Paspoort of identiteitskaart aanvragen of vernieuwen

Alarm:

Komende tijd extra drukte bij aanvraag paspoort of identiteitskaart

Vanaf dit jaar hebben meer inwoners dan normaal een nieuw paspoort of identiteitskaart nodig. Dit zorgt voor extra drukte op het gemeentehuis. Het is daarom belangrijk om ruim op tijd een afspraak te maken. U kunt uw reisdocument dan binnen 10 werkdagen ophalen.

 • Om te kunnen reizen heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast kunt u reisdocumenten gebruiken als legitimatiebewijs. Vraag daarom op tijd een nieuw reisdocument aan.
 • Een paspoort of identiteitskaart vraagt u persoonlijk aan bij loket Burgerzaken. Maak hiervoor een afspraak.
 • Neem alle reisdocumenten (paspoort of identiteitskaart) mee die u heeft, ook als ze zijn verlopen.
 • Neem ook één recente kleurenpasfoto (maximaal 6 maanden oud)mee die voldoet aan de eisen. Op het gemeentehuis kunt u ook een pasfoto maken in een pasfotohokje. Wij adviseren u dan 5 minuten eerder te komen. Het pasfotohokje is NIET geschikt voor personen onder 6 jaar. 
 • U haalt uw reisdocument na vijf werkdagen persoonlijk op bij onze servicebalie. U hebt 3 maanden de tijd om uw nieuwe reisdocument op te halen. Daarna is het ongeldig en wordt het vernietigd.
Afspraak paspoort aanvragen Afspraak identiteitskaart aanvragen

 • Alle reisdocumenten (paspoort of identiteitskaart) die u heeft, ook als ze zijn verlopen.
 • Een recente kleurenpasfoto (maximaal 6 maanden oud) die voldoet aan de eisen. Op het gemeentehuis kunt u ook een pasfoto maken in een pasfotohokje, kom dan 5 minuten eerder. De kosten hiervoor zijn € 9 en kan alleen via de pin betaald worden. Het pasfotohokje is NIET geschikt voor kinderen onder de 6 jaar.

Kinderen moeten altijd mee bij het aanvragen van hun identiteitsbewijs. U neemt het volgende mee naar uw afspraak:

 • Alle reisdocumenten van uw kind, ook als ze zijn verlopen.
 • Een recente kleurenpasfoto die voldoet aan de eisen, deze kunt u ook op het gemeentehuis  maken in een pasfotohokje. Het pasfotohokje is NIET geschikt voor kinderen onder de 6 jaar.
 • Een geldig identiteitsbewijs van uzelf en een kopie identiteitsbewijs van de andere ouder of van degene(n) die het gezag over het kind heeft/hebben.
 • Een ingevuld toestemmingsformulier wanneer u een paspoort aanvraagt voor een kind tot 18 jaar of een identiteitskaart voor een kind tot 12 jaar. Let op: dit formulier dient per kind te worden ingeleverd. U kunt dit fomulier hier downloaden (pdf, 97 KB).

Wie haalt het document op?

 • Personen van 0 t/m 11 jaar: persoonlijk afhalen mét ouder/voogd/verzorger. De ouder/voogd/verzorger moet het gezag hebben over het kind én zich bij het afhalen identificeren.
 • Personen vanaf 12 jaar: persoonlijk afhalen

Als uw reisdocument verloren of gestolen is, geeft u dit zo snel mogelijk door aan de gemeente. Dit kan digitaal of bij afdeling burgerzaken in het gemeentehuis. 
Het is niet mogelijk om telefonisch door te geven dat u uw reisdocument kwijt bent. U moet persoonlijk langskomen omdat uw identiteit moet worden vastgesteld.

Inloggen met DigiD Doorgeven vermissing reisdocument

Heeft u snel een nieuw reisdocument nodig? Dan kunt u een spoedaanvraag doen. Als u uw paspoort of identiteitskaart voor 12:00 uur aanvraagt, kunt u deze in de regel de volgende werkdag vanaf 10.30 uur ophalen bij de servicebalie van het gemeentehuis. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra leges.

U kunt op het gemeentehuis zelf, tegen betaling, een pasfoto maken in een pasfotohokje. Betaling kan alleen met pin. Het pasfotohokje is NIET geschikt voor personen onder 6 jaar. Houdt u er rekening mee dat u 5 minuten voor de afspraak aanwezig bent als u nog een foto wilt maken. Maakt u gebruik van een rolstoel dan is het pasfotohokje voor u helaas niet toegankelijk. U kunt in dit geval een pasfoto laten maken bij een fotograaf. 

Kosten:
Normale foto € 9,00
RDW foto digitale aanvraag € 13,00

Kosten

Product Kosten
Paspoort (18 jaar en ouder) € 83,80
Paspoort (tot en met 17 jaar) € 63,40
Identiteitskaart (18 jaar en ouder) € 75,80
Identiteitskaart (tot en met 17 jaar) € 40,90
Extra kosten spoedaanvraag € 57,00