Woudenberg heeft lokaal gestemd

WOUDENBERG – De stemmen zijn geteld en de voorlopige uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Woudenberg is bekend. In totaal heeft 67,9% van de inwoners hun stem uitgebracht. Het was een nek aan nek race tussen SGP en GWB. SGP behaalde 1921 van de stemmen en GBW 1894. De SGP komt daarmee op een gelijk aantal zetels met de GBW.

Uiteindelijk zijn er in Woudenberg 7175 geldige stemmen uitgebracht bij de stembureaus. Dit betekent dat 67,9% van de kiesgerechtigden de stembus heeft bezocht en dit is lager dan de opkomst in 2018 (72,8%).

De stemmen zijn geteld en dat brengt de volgende voorlopige uitslag:

Partij                 Stemmen         Zetels
SGP                       1921                  4
GBW                     1894                  4          
PvdA/GL               1088                  2
CDA                      1008                  2
CU                          644                   2          
VVD                       608                   1

Burgemeester Jansen: “Voor mij zijn dit de eerste gemeenteraadsverkiezingen in Woudenberg, al mocht ik zelf nog niet mijn stem uitbrengen in Woudenberg. Mooi om te zien dat het zo leeft binnen onze gemeente. De extra stemdagen werden goed bezocht en gelukkig brachten ook veel inwoners hun stem uit op 16 maart. Het waren lange dagen voor de stembureauleden en voor de tellers van de stemmen. Ik waardeer hun inzet enorm, bedankt!”

De definitieve verkiezingsuitslag wordt op maandag 21 maart bekend gemaakt.

Wat gaat er nu gebeuren?
De gemeenteraad is het hoogste orgaan van de gemeente en wordt rechtstreeks door de inwoners van de gemeente gekozen. Op woensdag 30 maart is de eerste raadsvergadering van de nieuw gekozen gemeenteraad.

Na de verkiezingen begint het proces om te komen tot een nieuw college. Voor het eerst maakt de gemeente Woudenberg gebruik van een informateur die dit proces begeleidt. De wethouders worden door de gemeenteraad gekozen. Als de wethouders uit de gemeenteraad zelf afkomstig zijn, geven ze na aanvaarding van hun functie het raadslidmaatschap op. En komt er een nieuw raadslid uit die partij voor hun in de plaats. Hoelang een coalitievorming duurt is afhankelijk van hoe de onderhandelingen verlopen.