WAUW!denberg

Van maandag 10 t/m zaterdag 15 oktober 2022 is WAUW!denberg met voor alle leeftijden activiteiten rond het thema Energie(k). Het thema energie is o.a. door de hoge energieprijzen actueler dan ooit.  Woudenbergers worden geïnformeerd over en geïnspireerd door praktische duurzaamheidsonderwerpen dichtbij huis. Op verschillende gebieden nemen we je mee en adviseren we hoe jij energie kunt besparen. Tijdens de WAUW-week kom je erachter dat duurzaam leven niet alleen kan zorgen voor een lagere energierekening, maar ook heel inspirerend kan zijn. En dat iedereen een energieke Wauw!denberger kan worden!

Wil je komen? Reserveer dan je plekje via info@cultuurhuiswoudenberg.nl.

Maandag 10 oktober: Discussieavond over Energie besparen.

Energie besparen begint bij isoleren. Vervolgens kijk je hoe je goedkoop energie kunt `kopen`. Elske van de Fliert van Stichting Duurzaam Woudenberg interviewt een aantal burgers die vertellen over hun ervaringen met deze onderwerpen (bijv. isoleren, zonnepanelen, warmtepomp). Zij gaat daarnaast in gesprek met wethouder Moniek van de Graaf, met raadsleden, ondernemers en bewoners over beleid en mogelijkheden. Er zijn infostands aanwezig van Kaltro Glas, AZ-isolatietechniek en Groendak. En er is tijd voor een drankje en napraten.  
Tijd: 19.30 uur. Toegang gratis.  

Woensdag 12 oktober: Energiecafé, Kwis en documentaire `Het paradijs op aarde`

19.00 uur: Energiecafé `Energierekening omlaag`
Het Energiecafé gaat deze keer over het drastisch omlaag brengen van je energierekening en hoe je dit voor elkaar krijgt zonder veel kosten. De energiecoaches van Duurzaam Woudenberg geven waardevolle informatie en tips die je goed op weg helpen.

20.00 - 20.15 uur: Kwis
Op een leuke manier wordt je kennis over Energie besparen getest én uitgebreid. De Rabobank stelt een duurzame prijs beschikbaar voor de winnaar.

20.30 uur: Documentaire `Het Paradijs op aarde begint in Nederland`
Met deze documentaire over de energietransitie wil Ruud Koornstra Nederland overtuigen van de haalbaarheid van een aangename paradijselijke samenleving. Hiervoor reisde Ruud Koornstra met zijn dochter Roos door Nederland en sprak met ondernemers, wetenschappers en bestuurders. “Stel je voor: het is 2030 en we leven inmiddels, doordat we de zaken slim hebben aangepakt, in een wereld zonder schaarste. Energie, vervoer, gezonde voeding. En door een circulaire aanpak is er nergens meer een tekort aan. Een droom? In een tijd waarin rampen en crises de waan van de dag bepalen, is het misschien een beetje moeilijk voor te stellen, maar volgens Koornstra is het écht waar. Het paradijs op aarde – een radicaal andere wereld zonder schaarste en met power to the people – ligt binnen handbereik”.   
Toegang gratis.

Vrijdag 14 oktober: activiteiten voor energieke kinderen

15.00 uur: Voorleesfeestje Hallo-o-o daarboven! 
De Kinderboekenweek, van 5 tot 16 oktober, heeft als thema Gi-ga-groen. We lezen voor uit Hallo-o-o daarboven! van Farine Matthew. Dit is een vertederend verhaal over een jonge vos die over zijn verzameling vertelt.  En wat die verzameling is? Dat hoor je in de Kinderboekenweek. De eenvoud en de schoonheid van de natuur is de leidraad in het verhaal. Na afloop kun je knutselen en een stickerspeurtocht doen. Meer info op www.bibliotheekeemland.nl.  
Tijd: 15.00 uur. Toegang gratis. Leeftijd 3-6 jaar.

19.00 - 20.30 uur: Ouder- en Kindcollege van `Stand up bioloog` Geert-Jan Roebers
Aansluitend bij de Kinderboekenweek Gi-ga-groen geeft de `Stand-up-bioloog` een interactieve lezing over zijn werk als bioloog en schrijver, het belang van diversiteit in de natuur, klimaatverandering, duurzaamheid en energie. Geert-Jan Roebers werd in zijn jeugd gegrepen door twee grote mysteries: het leven en het heelal. Hij werkte bij het Wereld Natuur Fonds en dit jaar verscheen van zijn hand Briljante planten en Soortenschat, de 'Kindercanon van de natuur in de Lage Landen'. Als Geert-Jan spreekt, hangt iedereen aan zijn lippen, altijd komt hij op de proppen met bijzondere en vaak grappige verhalen. Als het publiek vragen stelt, komen er vanzelf weer nieuwe verhalen opborrelen.

Meer info: www.bibliotheekeemland.nl.  
Tijd: 19.00-20.30 uur. Toegang gratis. Leeftijd: vanaf 9 jaar.

Zaterdag 15 oktober WAUW!duurzaamheidsmarkt

Verkoop en weggeef van kleding en spullen door en voor Woudenbergers.
Ook dat bespaart energie op de maakkosten van nieuwe producten. En natuurlijk is er gezelligheid en koffie met lekkers te koop.

Wil je een gratis verkoopplek?
Meld je dan aan via: baliecoördinator@cultuurhuiswoudenberg.nl. Tijd: 10.00-13.00 uur. Toegang gratis.

Reserveren

Leuk als je deelneemt aan de activiteiten. Het is handig om vooraf te reserveren i.v.m. een beperkt aantal plaatsen. U kunt reserveren bij de infobalie van het Cultuurhuis of mailen naar info@cultuurhuiswoudenberg.nl.

Locatie

Cultuurhuis Woudenberg
Dorpsstraat 40, 3931 EH Woudenberg

Wie doen er mee?

WAUW!denberg komt tot stand in samenwerking met Cultuurhuis Woudenberg, Gemeente Woudenberg, Stichting Duurzaam Woudenberg, Bibliotheek Eemland, ZonopWoudenberg, de Rabobank en het Huiskamercafé.