Exploitatievergunning voor nieuwe horeca en wijzigingen in uw bedrijf

  • Wilt u een horecabedrijf, zoals een café of restaurant, starten of overnemen? Of verandert er iets in uw horecabedrijf? Dan heeft u onder andere een exploitatievergunning nodig, ook als u geen alcohol schenkt.
  • Waarschijnlijk heeft u nog meer vergunningen nodig voor uw bedrijf. U kunt hiervoor het beste een afspraak maken met een medewerker van loket Leefomgeving. Zij kunnen u uitleggen welke vergunningen u allemaal nodig heeft en helpen u waar nodig bij de aanvraag.

Een exploitatievergunning kunt u aanvragen door een (vormvrije) brief te sturen met daarbij de volgende bijlagen:

  • Bedrijfs- of ondernemingsplan met informatie over de werkzaamheden, de producten en de mensen voor wie uw horecabedrijf bedoeld is;
  • Huurovereenkomst, eigendomsbewijs of pachtovereenkomst van het pand;
  • Plattegrond van het pand met de ligging, indeling, de verschillende ruimten en de grenzen van het terrein;
  • Kopie van een geldig legitimatiebewijs van alle leidinggevenden die in loondienst zijn;
  • Verklaring omtrent goed gedrag van alle leidinggevenden die in loondienst zijn;
  • Kopie van de arbeidsovereenkomst van alle leidinggevenden die in loondienst zijn;
  • Een ingevulde BIBOB-toets.

U kunt dit opsturen naar gemeente Woudenberg, t.a.v. burgemeester, Postbus 16, 3930 EA Woudenberg. U ontvangt binnen 8 weken een brief waarin staat of u de vergunning krijgt.

Als er veranderingen zijn in leidinggevenden of beheerders bij een alcoholvrij horecabedrijf, of een verandering in de inrichting (zoals uitbreiding of verbouwing) of de openingstijden, geeft u dat ook aan ons door. U kunt hiervoor een brief sturen naar Gemeente Woudenberg, t.a.v. de burgemeester, Postbus 16, 3930 EA Woudenberg.

Vergunning Kosten
Exploitatievergunning €332,20
Exploitatievergunning in combinatie met drank- en horecavergunning €108,25

Wilt u bij uw horeca- of winkelbedrijf een terras exploiteren? Als u voldoet aan de opgestelde nadere regels (pdf, 312 KB) voor het plaatsen van een terras heeft u geen vergunning nodig. Wanneer u daar niet aan voldoet, zult u het terras moeten verwijderen of aanpassen, zodat u wel voldoet.

Drank- en horecawet

Als u voor uw horecabedrijf een Drank- en horecawetvergunning heeft, moet het terras op deze vergunning staan. Is dat niet het geval dan mag u geen alcoholhoudende drank verstrekken op het terras.

Wilt u voor een keer afwijken van de geldende sluitingstijden voor horeca, vraag dan eerst toestemming bij de gemeente. Neem hiervoor contact met ons op.

Wilt u in uw horeca-, sport- of recreatiebedrijf iets bijzonders organiseren? En moet u daarvoor de geluidsnormen overschrijden? Neem dan contact met ons op.