Rijbewijs aanvragen

U vraagt een rijbewijs persoonlijk aan bij Loket Burgerzaken. Dit kan alleen op afspraak via www.woudenberg.nl/afspraak telefonisch via 14033 of aan de servicebalie van het gemeentehuis. U betaalt de kosten contant of met uw pinpas bij de aanvraag. Meestal ligt het rijbewijs na 5 werkdagen klaar bij de Servicebalie. U kunt uw rijbewijs alleen persoonlijk ophalen. Bekijk de openingstijden van de Servicebalie.

Meenemen

Neem het volgende mee als u uw rijbewijs komt aanvragen:

  • Een geldig legitimatiebewijs
  • 1 recente pasfoto in kleur, die voldoet aan de eisen voor een pasfoto.
  • Uw oude rijbewijs, als u deze komt verlengen.
  • Contant geld of een pinpas om het rijbewijs te betalen.
  • Eigen verklaring of bewijs medische keuring. Wanneer is dit nodig?

Pasfoto maken

In het gemeentehuis van Woudenberg staat een pasfotostudio waar u uw pasfoto’s kunt maken. De pasfotostudio is geschikt voor personen vanaf 6 jaar. Maakt u gebruik van een rolstoel of scootmobiel, dan is de pasfotostudio voor u helaas niet toegankelijk. U kunt in dit geval een pasfoto laten maken bij de fotograaf.

Voor € 6,- ontvangt u vijf pasfoto’s. Voor uw paspoort, rijbewijs of identiteitskaart heeft u één pasfoto nodig. Let er op dat u gepast betaalt. U kunt namelijk niet pinnen of geld wisselen.

Klik hier voor de tarieven.

Geldigheid

Een rijbewijs is 10 jaar geldig, behalve in de volgende situaties:

  • Rijbewijs voor vrachtwagen of bus: 5 jaar geldig.
  • U bent tussen de 65 en 70 jaar: rijbewijs geldig tot 75e verjaardag.
  • U bent ouder dan 70 jaar: 5 jaar geldig.
  • U hebt een medische aantekening: kan variëren met een maximum van 10 jaar geldig.

U dient uw rijbewijs binnen 3 maanden op te halen. Daarna vervalt de aanvraag en moet u een nieuw rijbewijs aanvragen.

Spoedaanvraag

Heeft u snel een nieuw rijbewijs nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als u het rijbewijs voor 14:00 uur aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag vanaf 9:00 uur afhalen. U betaalt hiervoor extra kosten. Heeft u uw oude rijbewijs niet meer, dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Neem telefonisch contact op met de gemeente om te bekijken wat voor u in dit geval de mogelijkheden zijn.

Rijbewijs gestolen

Bij verlies of diefstal van uw rijbewijs kunt u een nieuwe aanvragen. U ondertekent een verklaring van vermissing bij de gemeente. Hiervoor hoeft u niet extra te betalen.

Bij verlies of diefstal in Nederland is aangifte doen niet nodig. Is uw document in het buitenland verdwenen, dan moet u voor uw reisverzekering bij de politie in het buitenland aangifte doen.

Eigen verklaring wordt Gezondheidsverklaring

Per 1 november krijgt de Eigen Verklaring een nieuwe naam, nl.: Gezondheidsverklaring. Met deze verklaring geven kandidaten informatie over hun lichamelijke en geestelijke gezondheid, zodat het CBR kan bepalen of iemand rijgeschikt is en/of er nog een aanvullende verklaring of oordeel van een arts nodig is.

De naam wijzigt op aangeven van klanten. Mensen vinden de term ‘gezondheidsverklaring’ duidelijker. Het geeft beter aan wat het is: een formulier met vragen over je gezondheid.

De naamsverandering voeren we geleidelijk door, zo blijft de papieren verklaring voorlopig nog in de huidige versie in omloop en Eigen verklaring heten. Dat betekent dat beide begrippen enige tijd naast elkaar voorkomen en uitwisselbaar zijn. Uiteraard blijven de al gekochte Eigen verklaringen gewoon geldig.

Een andere wijziging per 1 november is dat vanaf die datum iedereen zelf zijn gezondheidsverklaring invult. Het gaat namelijk om persoonlijke, privacy gevoelige gegevens, die iemand zelf moet invullen.

Later dit jaar wordt er ook een nieuwe vragenlijst geïntroduceerd, te beginnen op de mijn.cbr.nl omgeving voor de algemene gezondheidsverklaring De vragen zijn duidelijker gemaakt, in logischer volgorde geplaatst en ze sluiten beter aan op de kennis die het CBR nodig heeft om te besluiten over de rijgeschiktheid van een kandidaat. Voor 75+ers en houders van een groot rijbewijs wordt een vergelijkbare nieuwe vragenset in het eerste kwartaal in 2018 geïntroduceerd.
De nieuwe vragenlijsten komen in 2018 ook op papier beschikbaar voor klanten die de verklaring bij voorkeur op deze manier indienen.

Omwisselen buitenlands rijbewijs

Een geldig buitenlands rijbewijs kunt u omwisselen als u in Nederland woont. Alle informatie hierover vindt u op de website van de RDW.