Rijbewijs aanvragen of verlengen

 • Een rijbewijs vraagt u persoonlijk aan bij loket Burgerzaken. Dit kan alleen op afspraak.
 • Heeft u al een rijbewijs? Neem deze dan mee naar uw afspraak. 
 • Neem ook een recente kleurenpasfoto mee die voldoet aan de eisen. In het gemeentehuis kunt u ook een pasfoto laten maken in een pasfotohokje. Wij adviseren u dan 10 minuten eerder te komen. Het pasfotohokje is geschikt voor personen vanaf 6 jaar. 
 • U haalt uw rijbewijs  na vijf werkdagen persoonlijk op bij onze servicebalie. U levert dan uw oude rijbewijs in.
 • Een rijbewijs is meestal 10 jaar geldig. Soms is dat korter, bijvoorbeeld bij bepaalde leeftijden, bij rijbewijscategorie C en/of D of wanneer sprake is van een medische aantekening.
Afspraak rijbewijs aanvragen

(Online) rijbewijs verlengen

Wilt u snel uw huidige rijbewijs verlengen omdat hij bijna verloopt? Of wilt u een categorie uitbreiding? Dat kan nu ook digitaal! Online gaat sneller dan een aanvraag bij de balie. U haalt uw nieuwe rijbewijs al na 2 werkdagen op bij de gemeente. Let op: u kunt online niet uw eerste rijbewijs aanvragen. 

U verlengt uw rijbewijs online met deze 3 stappen:

 1. U laat een pasfoto maken bij een fotograaf die erkend is door de RDW of in onze fotocabine.  
 2. U gaat naar de website van de RDW en vraagt daar online uw rijbewijs aan. U rekent direct online af met iDEAL. 
 3. U haalt na 2 werkdagen uw nieuwe rijbewijs op in het gemeentehuis Woudenberg. Hiervoor dient u wel telefonisch een afspraak te maken. 

Kijk van te voren of u voldoet aan de voorwaarden. 
Wilt u liever uw rijbewijs persoonlijk verlengen aan de balie? Dat kan ook. U heeft dan wel altijd een afspraak nodig. 

Let op!
Is uw rijbewijs gestolen of verloren? Dan kunt u niet uw rijbewijs online aanvragen. Geef uw vermissing wel zo snel mogelijk door aan de RDW.  
Een eerste rijbewijs kunt u alleen aan de balie aanvragen en niet online. 

Hoe lang gaat het duren?
Na uw digitale aanvraag kunt u na 2 werkdagen uw nieuwe rijbewijs ophalen in het gemeentehuis Woudenberg. Hiervoor dient u wel telefonisch een afspraak te maken. 

Kosten
Rijbewijs online verlengen of vernieuwen: € 48,15.
U rekent bij de RDW online af met iDEAL. 

Om het rijbewijs online te kunnen verlengen, moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • U bezit al een geldig Nederlands rijbewijs.
 • U woont in een gemeente Woudenberg en bent daar ingeschreven. 
 • U wilt uw rijbewijs verlengen of wilt een categorie-uitbreiding. U bent hiervoor ‘rijgeschikt’ verklaard.  
 • U heeft een iPhone (model 7 of hoger met IOS 13) of een Android smartphone met NFC-lezer (Android versie 4.4 of hoger). 
 • U heeft de DigiD-app waarmee een eenmalige controle van uw identiteitscheck is gedaan.  

Kostenoverzicht 2024

Product Prijs
Rijbewijs € 51,10
Gezondheidsverklaring CBR € 44,50
Extra kosten spoedaanvraag € 39,60

 • Een recente kleurenpasfoto  die voldoet aan de eisen. In het gemeentehuis kunt u ook een pasfoto laten maken in een pasfotohokje, wij adviseren u dan 10 minuten eerder te komen.
 • Uw geldige paspoort of identiteitskaart (bij eerste aanvraag of bij vermissing)
 • Uw oude rijbewijs (bij vernieuwing)
 • Een begeleiderspas, voor jongeren van 17 jaar die hun rijexamen hebben gehaald. Kijk voor meer informatie bij Rijbewijs halen onder de 18 jaar.

Bent u uw rijbewijs kwijt, is het gestolen of maakt iemand er misbruik van? Vraag dan een nieuw rijbewijs aan. Dit doet u bij de gemeente. Het is verstandig dat u de vermissing of diefstal eerst meldt bij het RDW voordat u een nieuw rijbewijs aanvraagt. Dit kan online.

Als uw rijbewijs verloren of gestolen is, geeft u dit zo snel mogelijk door aan de gemeente. Maak hiervoor een afspraak bij het gemeentehuis via telefoonnummer 14033. Bij diefstal adviseren wij ook aangifte te doen bij de politie. De reguliere levertijd van 5 werkdagen kan de gemeente in dit geval niet garanderen. Neem bij het aanvragen van een nieuw rijbewijs uw paspoort of identiteitskaart mee.

Heeft u snel een nieuw rijbewijs nodig? Dan kunt u een spoedaanvraag doen. Als u uw rijbewijs voor 12:00 uur aanvraagt, kunt u deze meestal de volgende werkdag vanaf 11.00 uur ophalen bij de servicebalie van het gemeentehuis. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra leges.

Let wel: een spoedaanvraag na vermissing duurt langer. U kunt hiervoor telefonisch een afspraak maken via 14033.

U kunt op het gemeentehuis zelf een pasfoto maken voor € 8,00 in een pasfotohokje. U kunt dit contant betalen of door een contactloze betaling met uw pinpas. Het pasfotohokje is geschikt voor personen vanaf 6 jaar. Houdt u er rekening mee dat u 10 minuten voor de afspraak aanwezig bent als u nog een foto wilt maken. Maakt u gebruik van een rolstoel dan is het pasfotohokje voor u helaas niet toegankelijk. U kunt in dit geval een pasfoto laten maken bij een fotograaf.

U moet eerst medisch gekeurd worden voordat u een rijbewijs kunt aanvragen of vernieuwen wanneer:

 • u een rijbewijs aanvraagt voor vrachtwagen en/of bus (categorie C en/of D);
 • uw rijbewijs verloopt op of na uw 75e verjaardag;
 • u een medische beperking heeft.

Voor een keuring kunt u een Gezondheidsverklaring opvragen via het CBR (digitaal met uw DigiD-code). U kunt ook een papieren versie ophalen bij de servicebalie van het gemeentehuis. Heeft het CBR u bericht gestuurd dat u geschikt bent om te rijden, dan kunt u uw nieuwe rijbewijs aanvragen. 

Meer informatie over de gezondheidsverklaring leest u op de website van het CBR

Gezondheidsverklaring opvragen

Je mag je autorijbewijs al halen als je 17 jaar bent.  Tot je 18 bent mag je dan samen met een begeleider (coach) naast je autorijden. Voor meer informatie zie www.2todrive.nl.

Heeft u een buitenlands rijbewijs en woont u in Nederland? Dan mag u eerst nog tijdelijk in Nederland rijden met het buitenlands rijbewijs. Daarna moet u het rijbewijs omwisselen via uw gemeente, of als dit niet mogelijk is een rijexamen bij het CBR doen.

U kunt het buitenlandse rijbewijs alleen omwisselen als:

 • u staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP).
 • u beschikt over een geldige verblijfstitel.
 • uw rijbewijs afkomstig is uit de Europese Unie (EU), een land van de Europese Vrijhandels Associatie (EVA) of één van de volgende landen.
 • het rijbewijs geldig is. Een Europees rijbewijs mag verlopen zijn, maar dan moet u een verklaring meesturen van de afgevende instantie waarin staat dat zij geen bezwaar hebben tegen de afgifte van een Nederlands rijbewijs.

Bij vermissing van een buitenlands rijbewijs gelden dezelfde regels.

Meer informatie over het omwisselen van een buitenlands rijbewijs vindt u hier op de website van het  RDW

Afspraak maken omwisselen rijbewijs