Natuurbrand

Campagne: ‘Voorkom brand in de natuur’

Tijdens het natuurbrandseizoen, in de lente en de zomer, zijn er vaker periodes van droogte. Tegelijk wordt door klimaatverandering het weer extremer, wat de kans op natuurbranden vergroot. En zeker bij hoge windsnelheden, lage luchtvochtigheid en veel zonnestraling droogt de natuur snel uit. Hierdoor kan er gemakkelijk een natuurbrand ontstaan die zich snel verspreidt.

De overheid, brandweer en natuurbeheerders doen veel om branden te voorkomen en te bestrijden. Maar ook u kunt helpen!

De Veiligheidsregio Utrecht (VRU) is een campagne gestart ‘Voorkom brand in de natuur’ om mensen te informeren. Met de campagne willen we natuurbranden zoveel mogelijk voorkomen of de gevolgen van een natuurbrand verkleinen en:

  • inwoners en bezoekers bewust maken van de risico’s van een natuurbrand;
  • te informeren over hoe je een natuurbrand kunt voorkomen;
  • en informeren hoe je jezelf en anderen in veiligheid brengt bij een natuurbrand;

Bekijk ook het filmpje van de VRU (https://www.youtube.com/watch?v=LoG4Y4UTbnI)

Woudenberg
Het oosten van Woudenberg maakt deel uit van de Utrechtse Heuvelrug en dit is een bosrijk gebied. In de zomer genieten we hier met velen van o.a. het Henschotermeer en de piramide van Austerlitz. Het is een drukbezocht gebied met recreatie, campings, vakantieparken en een zorginstelling. Daardoor kan een natuurbrand met beperkte omvang snel een grote impact hebben.

We doen dit niet alleen

We werken met de VRU gemeenten, natuurbeheerders, de provincie en andere betrokkenen om natuurbranden te voorkomen. Inwoners en bezoekers van het gebied hebben een belangrijke rol. Daarnaast werken we ook nauw samen met Reinaerde om de impact van een natuurbrand op kwetsbare bewoners zo kleine mogelijk te houden.

We nemen maatregelen om beter om te gaan met natuurbranden, zodat we beter voorbereid zijn op veranderende omstandigheden. We willen een bredere aanpak die past bij verschillende gebieden. Ons doel is om de komende jaren het risico op grote natuurbranden te verkleinen en de schade te beperken. Belangrijke onderdelen van deze aanpak zijn het aanpassen van het landschap en de bereikbaarheid van de gebieden verbeteren.

Bezoek de website van de Veiligheidsregio Utrecht voor meer informatie en tips. https://vru.nl/risicos-in-jouw-omgeving/natuurbrand.

Samen kunnen we de impact van natuurbranden verkleinen. Dank voor uw hulp en waakzaamheid!