Draag bij aan een veilige buurt

Op deze pagina vindt u informatie over hoe u kunt bijdragen aan een veilige buurt. 

Met WhatsApp Buurt Preventie maakt u samen met uw buurtgenoten uw wijk veiliger. Via een WhatsApp-groep informeert u elkaar over opvallende zaken in de buurt en belt u de politie bij verdachte situaties.

WhatsApp Buurt Preventie maakt u zelf aan met uw buurtgenoten. Handige informatie over het starten en beheren van een WhatsApp-groep in uw buurt vindt u op www.wabp.nl.

Denk bij het starten van een WhatsApp-groep aan de volgende zaken:

 1. Ziet u iets verdachts in uw buurt, volg dan de volgende stappen (SAAR):
  S: Signaleer;
  A: Alarmeer de politie via 112;
  A: App om de verdachte situatie bekend te maken bij uw WhatsApp-groep en laat het weten als u de politie heeft gealarmeerd;
  R: Reageer door naar buiten te gaan en de plannen van de verdachte persoon  te verstoren, maar let daarbij op uw eigen veiligheid. Vraag bijvoorbeeld of hij/zij naar iemand opzoek is of laat merken dat hij/zij gezien is. U kunt ook met meerdere personen uit de WhatsApp-groep naar buiten gaan.
 2. Speel geen eigen rechter en overtreed geen regels of wetten.
 3. Het maken van foto’s van de verdachte persoon is alleen toegestaan als dat een meerwaarde heeft voor het verstrekken van een signalement. Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en opvallende kenmerken kunt u ook goed beschrijven. Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type en het kenteken.
 4. Gebruik de WhatsApp-groep alleen waarvoor het bedoeld is en niet voor onderling contact of privéberichten.
 5. Spreek onderling gezamenlijke spelregels af voor de WhatsAppgroep. Bijvoorbeeld over de minimumleeftijd van de deelnemers en over welke straten bij ‘uw wijk of buurt’ horen.

U kunt bij de gemeente een WhatsApp Buurtpreventie bord aanvragen om te laten zien dat er in uw wijk een WhatsApp-groep actief is. Dit kan door een mail te sturen naar veiligheid@woudenberg.nl. Zo'n bord helpt namelijk om inbrekers en andere vreemde personen af te schrikken.

Als u deelneemt aan Burgernet, werkt u samen met de gemeente en de politie aan een veilige buurt. Als de politie op zoek is naar een vermist persoon of een verdachte van een misdrijf, krijgt u een bericht op uw telefoon. Hoe meer mensen meedoen aan Burgernet, hoe groter de kans dat de politie snel een verdachte of vermiste persoon kan opsporen. Meld u aan via www.burgernet.nl.

Kijk voor meer informatie over de inloopspreekuren bij https://www.woudenberg.nl/service-en-contact.

Heeft u vragen of ideeën over een veilig Woudenberg? Stuur dan een e-mail naar veiligheid@woudenberg.nl.