Woudenberg bereidt zich voor op een duurzame toekomst

Woudenberg bereidt zich voor op een duurzame toekomst
Duurzaamheid en het klimaatakkoord gaan vaak over grote oplossingen en veranderingen die de overheid en bedrijven in gang moeten zetten. Maar het gaat ook over alles wat inwoners in eigen huis en woonomgeving kunnen doen. Door energie- en warmtegebruik te besparen worden we minder afhankelijk van olie en gas. Sommige dingen die inwoners en bedrijven kunnen doen zijn simpel: pak de fiets in plaats van de auto, doe de verwarming een graad lager en trek een trui aan. Andere maatregelen zijn weer lastiger, omdat het niet altijd duidelijk is wat nu het beste is en er soms ook een kostenplaatje aanhangt. Kosten die op termijn meestal terugverdiend worden, maar ze moeten wel eerst worden gemaakt. Samen met u wil de gemeente de komende jaren de schouders eronder zetten om stap voor stap wonen, werken en leven in Woudenberg te verduurzamen.

Benieuwd waar u als inwoner en ondernemer zelf al mee kunt beginnen?
De gemeente Woudenberg werkt samen om inwoners, ondernemers en organisaties te informeren en te stimuleren op het gebied van energie besparen en isolatiemaatregelen. Neem bijvoorbeeld de energiecoaches van Energie in Woudenberg. Deze coaches beschikken over een goede basiskennis op het gebied van energiebesparingsmogelijkheden en kunnen u helpen met kleine energiebespaarders, isolatie (o.a. gevel, vloer, dak), zonnepanelen en een compleet energieplan van je woning. Ze zijn geen professionele energieadviseurs, maar helpen u graag op weg naar een energiezuinig huis. En als u dat wilt, verwijzen ze u door naar (lokale) specialisten als u aan de slag wilt met grotere energiebesparingsmaatregelen. Het zijn de enthousiaste buren die u op weg helpen! Maar ook als u op het punt staat om te verbouwen, te verhuizen of een nieuwe keuken te kopen, denk dan aan isolatie, elektrisch koken en/of zonnepanelen. En bezoek ook eens het Energiecafé, bijeenkomsten over duurzaamheid op iedere 3e vrijdag van de maand in het Cultuurhuis.

Transitievisie Warmte (TWS)
Als gemeente stellen we eind dit jaar een ‘Transitievisie Warmte’ vast. Een plan wat aangeeft hoe we in Woudenberg duurzaam en aardgasvrij gaan verwarmen en koken. En dat inzicht geeft welke wijken op lange termijn geheel aardgasvrij kunnen worden en in welke wijken andere maatregelen nodig zijn. Het plan laat zien dat, waar je ook woont in Woudenberg, vooral het besparen van gas en elektra de beste stap is en investeren in eigen energie opwek.  

Grootschalige duurzame opwek van zon- en windenergie
Het is duidelijk dat wij in Nederland en in Woudenberg niet genoeg hebben aan besparen en kleinschalige opwek (zonnepanelen op daken) om in de toekomst over voldoende elektra te beschikken. Vanuit de RES (Regionale Energie Strategie) en de nationale afspraken wordt ook in Woudenberg gekeken waar en op welke wijze grootschalige duurzame opwek van energie met zon en wind mogelijk is. De komende weken willen wij, onder leiding van het bureau Over Morgen, van u als inwoner en ondernemer weten hoe u hier tegenaan kijkt.  Ideeën van u zijn belangrijk en de gemeente kan dit niet alleen bepalen.

Samen sterker
Kortom: er moet nog heel wat werk worden verzet. Samen zijn we verantwoordelijk voor onze toekomst en iedereen kan zijn steentje bijdragen. Denk bijvoorbeeld aan minder weggooien, meer groen in uw tuin en op daken en zonnepanelen. Alleen zo kunnen we ernaartoe werken om in 2050 duurzaam en CO2-neutraal te zijn. Doet u mee!?

Naar overzicht