Open Monumentendag 2023 | Zaterdag 9 september

Elk jaar vindt in september de Open Monumentendag plaats. Samen met onze buurgemeenten Renswoude en Scherpenzeel rouleren we de organisatie van deze dag. Dit jaar heeft Woudenberg de eer om in samenwerking met Stichting Oud Woudenberg en partners deze bijzondere dag te organiseren op zaterdag 9 september. Monumenten zijn belangrijk, omdat zij het karakter van het dorp mede bepalen. Monumenten vertellen iets over vroeger, hoe mensen leefden, hoe mensen werkten. Monumenten vertellen iets over onze voorouders, hoe ons dorp er vroeger uitzag.

Levend erfgoed
Het thema van dit jaar is “levend erfgoed’’. Dat thema grijpen wij aan om u in de gelegenheid te stellen een aantal prachtige gemeentelijke en Rijksmonumenten te bezichtigen. Niet alleen van buiten, maar ook in het gebouw kunt u rondkijken en van de aanwezige vrijwilligers informatie verkrijgen over de rijke historie van het pand en zijn bewoners of gebruikers.

Programma 2023

Wat is er te doen?
U kunt van 10.00 uur tot 16.00 uur op diverse locaties genieten van optredens, activiteiten, workshops en exposities.Voor u is een fietsroute uitgezet die u leidt langs prachtige monumenten, landschappen en andere plekken in Woudenberg. In de route zijn zes locaties opgenomen waar monumenten vrij toegankelijk te bezoeken zijn en diverse activiteiten plaatsvinden die een bezoek zeker waard zijn. De 6 te bezoeken locaties zijn: 

Monument | Toren van Klein Geerestein, Geeresteinselaan 67
Monument | Pyramide van Austerlitz, Zeisterweg 100
Monument | Stationsgebouw Spoorlaan/Buurtvereniging ’t Spoor, Spoorlaan 4
Monument | Grebbelinie in het Vizier, Brinkkanterweg 23A
Cultuurhuis Woudenberg, Dorpsstraat 40
Monument | Gemeentehuis Woudenberg, Parklaan 1

Klik op de monumenten voor meer informatie en het programma bij elk monument.

Fietsroute Programmaboekje (pdf, 9 MB)

Landelijke Open Monumentendag

De Open Monumentendag wordt natuurlijk niet alleen maar in Woudenberg georganiseerd. Op onderstaande website vind u meer informatie over wat er in het gehele land op de planning staat: openmonumentendag.nl

De voorbereidingen voor Open Monumentendag 2023 zijn in volle gang. En deze editie opent heel wat deuren! Begin dit jaar is de gemeente samen met Stichting Oud Woudenberg gestart met de voorbereidingen. Inmiddels zijn we samen met bevlogen en betrokken vrijwilligers hard aan het werk voor een mooi en afwisselend programma. Inwoners en andere belangstellenden kunnen kennismaken met de rijke culturele historie van Woudenberg. Noteer 9 september 2023 alvast in uw agenda, zien wij u ook!?

Vorige week heeft wethouder Monumenten Henk-Jan Molenaar het programma officieel bekendgemaakt aan alle vrijwilligers. Zij stellen tijdens Open Monumentendag op zaterdag 9 september a.s. hun locatie open. Het perfecte moment om de rijke historie van Woudenberg te ontdekken, kennis te maken met velen ambachten en deel te nemen aan culturele activiteiten en te kijken naar verschillende zangoptredens.

Wat is er te doen?
We kunnen alvast een tipje van de sluier geven. Bezoekers wordt een prachtige fietstocht aangeboden. Iedereen kan vanaf elk punt starten en de route loopt in een rondje. De fietstocht leidt de bezoekers langs prachtige plekken, natuur en monumenten in Woudenberg. In de route zijn zes locaties opgenomen waar de verschillende activiteiten plaatsvinden. En dit zijn:

Monument | Toren van Klein Geerestein, Geeresteinselaan 67
Monument | Pyramide van Austerlitz, Zeisterweg 100
Monument | Woonhuis+toiletgebouw Spoorlaan/Buurtvereniging ’t Spoor, Spoorlaan 3
Monument | Grebbelinie/Grebbelinie in het Vizier, Brinkkanterweg 23A
Cultuurhuis Woudenberg, Dorpsstraat 40
Monument | Gemeentehuis Woudenberg, Parklaan 1

“Ik ben verheugd dat wij dit jaar Open Monumentendag mogen organiseren. Woudenberg beschikt over prachtige monumenten en er is veel te vertellen en te zien over de geschiedenis. Geweldig dat we met Open Monumentendag deuren kunnen openen die normaal gesproken voor inwoners niet open staan of waarvoor je moet betalen. Mijn dank en waardering is groot voor de vrijwilligers die hun locatie openstellen en samen met de gemeente hard werken om van deze dag een groot succes te maken. Er staat straks een mooi programma op u te wachten en ik hoop u te mogen ontmoeten op één van de locaties!’, aldus wethouder Monumenten Henk-Jan Molenaar.

Thema ‘Levend erfgoed’
Het thema dit jaar is ‘Levend erfgoed’ met als slogan: ‘Als monumenten konden praten’. Het thema leent zich er uitstekend voor om muziek en zang bij het programma te betrekken. En dit is straks dus ook terug te vinden in het programma van Woudenberg. Net als culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden.

Open Monumentendag 2023
In Woudenberg wordt op zaterdag 9 september 2023 op meerdere locaties activiteiten georganiseerd en zijn monumenten te bezichtigen. Het programma start om 10.00 uur en wordt om 16.00 uur afgesloten. Houd www.woudenberg.nl in de gaten voor het laatste nieuws.

Op de website www.openmonumentendag.nl vindt u alle landelijke informatie over Open Monumentendag op 9 en 10 september.

Woudenberg is dit jaar gastgemeente voor de jaarlijkse Open Monumentendag. Dit rouleert tussen Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg.