Gezonde Leefomgeving
Houtstook
Er zijn in de gemeente Woudenberg mensen die tijdens de koude dagen binnen de kachel of open haard aansteken. Houtstook is een bron van luchtverontreiniging en kan overlast veroorzaken. Wat stokers niet zien bij het stoken van een vuurtje, is wat er de lucht in gaat. De rook van een houtvuur bevat veel fijnstof en andere ongezonde stoffen. Deze rook verontreinigt de lucht in huis en in de directe omgeving buiten. Dit is slecht voor de gezondheid. Houtstook is extra schadelijk voor mensen met longklachten, kinderen en ouderen. Ook voor de stokers en huisgenoten zelf is de rook heel ongezond. Ongunstige weersomstandigheden kunnen deze effecten verergeren. Stook daarom geen vuur als de weersomstandigheden ongunstig zijn. Gebruik de Stookwijzer.
Ongunstige omstandigheden om hout te stoken
Tijdens dagen waarop het flink waait, wordt houtrook snel verspreid. Maar er zijn dagen waarop er zwakke of helemaal geen wind is, bijvoorbeeld als het mistig weer is. Op zulke dagen kunnen de uitgestoten stoffen zich minder goed verspreiden en kunnen de fijnstofconcentraties hoog oplopen in onze gemeente. Houtstoken zorgt dan voor een verdere verslechtering van de luchtkwaliteit. De stokers van een vuurtje hebben het vaak niet in de gaten, maar een slechte luchtkwaliteit is heel vervelend voor buurtgenoten, in het bijzonder voor mensen die longziekten hebben zoals astma of COPD, kinderen en ouderen.
Check de Stookwijzer!
Wilt u hout stoken, bekijk dan eerst even de Stookwijzer. Zo weet u wanneer het vuur beter uit kan blijven. Vervelend natuurlijk als u vuur wilt stoken, maar wel veel beter voor de luchtkwaliteit in huis en in de buurt. En vooral ook beter voor uw gezondheid en die van de mensen in uw omgeving. Ook de buren zullen er blij mee zijn, want zij hoeven hun ramen en deuren niet te sluiten.
Kijk zelf voordat u gaat stoken naar de Stookwijzer(Verwijst naar een externe website) om te zien welke kleurcode er momenteel geldt.
Buiten stoken of barbecue
Wanneer je een terrashaard, vuurkorf of barbecue aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, waaronder fijnstof. Deze schadelijke stoffen veroorzaken luchtvervuiling en kunnen schade aan de gezondheid van jezelf en anderen in je omgeving opleveren. Ook wanneer je de rook niet meer ziet. Wil je toch de terrashaard, vuurkorf of barbecue aansteken?
Met de tips hieronder kun je de uitstoot van schadelijke stoffen beperken.
1. Raadpleeg eerst de Stookwijzer(Verwijst naar een externe website): laat de terrashaard, vuurkorf of barbecue uit bij windstil of mistig weer. Op zulke dagen blijft rook hangen en dat kan plaatselijk veel luchtvervuiling en rook- en geuroverlast veroorzaken. Kijk daarom altijd op de Stookwijzer [1] voordat je gaat stoken en stook niet bij een oranje kleur of stookalert [2].
2. Gebruik alleen schoon hout dat goed gedroogd is. Vochtig hout verbrandt onvolledig, waardoor veel ongezonde stoffen vrijkomen. Hout moet minimaal 2 jaar drogen. Gebruik een vochtmeter om te meten of het hout een vochtigheidsgehalte tussen 15 en 20% heeft.
3. Stook geen geïmpregneerd of geverfd hout, daarbij komen schadelijke stoffen vrij. Het is daarom verboden om bewerkt hout te verbranden. Ook verbranden van snoeihout of afval is verboden.
4. Gebruik brandbare blokken van geperst hout, zonder toevoegingen. Deze zijn het minst schadelijk. Gebruik blokken met het FSC- of PEFC-keurmerk. Stapel ze losjes, zodat er veel zuurstof bij kan. Zo kan het hout volledig verbranden en komen er minder schadelijke stoffen vrij.
5. Een elektrische barbecue geeft nauwelijks (rook)overlast voor de omgeving. Dat is een betere keuze dan een barbecue op houtskool. Toch kan in alle barbecues giftige rook ontstaan doordat vocht en vet uit het vlees druipt en verbrandt in de vlammen. Dat kun je voorkomen door een barbecue te gebruiken met een vet opvangplaatje.
Wil je meer informatie over de gevolgen van hout stoken voor het milieu en de gezondheid van jezelf en je omgeving? Check dan de website van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.