De omgevingswet in Woudenberg

Vanaf 1 januari 2024 gaat de Omgevingswet in heel Nederland gelden. Op deze pagina geven wij meer informatie over wat de Omgevingswet precies is en wat er gaat veranderen.

Waarom een Omgevingswet?

We hebben in Nederland veel regels die moeten zorgen voor een veilige en prettige omgeving om in te wonen en werken. Deze regels bepalen onder andere hoe we omgaan met natuur, milieu, bouwen en wonen. Maar al deze regels maken het soms ook moeilijk om nieuwe projecten op te starten. Met de Omgevingswet worden al deze regels eenvoudiger gemaakt en worden ze gebundeld tot 1 wet. Hierdoor kunnen projecten sneller starten.

Ook is het dankzij de Omgevingswet makkelijker om te zien of u een vergunning nodig heeft voor uw plannen en wordt het voor inwoners en ondernemers eenvoudiger om eigen initiatieven te starten.

Wat verandert er voor u?

Wilt u bijvoorbeeld een boom kappen of iets veranderen aan uw woning? Dan kunt u daarvoor vanaf 1 januari 2024 terecht bij het nieuwe Omgevingsloket. Bij dit loket kunt u checken of u een vergunning nodig heeft om uw plannen uit te voeren. Ook kunt u zien wat wel en wat niet mag in de buurt. Soms moet u een vergunning aanvragen of een melding doen, maar dat is niet altijd nodig.

Er zijn twee punten die met name belangrijk zijn om rekening mee te houden bij het aanvragen van een vergunning bij het nieuwe Omgevingsloket:

  • Voor vergunningen voor bijvoorbeeld grote bouwontwikkelingen is vooraf overleg met de gemeente nodig. U kunt via het Omgevingsloket een overleg met de gemeente aanvragen.
  • Het is van belang dat u van te voren de omgeving informeert over uw plannen. Bij het aanvragen van de vergunning moet u aangeven dat u aan participatie heeft gedaan en wat daarvan de uitkomst is. Dit houdt bijvoorbeeld in dat u uw buren informeert wanneer u van plan bent een aanbouw te plaatsen.

Meer weten over de omgevingswet? Bekijk dan het filmpje van 'Aan de slag met de omgevingswet'.