede bespreekbaar maken. Bij de kist komt per gemeente ook een bijlage met alle regelingen die er zijn om gezinnen te helpen en kansengelijkheid te bevorderen.