Woudenberg herdenkt op maandag 16 oktober gijzelaars en verzetsstrijders
Op maandag 16 oktober bent u van harte welkom bij de herdenking van gijzelaars en verzetsstrijders. Ieder jaar op deze dag herdenken we in Woudenberg de drie gijzelaars en twaalf verzetsstrijders die in het bos van Den Treek-Henschoten, vlakbij de Pyramide van Austerlitz, werden gedood tijdens de Tweede Wereldoorlog. Burgemeester Jansen legt namens het gemeentebestuur een krans bij het monument. Dit doet zij samen met Dick Veldhuizen voorzitter van Stichtig Oud Woudenberg. Deze plek en deze herdenking doet ons beseffen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en daarom staan we op 16 oktober stil bij wat zich bijna tachtig jaar geleden in Woudenberg afspeelde.
Praktische informatie
De herdenking start om 12.00 uur. Het herdenkingsmonument is te vinden in het bos bij Den Treek-Henschoten. Bekijk het kaartje (pdf, 325 KB) voor de precieze locatie van de herdenkingsbijeenkomst. Wij willen u erop wijzen dat de weg naar het monument onverhard en soms moeilijk begaanbaar is.
Achtergrondinformatie
In het bos van Den Treek-Henschoten, nabij de Pyramide van Austerlitz, vonden drie gijzelaars en twaalf verzetsstrijders uit het Polizeiliche Durchgangslager Amersfoort op 16 oktober 1942 de dood. Zij werden omgebracht als vergelding voor verzet en sabotage in Oost-Nederland. Ieder jaar op 16 oktober herdenken we in Woudenberg de moedige daden van de omgekomen gijzelaars en verzetsstrijders.
In mei en juli 1942 werden door de bezetters ruim 1200 mannen als gijzelaar opgepakt en gevangen gezet in de gebouwen van de katholieke seminaries Beekvliet en Haaren. De opgepakte mannen kwamen uit alle lagen van de bevolking. Daarbij was het opvallend dat relatief veel gijzelaars een vooraanstaande positie innamen in de Nederlandse samenleving. Daarnaast hadden de bezetters de gijzelaars vooral gezocht in kringen die aan bepaalde Duitse plannen hun medewerking geweigerd hadden. Velen waren lid van de Nederlandse Unie of hadden zich actief verzet tegen de gelijkschakeling van de Nederlandse vakbeweging in 1940 en 1941.
Door te dreigen met het doden van de gijzelaars, wilden de bezetters Nederlanders ervan weerhouden verzets- en sabotagedaden te plegen. Twee keer hebben de bezetters deze dreiging uitgevoerd. Op 15 augustus 1942 zijn vijf gijzelaars gefusilleerd in een bos bij Goirle, als vergelding voor een aanslag op een Wehrmacht-trein in Rotterdam. En op 16 oktober 1942 werden drie gijzelaars en twaalf verzetsstrijders uit het Poizeiliche Durchgangslager Amersfoort gefusilleerd in het bos van Den Treek-Henschoten in Woudenberg.